Dosarul lui Oprişan, amânare la nesfârşit. Expertul agreat de Ministerul Justiţiei nu şi-a făcut temele nici la termenul de joi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Oprişan, la termenul de joi, 8 ianuarie FOTO: Ora de Cluj
Marian Oprişan, la termenul de joi, 8 ianuarie FOTO: Ora de Cluj

Următorul termen a fost stabilit pe data de 22 ianuarie, când este posibil să se ia în discuţie şi o schimbare a încadrării juridice a faptelor.

Dosarul de corupţie al lui Marian Oprişan are parte de amânări fără sfârşit. Nici la termenul de astăzi, expertul agreat de Ministerul Justiţiei pentru a prezenta expertiza financiar contabilă, aprobată de judecătorul Lucian Buta, nu şi-a făcut temele, în ciuda faptului că la termenul trecut, din luna decembrie, a primit o amendă de 1000 de lei.

Judecătorul Lucian Buta le-a spus astăzi celor aflaţi în sala de judecată, printre care şi Marian Oprişan, că a avut o discuţie telefonică cu expertul Ileana Roxana Pintea, care a promis că în cursul zilei de astăzi sau cel târziu mâine va depune expertiza financiar contabilă solicitată de inculpaţi.

Dacă acest lucru nu se va întâmpla, va urma o nouă amendă. În orice caz, expertiza trebuie să ajungă de urgenţă şi la apărătorii inculpaţilor, care pot formula obiecţii până la termenul viitor, stabilit pentru joi, 22 ianuarie. Tot atunci ar putea fi luată în discuţie şi o eventuală schimbare a încadrării juridice a faptelor, solicitată de avocaţi.

Ce se solicită prin expertiză:

Expertiza financiar-contabilă va avea în vedere nu mai puţin de nouă obiective, şi anume.

„1. Să se stabilească dacă sumele de bani provenite din contractul de împrumut subsidiar din 2004 au fost rulate în mod legal. 2. Să se identifice documentele justificative în baza cărora Consiliu Judeţean Vrancea a plătit contravaloarea lucrărilor executate, pentru fiecare drum comunal menţionat în anexa la contractul de împrumut subsidiar menţionat, cu indicarea eventualelor nereguli găsite. 3. Să se stabilească dacă sumele plătite societăţilor ce au executate lucrările au fost evidenţiate în contabilitatea CJ Vrancea, conform dispoziţiilor legale. 4. Să se stabilească dacă, în raport cu documentele financiar-contabile, dacă s-au produs prejudicii bugetului CJ Vrancea sau bugetului de stat. 5. În ipoteza existenţei unui prejudiciu, să sa stabilească persoanele responsabile şi cuantumul prejudiciului produs 6. Să se stabilească dacă sumele e bani plătite membrilor comisiei de licitaţie au fost stabilite şi plătite conform normativelor şi dacă au fost evidenţiate în evidenţele contabile ale CJ Vrancea. 7. Să se stabilească dacă achiziţionarea Complexului ”Căprioara” s-au făcut în baza unor documente justificative legale. 8. Să se stabilească dacă plăţile efectuate pentru întreţinerea şi funcţionarea hotelului Rucăr şi a Complexului ”Hanul dintre vii” s-au efectuat pe baza unor documente justificative şi dacă acestea au fost evidenţiate corect în contabilitatea CJ Vrancea. 9. Să se stabilească dacă în perioada 2003-2004 hotelul Rucăr şi Complexul ”Hanul dintre vii” puteau obţine venituri legale din activitatea de turism”.

În procesul în care Oprişan este învinuit judecătoriii vor să afle cum s-au cheltuit 1,9 milioane de dolari pentru balastarea a 41 de drumuri comunale, dar şi cum s-a achiziţionat Complexului Turistic Căprioara.

Conform procurorilor DNA, care au trimis acest dosar la instanţă în 2006, 41 de drumuri comunale au fost pietruite după ce Consiliul Judeţean Vrancea a primit, în 2004, de la Ministerului Transporturilor suma de 1,9 milioane de dolari dintr-un împrumut extern.

Materialul de urmărire penală indică faptul că mai multe drumuri comunale au fost pietruite fără ca acest lucru să fie necesar, unele dintre lucrări au fost executate în mod fictiv sau incomplet, deşi banii au fost plătiţi de către CJ Vrancea aproape în avans.

DNA a reţinut la momentul trimiterii în judecată un prejudiciu de 1,5 milioane euro în dauna Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului (MTCT), alţi circa 600.000 euro în dauna Consiliului Judeţean şi aproape 75.000 euro, sumă cu care ar fi prejudiciat bugetul Guvernului.

Expertul din dosarul de corupţie al lui Marian Oprişan lungeşte procesul. Baronul de Vrancea, încă o amânare în dosarul de corupţie care-l vizează

Expertiza financiar-contabilă pe care trebuia să o prezinte astăzi magistratului de la Judecătoria Cluj Napoca, care-l judecă pe Marian Oprişan în dosarul de corupţie, nu este finalizată.

Cum fuge „hăituitul” Oprişan, de şapte ani, de justiţie, în „Dosarul Căprioara”: prefecţi amnezici, poliţişti aroganţi cu instanţa, primari audiaţi cu forţa

Marian Oprişan, liderul PSD Vrancea, a reuşit, timp de şapte ani şi jumătate, să amâne termenele de judecată în marele „Dosar Căprioara”, în care este acuzat de corupţie. Ce s-a întâmplat? Primari, care îi sunt subordonaţi în partid baronului, au refuzat audierile, unii foşti prefecţi şi-au pierdut subit memoria, iar poliţiştii i-au sfidat pe judecători.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite