2015, an cu emoţii pentru baronul Marian Oprişan, care aşteaptă o sentinţă în dosarul de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Oprişan mai are puţine drumuri de facut la Cluj, unde se judecă dosarul său FOTO: Monitorul de Cluj
Marian Oprişan mai are puţine drumuri de facut la Cluj, unde se judecă dosarul său FOTO: Monitorul de Cluj

Totodată, anul nou se anunţă capital pentru finalizarea unor proiecte de investiţii publice cu bani mulţi, de la Uniunea Europeană.

Anul 2005 debutează pentru preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, cu un nou termen în procesul de corupţie care a început în urmă cu opt ani şi jumătate şi în care este acuzat de abuz în serviciu, utilizarea în alte scopuri a banilor de la stat, fals şi uz de fals, cu un prejudiciu adus la buget de 1,9 milioane de dolari.

Pe data de 8 ianuarie, judecătorul Lucian Buta, de la Judecătoria Cluj Napoca, aşteaptă depunerea expertizei cerute de şeful Consiliului Judeţean, apoi ar putea să se pronunţe o soluţie în primă instanţă în acest caz.
Oprişan şi ceilalţi învinuiţi din dosar sunt acuzaţi că ar fi primit, în 2004, bani de la fostul Guvern Năstase pentru pietruirea a 41 de drumuri comunale.

Contractele au ajuns pe mâna unor firme controlate de apropiaţii lui Oprişan, iar şoselele fie n-au văzut urmă de balast, fie au fost prost cârpit.

Un alt capăt de acuzare în dosarul lui Oprişan este şi modul în care s-a făcut achiziţionarea Complexului Turistic „Căprioara”, aflat la patru kilometri de Focşani, în jurul căruia baronul şi familia lui deţin opt hectare de teren.

Oprişan este învinuit că a alocat ilegal, fără avizele necesare de la CJ, nu mai puţin de 1,7 milioane de lei, pentru achiziţia complexului, întocmind şi o adresă falsă, prin care cerea 300.000 de lei din fondul de rezervă al Guvernului, bani utilizaţi tot pentru achiziţia complexului.

Investiţii publice cu fonduri europene, termen final 31 decembrie 2015

Tot în 2015, în Vrancea, se vor afla în derulare mai multe proiecte de investiţii publice, majoritatea cu fonduri europene. Astfel, proiectul de management integrat al deşeurilor, care beneficiază de o finanţare de peste 40 de milioane de euro şi care se află în întârziere are termen final de execuţie finalul anului 2015.

Realizarea Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) Haret presupune construirea unui depozit ecologic de deşeuri, construirea unei staţii de compostare, construirea unei staţii de sortare, construirea unei clădiri administrative, parcare, staţie de alimentare cu carburanţi.

Capacitatea totală de stocare a Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) Haret va fi de 1,8 milioane metri cubi, iar durata de viaţă este estimată  la 26 de ani. După finalizarea Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) se estimează ca aici să poată fi depozitate aproximativ 70.000 de tone de deşeuri.

Două şcoli vor fi modernizate în Focşani

În ultima zi a anului 2014, conducerea Primăriei Focşani a anunţat că a fost aprobată documentaţia cererilor de finanţare pentru proiectele "Reabilitare, modernizare şi dotări Şc. A. Vlahuţă" şi "Reabilitare, modernizare şi dotări Şc. nr. 3. „În cel mai scurt timp vor fi semnate contractele de finanţare, urmând să înceapă implementarea proiectelor“, au precizat edilii Focşaniului, care au termen până la finele lui 2015 să finalizeze investiţiile.

Valoarea celor două proiecte se ridică la 8,4 milioane de lei, după ce din anul 2009 tot au fost actualizate şi reactualizate datele.

Zona de Sud-Est a Focşaniului se schimbă la faţă

Tot în acest an, în vară, se finalizează un alt proiect cu fonduri europene. Proiectele cuprinse în Planul Integrat de Dezvoltare Urbană  au în vedere reabilitarea, modernizarea şi extindere de spaţii publice urbane şi spaţii verzi în zona de acţiune Sud-Est a municipiului, care cuprinde o arie de 1200 hectare, cu o populaţie de 20000 de locuitori.

Este vorba despre Cartierul Sud, Zona Laminorul şi Cartierul Mîndreşti.

Potrivit primului proiect, care este şi cel mai mare ca valoare, respectiv 43 de milioane de lei, vor fi reabilitate 16897 de spaţii publice, se vor amenaja 17336 mp de parcări, vor fi construite 4325 de ml de piste de biciclete şi se vor reabilita 22 de staţii de autobuz, urmând a fi create alte trei noi.

În ce priveşte spaţiile verzi, în aceleaşi cartiere se va pune gazon pe 185545 mp şi gard viu pe 15988 mp.
Totodată, vor fi plantaţi 2719 arbori şi arbuşti.

Valoarea acestui al doilea proiect este de 12,6 milioane de lei.

Cel de-al trei proiect, cu o valoare de 3,4 milioane de lei, este deja realizat şi a vizat realizarea unui sistem de supraveghere pentru creşterea siguranţei şi prevenirea criminalităţii, cu 32 de camere de supraveghere şi un centru de comandă, pentru care vor fi angajate zece persoane.

Proiectele au o valoare totală de 60 de milioane de lei.

Mai puteţi citi:

RETROSPECTIVĂ Evenimentele care au marcat anul 2014 în Vrancea

Cum fuge „hăituitul” Oprişan, de şapte ani, de justiţie, în „Dosarul Căprioara”: prefecţi amnezici, poliţişti aroganţi cu instanţa, primari audiaţi cu forţa

VIDEO Marian Oprişan mai inventează o scuză pentru întârzierea construcţiei staţiei de deşeuri. Vinovat de amânare, Guvernul Boc

Proiectul de modernizare al Cartierului Sud cu bani europeni, în întârziere. Dirigintele de şantier stă mai mult acasă decât pe teren

Focşani

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite