De unde vine expresia „Să revenim la oile noastre!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cioban, cu oile pe câmp
Cioban, cu oile pe câmp

Este încă una dintre cele mai cunoscute expresii folosite de români, dar originea ei derivă dintr-o fabulă franceză din secolul al V-lea.

Nu de puţine ori, atunci când suntem într-o conversaţie cu cineva şi ne abatem de la subiectul discutat folosim formularea „Să revenim la oile noastre”.

Puţini ştiu însă că această expresie provine dintr-o fabulă scrisă în secolul al XV-lea, ”Farsa jupânului Pathelin” („La farce de maitre Pathelin”), al cărei autor a rămas necunoscut.

Fabula spune povestea unui cioban, acuzat de stăpânul său că i-a omorât mai multe oi, care apelează la serviciile unui avocat neexperimentat. Acesta îi promite oierului că îl ajută să scape de pedeapsă, cu condiţia ca în proces să joace rol de imbecil.

"Pathelin, avocat fără procese, e cicălit mereu de soţia sa, pentru faptul că nu-i face toalete. Într-o zi el îi ia o stofă de la postăvarul Jousseaume, pe care-l invită acasă spre a-i achita costul. Când negustorul vine să-şi încaseze banii, îl găseşte în pat pe Pathelin care simulează un acces de friguri. Între timp se prezintă la avocat şi Agnelet, ciobanul postăvarului, dat în judecată de stăpânul său care-l acuză că i-a omorât mai multe oi. Pathelin promite ciobanului să-l scape, dar cu o condiţie: la proces să joace rolul unui imbecil şi să răspundă<<bee !>> la toate întrebările judecătorului. La tribunal postăvarul recunoaşte cu surprindere că avocatul lui Agnelet e Pathelin, care cu puţin mai înainte se prefăcuse că-i bolnav. Zăpăcit, negustorul se încurcă în declaraţii, uitând de oi şi trecând la problema postavului. Nelămurit, judecătorul e nevoit în repetate rânduri să-l invite: <<Să ne întoarcem la oile noastre !>> Apoi se adresează lui Agnelet, dar acesta răspunde invariabil <<bee !>>, aşa cum îl învăţase avocatul. Pathelin susţine că e iresponsabil clientul său şi obţine astfel achitarea. Dar când îi cere să-i plătească onorariul, ciobanul îşi joacă rolul în continuare, răspunzându-i cu acelaşi <<bee!>>. Astfel, isteţul elev a păcălit pe incorectul său profesor", potrivit lui I. Berg, autorul "Dicţionarului de cuvinte, expresii, citate celebre".

Astfel, replica „Să ne întoarcem la oile noastre“ a devenit o expresie care înseamnă că este cazul să reluăm firul întrerupt al discuţiilor, să revenim la subiectul nostru.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite