Cum s-a construit obeliscul din Piaţa Unirii din Focşani, operă a marelui sculptor Ion Jalea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrările au început în anul 1976   FOTO Virgil Humăilă
Lucrările au început în anul 1976   FOTO Virgil Humăilă

În acest an s-au împlinit 41 de ani de la inaugurarea monumentului închinat Unirii Principatelor Române, care a luat locul bornei de hotar amplasate în centrul Focşaniului.

În depozitele Arhivelor Naţionale se păstrează dosarul întocmit la Atelierul de Proiectare al judeţului Vrancea, constituit  ca  proiectul nr. 690/1975 şi  care conţine următorul Memoriu General, aşa cum ni l-a pus la dispoziţie istoricul Florin Dîrdală.

"În urma vizitei conducerii de Partid şi de Stat, în anul 1966 în Municipiul Focşani  s-a  trasat sarcina realizării Pieţei Unirii şi a monumentului Unirii, simbol al Unirii celor două principate. Începând din anul anul 1967, pas cu pas, s-a trecut la rezolvarea acestor hotărâri, începând cu concursul pentru piaţă din anul 1967, studii de amplasament , proiecte de execuţie şi ajungând la taluzare în anul 1974, prin realizarea întregului ansamblu de blocuri, a pavajelor şi angajând proiectarea monumentului.  Proiectul monumentului a fost realizat  de maistrul Ion Jalea şi un grup de proiectanţi din cadrul atelierului de proiectare. Monumentul va fi  reprezentat  dintr-un obelisc cu înălţimea de 19,64 m şi un tur la bază din bronz ce are figurate scene din istoria neamului românesc şi a Unirii Principatelor, având fixate circa 85 de personaje pe întreg tronul. La turnarea de jos a obeliscului   se prevede montarea unui ecuson de bronz.  Prin urmare, Monumentul Unirii va fi amplasat în Piaţa Unirii conform proiectului în faza S T E avizat de Consiliul Popular al judeţului Vrancea. Monumentul va fi amplasat în axul bisericii Sf. Ion Botezatorul  şi în axul Consiliului Popular Judeţean Vrancea, latura lungă. În urma executiei Pietei Unirii din zona centrală a municipiului  s -a lasat loc pentru executarea monumentului.  Acesta  va avea  la bază  un rând de trei trepte, de 30 cm înălţime şi lăţimea de 80 cm. Lăţimea treptelor  va  permite circulaţia pe toate nivelele, inclusiv în jurul tronului, unde lăţimea va fi  de 1,50. Baza acestor trepte va avea forma de octagon, formă ce a fost stabilită  la ultima consultare  cu conducerea judeţului împreună cu maestrul Ion Jalea si arh. Mircea Mihai din partea Comitetului de Cultură şi Educaţie Socialistă.  S-a trecut la această  modificare deoarece se considera  ca aceste trepte vor fi circulate, permiţând chiar executarea   unor hore   în zile festive,  lucru ce nu se putea  efectua în proiectul iniţial ce avea laturile pătrate.

obelisc

Monumentul se va compune dintr -un trunchi de piramida de 14,60  încheiat în vârf cu o piramidă de 0,60 m , un tron de 2,40 m din bronz  şi trei trepte de forma octogonală în plan.

Înălţimea totală a monumentului va fi  de 19,64 m Intregul edificiu se va  executa pe o fundaţie existentă  realizată special în acest scop, în anul 1974 , o dată cu piaţa.  Adâncimea fundaţiei de 4 m din beton având aspectul unui tub de beton armat,  cu grosimea variind  între 25 cm la bază şi 10 cm în vârful trunchiului . Prin solutia adaptată se va reduce în mod substanţial  volumul de beton şi oţel. Între cota 3,34 si 4,44 betonul se va turna ulterior pentru margini, conform planşei de rezistenţă. Turnarea ulterioară se va executa  deoarece este necesar ca la partea superioară a tronului să se lase liber un spaţiu de cel  puţin 60 de cm, pentru pătrunderea unui montor, care va executa prinderea tronului de bronz , monolizarea şi fixarea lui cât şi sudarea şi prinderea de corpul de beton. După terminarea montării tronului de bronz  se va  putea umple spaţiul dintre tron şi corpul de beton  şi apoi se va cofra  şi turna betonul.  Menţionam că toate operaţiunile de execuţie vor fi continuate fără a fi stânjenite de montarea tronului . Operaţiunile de execuţie- în primul rând sa va trasa împreună cu proiectantul perimetrul ce va fi demolat din pavajul pieţei  pentru executarea fundaţiilor. Se vor demola şi depozita la beneficiar pavajul de marmoră existent  în jurul bornei. De asemenea borna va fi demontată şi montată pe viitorul amplasament  stabilit de Consiliul Popular Judeţean Vrancea.  Accesul automacaralei se va face numai prin aleea dinspre parc  cu precauţiuni deosebite la trecerile peste zonele mozaicate.  Se va înlătura stratul de ciment şi se va face legătura între armăturile  lăsate în fundaţie  şi  baza monumentului  Se va respecta planşa de rezistenţă In cazul unor abateri  de la axul existent al pieţei , turnate anterior  executării monumentului se va chema proiectantul.  Tubul de beton de la cota 3,34 pana la cota 19,4 va avea lăsate mustăţi din 60 in 60 de cm, pe verticală, pe toate laturile, conform planşei. Mustăţile vor folosi la prinderea plăcilor  de granit. Între betonul armat şi placi va  rămâne un strat de 4 cm pentru beton.  Se vor rezolva toate normele de securitatea muncii   specifice acestui gen de lucrări,  schelele vor fi ancorate solid  având în vedere înălţimea relativ mare  şi spaţiul îngust  pe care se lucrează. Pentru a se evita  căderile de materiale  si unele accidente se vor monta planşe de protecţie.  Terenul din Piaţa Unirii cu toate că este într-o zonă care are goluri subterane,  amplasamentul monumentului nu pune  probleme deosebite  având un teren normal de fundare, consemnat si in referatul geotehnic. Monumentul va fi placat in totalitate cu placi  de granit de 3 cm grosime cu excepţia tronului executat din bronz  Plăcile vor avea aceeşi grosime- 3 cm- atât pentru placarea pe verticala cat si orizontală. Monumentul va avea în vârf o piramida masivă din granit cu înăltimea de 60  cm .Întreaga suprafaţă va fi lustruita- întocmit arh Moreanu T".


 

obeslisc
obeslisc
obeslisc
obelisc
FocşaniPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite