Crima din „Blocul Suedezilor“. Ce s-a întâmplat cu presupusul criminal condamnat la moarte şi misterele încă nedesluşite ale tragediei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crima a avut loc în Focşani
Crima a avut loc în Focşani

Cazul care a zguduit oraşul Focşani a avut loc în anul 1981, în timp ce o familie cunoscută din oraş îşi făcea bagajele pentru vacanţă.

Oraşul Focşani a fost zguduit, într-o seară de iunie a anului 1981, de o crimă cumplită căreia i-a căzut victimă inginerul şef al fostului Combinat de Prelucrare a Lemnului (CPL) din municipiu, una dintre întreprinderile etalon ale oraşului.

Inginerul Popescu locuia împreună cu familia lui în Cartierul Gară, în Blocul Suedezilor, imobil construit în urmă cu cinci decenii chiar de către nordici ca locuinţe de serviciu pentru muncitorii proprii aduşi să ridice fabrica de mobilă.

În acest bloc au primit ulterior repartiţie toţi şefii CPL ai acelor vremuri, printre beneficiari fiind şi viitorul inginer şef al fabricii. 

Acesta locuia într-un apartament, la etajul al doilea, împreună cu soţia sa, un apreciat medic la spitalul din Focşani şi fetiţa lor, în vârstă de 11 ani.

În seara tragediei din luna iunie, cei doi soţi puneau la punct ultimele detalii ale vacanţei care urma să înceapă chiar de a doua zi. Totul a fost zădărnicit, conform anchetei poliţiştilor, de un individ proaspăt eliberat din puşcărie, care le-a intrat seara în apartament, că să-i jefuiască.

"Pe înserate, un individ s-a urcat, pe nesimţite, până la etajul doi unde locuia familia Popescu, pentru a încerca, cel mai probabil, un jaf, iar acolo s-a ascuns în grupul sanitar. Cei doi soţi se pregăteau să plece într-o vacanţă, pe litoral, a doua zi dis-de-dimineaţă şi, în acea seară, umblau  prin casă să strângă cele necesare călătoriei. Fetiţa adormise, iar mama a dorit să intre în baie, însă uşa părea blocată. Împingând cu putere în clanţă, aceasta s-a deschis larg şi necunoscutul a prins-o de gât, lovind-o puternic cu cuţitul peste mâini, tăindu-i tendoanele şi provocându-i şi alte răni nu foarte grave", potrivit istoricului Florin Dîrdală, de la Arhivele Naţionale-Filiala Vrancea, care a găsit detalii despre eveniment în documentele instituţiei unde lucrează.

Lucrurile au degenerat atunci când inginerul Popescu, speriat de ţipetele soţiei, a intervenit să o salveze. Acesta a pornit o luptă inegală cu intrusul înarmat, de pe urma căreia s-a ales cu 37 de lovituri de cuţit pe tot corpul, care de care mai înfiorătoare.

De altfel, martorii care l-au văzut ulterior, la înmormântare, au spus că era de nerecunoscut. După ce criminalul şi-a anihilat astfel cele două victime, nu a mai înfăptuit jaful pentru care venise. El nu a realizat că mai există şi un al treilea martor, fetiţa care se trezise din somn şi stătea speriată în uşa camerei sale. Criminalul a fugit, în mare grabă, pe geamul de la baie pe care ajunse în apartament, în vreme  ce se auzeau alarmele maşinilor de miliţie si de salvare care fuseseră chemate de către vecinii îngroziţi. 

“Inginerul a fost scos în agonie din apartament şi picioarele încă i se mai zbăteau pe casa scării blocului. A murit două ore mai târziu la spital. Soţia sa a supravieţuit şi a putut ajuta la identificarea ucigaşului către care au condus-o un grup de anchetatori format din cei mai destoinici ofiţeri de miliţie şi procurori”, mai spune istoricul Dîrdală.

După cercetări amănunţite, criminalul indicat de toată lumea a fost condamnat pe viaţă. Răsturnarea de situaţie avea să se întâmple după 8 ani, când  a reuşit să-şi demonstreze nevinovăţia, el fiind eliberat din închisoare printr-o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

De altfel, la câţiva ani de la tragedie, bărbatul a şi murit, astfel că ancheta crimei a rămas nerezolvată până astăzi.

Soţia inginerului şi fiica lor au mai rezistat câţiva ani în blocul unde s-a întâmplat tragedia, apărându-se de eventuale evenimente nedorite cu un câine de talie mare. După Revoluţia din 1989, cele două au plecat din ţară, dar povestea tragediei rămâne un mare mister pentru cei care îşi mai aduc aminte trista întâmplare, întrucât se întreabă şi astăzi cine a fost cu adevărat criminalul.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite