Cercetătorii proiectului FP7 ECLISE vor studia în Vrancea situaţia alunecărilor de teren şi inundaţii în regiunea seismică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aceştia au fost primiţi astăzi la Instituţia Prefectului la o întâlnie la care au participat toate instituţiile din Vrancea care sunt abilitate să gestioneze situaţiile de dezastru natural.

Astăzi a avut loc la Instituţia Prefectului o întâlnire cu reprezentanţii Institutului de Geografie al Academiei Române, care implementează în România proiectul de cercetare FP 7 ECLISE (Enabling Climate InformationService for Europe- dezvoltarea unor servicii de informare climatică pentru Europa) şi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Vrancea, Instituţiei Prefectului, ISU Vrancea şi alţi reprezentanţi ai serviciilor publice deconcentrate precum Direcţia Silvică Focşani, Agenţia de Protecţie a Mediului, SGA şi ANIF. 

Întâlnirea a avut loc ca urmare a faptului că echipa de cercetare condusă de către academicianul Dan Bălteanu va realiza un studiu de caz în regiunea de la Curbura Carpaţilor şi Subcarpaţilor, respectiv în judeţele Vrancea şi Buzău.

Studiul îşi propune să analizeze, ştiinţific, schimbările climatice şi de mediu, dar şi să evalueze hărţile de hazard, riscul alunecărilor de teren şi inundaţii în regiunea seismică Vrancea.

Proiectul de cercetare FP 7 ECLISE reuneşte 11 din cele mai importante instituţii europene de cercetare în domeniul schimbărilor climatice. Echipa din România, coordonată de către directorul Institutului de Geografie al Academiei Române , academicianul Dan Bălteanu, este compusă din dr. Mihai Micu, cercetătorul ştiinţific Marta Cristina Jurchescu şi dr. Dana Micu.

De rezultatele acestui studiu, care urmează să se finalizeze în 2014, vor beneficia toate instituţiile din Vrancea care sunt abilitate să gestioneze situaţiile de hazard natural (seisme, inundaţii etc) şi alunecări de teren.

„Tipurile de investigaţie care urmează să fie realizate în cadrul FP 7 ECLISE sunt susceptibilitatea la alunecări, hazardul - o situaţie care are potenţialul de a produce pagube, elemente la risc - toate ameninţările are pot duce către un proces potenţial dăunător, vulnerabilitatea - gradul aşteptat de pierderi experimentate de către elementele la risc pentru o anumită magnitudine a hazardului şi riscul - o măsură a probabilităţii şi gradului de severitate a pierderilor elementelor la risc, exprimată pentru un areal, un obiect sau o activitate, pentru o anumită perioadă de timp”, se arată într-o informare a FP 7 ECLISE

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite