52 de localităţi din Vrancea au la dispoziţie 400 de milioane de euro pentru alimentare cu apă şi canalizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reţele de canaliare în Vrancea
Reţele de canaliare în Vrancea

Noul Proiect Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă şi Apă Uzată în judeţul Vrancea va fi finanţat din fonduri europene.

Şefii Consiliului Judeţean Vrancea şi Companiei de Utilităţi Publice au prezentat primarilor din judeţ propunerile investiţionale din cadrul noului Proiect Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă şi Apă Uzată în judeţul Vrancea, etapa a III-a.

Acesta va fi finanţat din fonduri europene în cadrul Programului Operaţional Dezvoltare Durabilă (PODD) 2021-2027, iar valoarea totală a investiţiilor propuse pentru apă şi canalizare este de peste 400 milioane de euro.

”Astăzi facem primul pas pentru implementarea unui nou proiect pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare în judeţul Vrancea. Responsabilii de la CUP au făcut o analiză şi după discuţiile purtate cu Ministerul Fondurilor Europene suntem în situaţia de a obţine finanţare pentru acest proiect major, valoarea totală a investiţiilor estimate fiind de peste 400 milioane de euro pentru apă şi apă uzată. Suntem primul judeţ din ţară ajuns în proceduri avansate pentru acest proiect. Discuţiile pe care le-am avut aici, în această sală, cu deputatul Ion Ştefan, nu au rămas doar la stadiul de discuţii”, a declarat Cătălin Toma, în calitate de preşedinte al CJ Vrancea şi preşedinte al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Vranceaqua.

apa si canalizare vrancea

Primarii prezenţi la Consiliul Judeţean au semnat fişele cu investiţiile estimative din fiecare localitate, care vor face parte integrantă din cererea de finanţare ce urmează să fie depusă până la începutul lunii septembrie 2021. Studiul de Fezabilitate al noului proiect regional de apă şi apă uzată urmează să fie  finanţat tot din fonduri europene, în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare.

TABEL CUP Localitati August 2021 by Borcea Stefan on Scribd

În cadrul Proiectului Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă şi Apă Uzată în judeţul Vrancea, etapa a III-a, sunt incluse 52 de localităţi vrâncene cu peste 2.000 de locuitori, la care să adaugă Consiliul Judeţean Vrancea.

Valoarea investiţiilor estimative în sistemul de alimentare cu apă este de 167 milioane de euro, respectiv 252 milioane de euro în sistemul de canalizare, totalizând o valoare a investiţiilor directe de 419 milioane euro. Se vor adăuga alte câteva zeci de milioane de euro, cheltuieli indirecte.

În prezent se derulează etapa a doua a proiectul privind extinderea si modernizarea sistemului de apă şi canalizare în judetul Vrancea, cu o valoare de 245 milioane euro, iar lucrările sunt în plină desfăşurare.

Dacă până acum autorităţile s-au orientat, în principal, pe reţelele din mediul urban, cu câteva excepţii, acum, în program au intrat în special localităţile rurale din Vrancea care au peste 2.000 de locuitori. „

Sute de kilometri de reţele

Astfel, în cadrul lucrărilor de alimentare cu apă, vor fi realizate conducte de aducţiuni pe 162,5 kilometri, 14 staţii de tratare a apei, 46 de rezervoare de înmagazinare apă, 15 staţii de pompare şi 109 kilometri de reţele de distribuţie. Aceste lucrări se vor implementa în Focşani, Adjud, Panciu, Odobeşti, Mărăşeşti, Boloteşti, Dumbrăveni, Gugeşti, Homocea, Jariştea, Obrejiţa, Slobozia Bradului, Rugineşti, Sihlea, Soveja, Străoane, Suraia, Tîmboieşti, Tulnici cu localităţile Lepşa-Greşu.

Mult mai ample vor fi lucrările de canalizare, care se vor întinde pe o reţea de 256,7 kilometri. În cadrul proiectului vor fi realizate 70 de staţii de pompare ape uzate, 113 kilometri de reţele de refulare şi trei staţii de epurare, respectiv la Măicăneşti, Gugeşti, Lepşa, ultimele două urmând doar să fie modernizate.

Lucrările se derulează în 35 de unităţi administrativ-teritoriale, adică jumătate din judeţ. Este vorba despre Focşani, Goleşti, Cîmpineanca, Gologanu, Milcovul, Răstoaca, Vînători, Coteşti, Cîrligele, Adjud, Rugineşti, Mărăşeşti, Odobeşti, Vîrteşcoiu, Broşteni, Jariştea, Boloteşti, Panciu, Străoane, Gugeşti, Urecheşti, Popeşti, Dumbrăveni, Bordeşti, Sl. Bradului, Tîmboieşti, Obrejiţa, Sihlea, Măicăneşti, Bilieşti, Suraia, Vulturu, Năneşti, Tătăranu şi Tulnici cu satele Lepşa-Greşu.

Vă mai recomandăm

Sătenii unui judeţ din România au şansa să scape de WC-ul din spatele curţii

Străzi din Focşani care nu au intrat în secolul XXI intră în modernizare. Când vor avea apă şi canalizare

Focşani

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite