Sătenii unui judeţ din România au şansa să scape de WC-ul din spatele curţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satele vor intra în secoul XXI prin racordarea la apă şi canalizare
Satele vor intra în secoul XXI prin racordarea la apă şi canalizare

Aproape 70% din populaţia judeţului Vrancea va fi deservită de reţele de apă moderne şi de canalizare, cel mai  probabil, anul viitor sau în 2023, graţie unui amplu program derulat cu fonduri europene.

Finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), proiectul privind extinderea si modernizarea sistemului de apă şi canalizare în judetul Vrancea, etapa a doua, are o valoare de 245 milioane euro, iar lucrările sunt în plină desfăşurare. 

Dacă până acum autorităţile s-au orientat, în principal, pe reţelele din mediul urban, cu câteva excepţii, acum, în program au intrat în special localităţile rurale din Vrancea care au peste 2.000 de locuitori. „Proiectul constă în investiţii pentru tratarea şi distribuţia apei şi colectarea şi epurarea apelor uzate care se vor implementa pentru judeţul Vrancea, în zonele urbane şi rurale şi care vor avea drept rezultat conectarea la aceste sisteme a tuturor cetăţenilor din aceste zone şi conformarea cu prevederile directivelor UE relevante”, potrivit lui Gheorghe Vasilescu, director Compania de Utilităţi Publice, operatorul care are monopol pe apa şi canalizarea judeţului.

Sute de kilometri de reţele

Astfel, în cadrul lucrărilor de alimentare cu apă, vor fi realizate conducte de aducţiuni pe 162,5 kilometri, 14 staţii de tratare a apei, 46 de rezervoare de înmagazinare apă, 15 staţii de pompare şi 109 kilometri de reţele de distribuţie. Aceste lucrări se vor implementa în Focşani, Adjud, Panciu, Odobeşti, Mărăşeşti, Boloteşti, Dumbrăveni, Gugeşti, Homocea, Jariştea, Obrejiţa, Slobozia Bradului, Rugineşti, Sihlea, Soveja, Străoane, Suraia, Tîmboieşti, Tulnici cu localităţile Lepşa-Greşu.

Mult mai ample vor fi lucrările de canalizare, care se vor întinde pe o reţea de 256,7 kilometri. În cadrul proiectului vor fi realizate 70 de staţii de pompare ape uzate, 113 kilometri de reţele de refulare şi trei staţii de epurare, respectiv la Măicăneşti, Gugeşti, Lepşa, ultimele două urmând doar să fie modernizate.

Lucrările se derulează în 35 de unităţi administrativ-teritoriale, adică jumătate din judeţ. Este vorba despre Focşani, Goleşti, Cîmpineanca, Gologanu, Milcovul, Răstoaca, Vînători, Coteşti, Cîrligele, Adjud, Rugineşti, Mărăşeşti, Odobeşti, Vîrteşcoiu, Broşteni, Jariştea, Boloteşti, Panciu, Străoane, Gugeşti, Urecheşti, Popeşti, Dumbrăveni, Bordeşti, Sl. Bradului, Tîmboieşti, Obrejiţa, Sihlea, Măicăneşti, Bilieşti, Suraia, Vulturu, Năneşti, Tătăranu şi Tulnici cu satele Lepşa-Greşu.

canalizare

„Oamenii s-au legat deja la reţea pemtru că abia aşteptau”

Primarii spun că oamenii sunt nerăbdători să aibă parte de condiţii demne de secolul XXI. „Mai este mult până se face recepţia, dar oamenii s-au legat deja la reţea, pentru că abia aşteptau. Din câteva sute de locuinţe care se află pe traseul proiectului, cred că 10-15 nu vor să se lege. Cu această investiţie, rezolvăm problema pentru 70% din populaţie”, a declarat pentru „Adevărul” Ştefan Moscu, primarul comunei Cîrligele.

Şi primarul din Urecheşti spune că va încerca să-i convingă pe oameni de beneficiile proiectului. „Am aproape 300 de gospodării prinse care până la Paşte toate vor fi racordate. Sunt şi oameni reticenţi, spun că nu le trebuie, alţii că au fosa lor, dar în general au înţeles că aici e vorba de progres”, spune şi Nistor Bratosin, primarul din Urecheşti.

De menţinat că proiectul vizează doar gospodăriile aflate pe traseul principal, adică la şosea, celelalte locuinţe urmând să fie legate la sistemul care se construieşte acum prin investiţii ale comunităţii locale. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Cum plătesc oamenii dintr-o localitate din Vrancea zeci de metri de ape uzate fără să aibă reţea de alimentare cu apă

Taxa pe apa de ploaie îi rupe la portofel pe orăşenii care stau la case. Detaliile unei situaţii juridice absurde

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite