23 de mărci de vinuri din Vrancea şi-au triplat valoarea după ce procedura de clasificare a fost contestată şi refăcută

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În luna martie, Organizaţia Naţională Interprofesională Vitivinicolă a controlat vinurile a 26 de producători locali şi a stabilit că acestea nu pot fi vândute ca vinuri de calitate, ci ca vinuri de masă.

Organizaţia Naţională Interprofesională Vitivinicole (ONIV) a analizat 273 de probe de vinuri din Vrancea şi a stabilit că 26 de vinuri nu fac parte din categoria vinurilor cu indicaţie geografică (IG) şi denumire de origine controlată (DOC). Producătorii de vinuri au făcut contestaţie şi au avut câştig de cauză.

“Pentru noi a fost o surpriză plăcută pentru că au fost atâtea vinuri de calitate. Cei care le-au degustat înainte şi au stabilit că nu sunt vinuri cu indicaţie geografică şi cu denumire de origine controlată fie nu au ştiut meserie, fie au fost rău intenţionaţi”, a spus Toader Manole, preşedintele Federaţiei Viticultorii.

Anterior, aceste vinuri au fost declasate până la categoria vinurilor de masă, ceea ce va îngreuna misiunea producătorilor de a-şi vinde marfa la un preţ mai bun, în condiţiile în care ei produc vinul la un preţ mai mare decât costul unui vin de masă.

“Mie mi-a declasat un vin, de la DOC la IG. Am să le fac o contestaţie, pentru că nu vreau să mă laud, dar am vinuri foarte bune. Vreau să mă duc personal să-mi spună şi mie ce este greşit la vinul meu, care la concursuri este premiat. Sunt de acord că cine nu are vinuri de calitate să fie scos de pe piaţă. Părerea mea este că în acea comisie sunt oameni tendenţioşi şi mai puţin pregătiţi. Lucrez în domeniu de o viaţă şi ştiu ce înseamnă o clasare. Ne afectează şi la imagine, pe noi ca judeţ, că oameni când aud de vin de Vrancea să nu-l mai cumpere. Este un interes al cuiva”, declara la vremea respectivă Costel Apostol, unul dintre producătorii importanţi de vinuri din Vrancea.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite