VIDEO „Mă, fraţilor?”, vă mai aduceţi aminte? Nea Mărin şi Amza Pellea - cum a apărut celebrul personaj de film şi care a fost legătura de suflet cu marele actor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Amza Pellea a avut o carieră fulminantă în film şi în teatru
Amza Pellea a avut o carieră fulminantă în film şi în teatru

Amza Pellea, unul dintre cei mai mari actori români ai tuturor timpurilor, s-a născut pe data de 7 aprilie 1931, în oraşul Băileşti, din judeţul Dolj. A avut o carieră fulminantă în film şi în teatru şi a fost creatorul şi interpretul îndrăgitului personaj „Nea Mărin“.

Amza Pellea a fost considerat unul dintre cei mai mari actori români şi a jucat în peste 50 de filme şi zeci de piese de teatru. A interpretat roluri variabile, de la Decebal la Mihai Viteazul, însă personajul care l-a consacrat a fost „Nea Mărin“. Gabriel Bratu, în vârstă de 80 de ani, din Craiova, este unul dintre prietenii de suflet ai lui Amza Pellea. Olteanul îşi aduce aminte cu drag cum l-a cunsocut pe „Amzulică”, aşa cum îi spune. 

„Eram în primul an de liceu când l-am cunoscut pe Amza Pellea. Îmi aduc aminte că s-a îndrăgostit de o fată care făcea parte din cercul meu de prieteni. Era o persoană deschisă şi vorbea cu toată lumea. Tot timpul spunea bancuri şi recita poezii. Eram colegi la Colegiul Naţional Carol I. Am devenit buni prieteni, iar legătura dintre noi a rămas vie atât în sufletul meu, cât şi în al lui Amza Pellea. Chiar dacă a plecat în Bucureşti la Inistitutul de Artă Cinematografică şi Teatrală, nu a uitat niciodată de prietenia noastră “, a povestit graficianul  Gabriel Bratu.

„Şi în comunism se face grevă“

Prietenul marelui actor a mai povestit că Amza Pellea a fost un om iubit şi adorat de toată lumea. „În anul 1973, am mers cu Amza Pellea la tipografia din Craiova unde trebuia să fie scoasă cartea „Să râdem cu Amza Pellea“, iar în momentul în care muncitorii l-au văzut că intră pe poartă au oprit lucrul şi l-au aplaudat. Directorul tipografiei a declarat un singuru lucru: Şi în comunism se face grevă. A stat de vorbă cu toată lumea şi reuşit să le aducă zâmbetul pe buze cu poveştile spuse cu umor“, a mai spus Gabriel Bratu.

Gabriel Bratu a ţinut să povestească un eveniment important din cariera lui Amza Pellea care l-a marcat toată viaţa. „Eu lucram la editura Scrisul Românesc, iar secretarul mi-a spus să mă duc la Bucureşti şi să îi spun lui Amza Pellea că trebuie să vină la o discuţie cu prim secretarul de partid. De la Bucureşti spre Craiova ne-am oprit la un restaurant din Piteşti să mâncăm. În momentul în care am ieşit afară din local erau sute de oamenii strânşi care îşi doreasu să îl vadă pe marele actor. Un bătrân a reuşit să ajungă mai în faţă şi şi-a scos pălria. I-a spus lui Amzulică următoarele cuvinte: „Prin rolul interpretat în Decebal şi Mihai Viteazul ne-aţi adus aminte că suntem români“. Odată ajuns în Bănie a avut parte de o altă supriză. A fost numit director la Teatrul Naţional. Nici eu nici el nu am ştiut absolut nimic“, a mai precizat prietenul marelui actor.

VIDEO

Ticurile erau doar pentru public

Amza Pellea era considerat de colegii de breaslă un actor fără cusur. Stilul său artoricesc era versatil. Bunul său prieten, Tudor Gheorghe, i-a dedicat lui Amza o baladă emoţionantă: „(....) Nea Mărine, Nea Mărine,/ Mă-ntreabă Jiul de tine/ Că te-aşteaptă suspinând/ Din Băileşti să vii râzând,/ Nea Mărine, Nea Mărine.../ Şi către-nceput de iarnă/ Ţi-ai întins o gheară, doamnă,/ Şi l-ai luat pe drumu-ăl mare/ Nici cu puşcă, nici călare/ Ni l-ai răstignit sub stele/ Târfă neagră şi-n putere/

Nea Mărine, Nea Mărine,/ Ce-a avut moartea cu tine?/ Că te-a scos din rod, din viaţă/ Rupe-i-s-ar coasa-n braţe/ Nea Mărine, Nea Mărine.../ Amza, suflet de haiduc/ Se-ndulceşte frunza-n nuc/ Şi de verde-amară cum e/ Lacrimile-i cad pe strune/ Mi se-ncheagă glasu-n gură/ Ca sângele-n tăietură./ Nea Mărine, Nea Mărine,/ Mă-ntreabă Jiul de tine/ Strânge-ţi ceata călătoare/ Şi pe sub pământ, călare/ Rotunjeşte-ţi căutarea/ Până simţi pe frunte marea/ Munţii ţării-n pumnul drept/ Şi Oltenia pe piept,/ Nea Mărine, Nea Mărine... “. 

În realitate, marele actor nu avea nici măcar un tic. Tot ce se vedea la televizor era pentru public şi era  perceput ca olteanul din Băileşti, cu pălăria ponosită în creştetul capului, care-şi începea monoloagele exclamând: „Mă, fraţilor...“. Şi în faţă căruia românii se prăpădeau de râs. Ţinea să spună că oltenilor le merge mintea mai repede decât se exprimă verbal şi vorbesc iute pentru că vor să ajungă din urmă vorbele.

VIDEO

Veta şi Mărin, mătuşa şi unchiul

Amza Pellea obişnuia încă din liceu să le spună colegilor de clasă poante de la el din Băileşti. Personajele Veta şi Mărin au fost inspirate chiar din familia sa. „Ăsta e un omagiu adus unui unchi de-al meu dispărut pe front, pe care-l chema Mărin şi care era foarte vesel, un tip cu foarte mult haz, iar pe nevastă-sa o chema Veta“, le povestea marele actor colegilor de clasă.    

Nea Mărin creat de Amza Pellea

Celebra peliculă „Nea Mărin miliardar“ deţine şi astăzi titlul de cel mai urmărit film din istoria cinematografiei româneşti. „Amza Pellea îl interpretează pe celebrul ţăran oltean Nea Mărin Juvete din Băileşti. Personajul a fost creat de marele actor. Era o parte din el însuşi, o parte dintr-un văr, câte o parte din fiecare sătean din Băileşti. Spunea bancuri cu ai lui şi cu sine însuşi. Nu s-a gândit nici măcar o clipă că Nea Mărin o să ajungă celebru. În Oltenia nu au fost filmate scene din filmele lui Amza Pellea“, a mai povestit Gabriel Bratu.

VIDEO

Oamenii din Băileşti povestesc că marele actor pleca cu cămaşa albă de acasă şi se întorcea cu ea neagră. „Toată lumea îşi dorea să îl atingă şi să îl îmbrăţişeze. Iubea să stea în mijlocul oamenilor. Tot timpul era cu zâmebtul pe buze. Ştiu de la bunica mea că îi plăcea mâncarea de praz. Înainte de masă tot timpul bea o ţuiculiţă. A fost un om mare şi un actor desăvârşit. El a făcut oraşul Băileşti cunoscut. Pe vremea lui Amza Pellea veneau mari actori în localitate. Se ţineau adevărate petreceri în satul de vacanţă. Acum complexul este în paragină. A fost construit în anul 1977 şi cuprindea o clădire administrativă, o cantină, un club, dar şi  zeci de căsuţe din lemn, un teren de fotbal şi, evident un Night Bar“, a precizat Ioana Dumitru.      

„Oricât voi trăi şi oriunde va fi să mor, rămân băileştean până în străfundul sufletului“,  spunea odată Amza Pellea. Oamenii din localitate au inaugurat, în urmă cu 7 ani, „Casa Memorială Amza Pellea“. „În ea sunt obiecte personale ale actorului, fotografii cu soţia actorului Domnica, dar şi cu fiica Oana. Fanii lui Amza Pellea pot vedea o scrumieră alături de tabachera lui, certificatul de botez, lanseta cu care a pescuit ultima dată, pălăria preferată, o vestă, o paporniţă, o ladă de zester, dar şi o sticlă cu ziabăr.  Mai sunt şi două ceasuri vechi, oprite amândouă la ora 7,25. Ora la care artistul a plecat, în urmă cu 32 de ani“, a spus Marcel Boţa, directorul Casei de Cultură Amza Pellea.

În aprilie 2011, cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la naştere, Amza Pellea a primit o stea, in memoriam, pe Walk of Fame.

Amza Pellea a apărut „pe scenă“ chiar din clasa I, la şcoala primară din Băileşti (judeţul Dolj). A interpreta rolul lupului din „Scufiţa Roşie“. Chiar el şi-a ales acest rol, pentru că era timid şi putea să apar mascat. Marele actor a jucat în peste 50 de filme, dintre care: Setea (1961); Tudor (1963); Neamul Şoimăreştilor, Haiducii, Răscoala (1966), Dacii (1967), Columna (1968), Mihai Viteazul,  Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte (1971), Puterea şi adevărul, Ciprian Porumbescu, Ultimul cartuş (1973), Nemuritorii, Ulzana, căpetenia apaşilor, Tată de duminică, Osînda (premiul de interpretare masculină, cel mai bun actor,  Lumina pe coline, Trei zile şi trei nopţi (1976), Împuşcături sub clar de lună (1977), Nea Mărin miliardar, Mihail, cîine de circ (1979), Duios Anastasia trecea, Casa dintre cîmpuri (1980), Ana şi „hoţul" (1981),  Imposibila iubire (1983).

Amza Pellea s-a născut pe data de 7 aprilie 1931, în oraşul Băileşti, din judeţul Dolj. A fost răpus d eo boală incurabilă pe 12 decembrie 1983.  



.

 
 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite