Polițiștii din dosarul Caracal care ar fi putut să o salveze pe Alexandra Măceșanu au fost trimiși în judecată pentru abuz în serviciu

0
Publicat:

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova îi acuză pe polițiștii care au anchetat dispariția minorei de 15 ani că au întârziat căutările mai mult de 14 ore. Polițiștii inculpați vor fi cercetați în stare de libertate.

Soții Mirea sunt acuzați de abuz în seviciu FPTP / arhivă Adevărul
Soții Mirea sunt acuzați de abuz în seviciu FPTP / arhivă Adevărul

Prin rechizitoriul nr.245/P/2023 din data de 1 august 2023 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a patru inculpați. Este vorba de fostul șef  al Poliției Municipiului Caracal, soția acestuia și doi dintre agenții care erau de serviciul în seara dispariției. Toți cei patru polițiști sunt acuzați săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu.

Familia de polițiști acuzată că nu a coordonat echipele de căutare

În seara în care Alexandra Măceșanu a dispărut la comanda Poliției din Caracal era comisarul șef Nicolae Mirea, iar postul de poliție din Dobrosloveni unde părinții minorei de 15 ani au mers disperați să anunțe că nu- și găsesc copilul era sub comanda soției acestuia, comisar  șef Violeta Mirea.

Conform rechizitoriului, în noaptea de 24/25.07.2019, comisarul  șef Violeta Mirea, în calitate de șef al Secției 2 Politie Rurală Osica de Sus,  "deși a fost informat cu privire la dispariția minore., nu a raportat șefului ierarhic acest fapt, nu a controlat dacă lucrătorii de poliţie V. M. şi Ţ. E., aflați în subordinea sa, au înregistrat sesizarea, au efectuat verificări şi au comunicat evenimentul către ofițerul de serviciu". Modul în care a acționat Violeta Mirea  a condus la "tergiversarea  identificării autorului infracțiunilor şi a locului unde o sechestrase pe victimă", se mai arată în rechizitoriul procurorilor.

Soțul acesteia, Nicolae Mirea, în calitate de comisar şef de politie și comandant al Poliției mun. Caracal, aflat la conducerea operațiunilor de căutare a minorei Alexandra Măceșanu, este acuzat că  nu a evaluat şi gestionat în mod corespunzător sesizarea privind dispariția acesteia.  "Nu a centralizat şi diseminat în mod corespunzător către subalterni informaţiile de importanţă vitală în găsirea acesteia, nu a coordonat, îndrumat, sprijinit şi controlat în mod corespunzător echipele de căutare şi nu a luat măsuri pentru întocmirea de urgenţă a unui dosar penal, deşi gravitatea deosebită a faptelor sesizate direct de către minoră impunea măsuri specifice anchetei penale, care să permită susţinerea verificărilor poliţieneşti aflate în derulare", arată procurorii în rechizitoriul întocmit.  

Agenții de poliție nu au făcut verificări în legătură cu dispariția Alexandrei

 În seara zilei de 24.07.2019, Vasile Marian, în calitate de agent-şef principal de poliţie şi ajutor de şef de post în cadrul Postului de Poliţie Dobrosloveni, din cadrul IPJ Olt, şi  Eugen Ţenea, în calitate de agent-şef principal de poliţie şi şeful Postului de Poliţie Dobrun din cadrul IPJ Olt, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu, respectiv serviciul de patrulare, nu au consemnat şi înregistrat sesizarea privind dispariţia minorei.  Agenții "nu au informat în regim de urgenţă ofiţerul de serviciu de la Poliţia Municipiului Caracal...  fapta fiind de natură să tergiverseze identificarea autorului infracţiunilor şi a locului unde o sechestrase pe victimă", se precizează în același rechizitoriu. 

Concluzia procurorilor: " Întârzierea de peste 14 ore în efectuarea acestor activități a condus în final la identificarea tardivă a victimei"

La finalul rechizitoriului, procurorii craioveni au concluzionat că șansele ca Alexandra Măceșanu să mai poată fi salvată, după mai mult de 14 ore, erau minime.  "Pe baza materialului probator administrat s-a apreciat că, dacă lucrătorii de poliție ar fi efectuat cu celeritate demersurile necesare pentru a stabili împrejurările dispariției minorei, pentru a evalua situaţa descrisă în sesizări, ar fi verificat şi valorificat variantele de anchetă care rezultau din informaţiile existente, ar fi controlat şi îndrumat ierarhic, în mod efectiv şi eficient, activitatea echipelor operative, precum şi dacă ar fi întocmit de îndată dosar de urmărire penală care să le permită obţinerea unor mijloace specifice de probă (măsuri de supraveghere tehnică), ar fi conferit şanse efective de salvare a minorei, întârzierea de peste 14 ore în efectuarea acestor activităţi conducând în final la identificarea tardivă a victimei, decedată la domiciliul autorului infracţiunilor comise împotriva sa", au precizat procurorii în rechizitoriu.

"Efortul echipelor operative, formate din lucrătorii de poliţie care au acţionat pe teren pentru identificarea locului unde se afla sechestrată A. M. şi salvarea acesteia a fost inutil în lipsa coordonării reale din partea conducerii Poliției Caracal şi transmiterii eficiente către acestea a tuturor informațiilor deținute la momentul respectiv", s-a menționat în același rechizitoriu.

În aceeași cauză s-a dispus clasarea faţă de procurorul Ovidiu Popescu, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal, şi faţă  operatorul 112 în cadrul IPJ Olt care a vorbit cu Alexandra Măceșanu atunci când aceasta cerea cu disperare ajutor  pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu.

Dosarul a fost trimis spre judecare Judecătoriei Caracal.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite