Final în cazul crimelor de la Caracal. Sentința definitivă: Dincă are pedeapsa maximă. Risipițeanu a mai primit cinci ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Craiova a pronunțat marți, 30 mai 2023, sentința definitivă în cazul crimelor înfăptuite de Gheorghe Dincă din Caracal. Bărbatul a rămas cu sentința maximă, în timp ce complicele său Ștefan Risipițeanu a primit 12 ani de închisoare pentru viol.

Dincă a rămas cu pedeapsa maximă, de 30 ani de închisoare FOTO: Inquam/Octav Ganea
Dincă a rămas cu pedeapsa maximă, de 30 ani de închisoare FOTO: Inquam/Octav Ganea

Instanța care a judecat apelul a decis ca Gheorghe Dincă să ispășească pedeapsa maximă care se putea pronunța, de 30 de ani de închisoare (criminalul are peste 65 ani), în regim de detenție, pentru că le-a sechestrat, violat și ucis pe tinerele Luiza Melencu (18 ani) și Alexandra Măceșanu (15 ani). Complicele său, Ștefan Risipițeanu, acuzat că a violat-o pe Luiza Melencu, a fost condamnat la 12 ani de închisoare, cu cinci mai mult decât hotărâse, în septembrie 2022, Tribunalul Olt. 

Dosarul a ajuns pe rolul Curții de Apel Craiova după ce Tribunalul Olt a judecat timp de peste doi ani și jumătate faptele de care sunt acuzați cei doi. La pronunțarea deciziei în primă instanță, rudele victimelor s-au arătat dezamăgite de soluția dată de Tribunalul Olt, motivând că Dincă nu ar fi dezvăluit, în fapt, adevărul despre cele întâmplate. Rudele și-ar fi dorit reluarea cercetărilor și acceptarea efectuării mai multor expertize, solicitări pe care prima instanță nu le-a admis. Lucrurile nu s-au întâmplat altfel nici la cea de-a doua instanță, soluția finală venind la nici un an de la prima. 

Faptele lui Dincă

În 26 iulie 2019, România s-a „aprins” în urma știrii că o adolescentă de 15 ani care a căutat cu disperare ajutor - apelând 112 pentru a fi salvată din casa unui bărbat care a sechestrat-o și a violat-o - ar fi fost în cele din urmă ucisă înainte ca polițiștii să găsească adresa și să intervină.

Vinovat de oroare a fost indicat ca fiind Gheorghe Dincă, un bărbat de peste 60 ani, care presta servicii ilegale de transport persoane și care a luat-o pe adolescenta Alexandra Măceșanu „la ocazie”, din Dobrosloveni, o localitate situată la 10 kilometri de Caracal. Ajuns în Caracal, bărbatul nu i-a mai permis însă fetei să coboare, ci a dus-o la el acasă, unde a violat-o - după cum a relatat fata plângând în apelul făcut la 112 pe ascuns.

Se întâmpla în după-amiaza zilei de 24 iulie 2019. În 25 iulie 2019, Alexandra a reușit să găsească un telefon vechi în camera în care bărbatul o ținea legată și a apelat, disperată, 112, vocea sa (apelul la 112, înregistrat, a fost transmis în zilele care au urmat pe mai multe posturi TV) și strigătul de ajutor, înghețând o țară întreagă.

Alexandra Măceșanu n-a avut nicio șansă cu oamenii legii. Deși era aflată într-o situație extremă, de viață și de moarte, operatorii STS și de polițiștii din dispecerat au luat-o la mișto, au certat-o, i-au dat niște răspunsuri în derâdere, cinice chiar, apoi i-au închis telefonul în nas ca să nu mai țină „linia ocupată“, fără să facă nimic ca să ajute concret copila îngrozită. Spre deosebire de investigatorii români, puși în posturi-cheie, cei străini rețin la telefon cât de mult posibil orice apelant la numărul de urgență, ca să afle cât mai multe detalii, până când ajung la fața locului forțele de ordine. 

Polițiștii nu au reușit, din indiciile date de adolescentă, să identifice în timp util imobilul și să o salveze, aceștia ajungând în casa lui Gheorghe Dincă de-abia în dimineața zilei de 26 iulie 2023. Ei au găsit doar câteva oase calcinate într-un butoi în care Gheorghe Dincă ardea de obicei cabluri pentru a recupera metalul. 

Declarațiile schimbătoare ale lui Dincă

Bărbatul nu a recunoscut în primele zile că ar fi omorât-o pe fată, schimbându-și, în schimb, aproape miraculos declarațiile după ce a avut o discuție cu un polițist. După respectiva discuție, Gheorghe Dincă a recunoscut chiar mai mult, și anume că tot el este cel care a răpit o altă fată, Luiza Melencu, din Dioști, județul Dolj, dispărută în 14 aprilie 2019 și pe care familia, prietenii și cunoscuții acesteia o căutau de luni de zile. Deși dispariția Luizei a fost anunțată din ziua în care fata nu s-a mai întors acasă, autoritățile au bâjbâit luni întregi, reușind să-l lege pe Dincă de dispariția tinerei de-abia în noaptea în care puneau cap la cap informațiile furnizate de Alexandra Măceșanu la 112.

Au urmat zile, săptămâni și luni în care informații despre „Crimele de la Caracal” veneau de peste tot, iar presa scrisă, audio și tv a început și a încheiat edițiile de știri și emisiunile de dezbateri cu acest caz.

În ianuarie 2020, dosarul instrumentat de către DIICOT a fost trimis în judecată, Gheorghe Dincă fiind acuzat de trafic de minori (Alexandra Măceșanu, cea de-a doua victimă, avea aproape 15 ani) și trafic de persoane (Luiza Melencu avea 18 ani), viol asupra celor două fete, omor în cazul amândurora și profanare de cadavre (trupurile fetelor ucise ar fi fost arse în butoiul din curtea casei). 

Familiile au încă mari dubii asupra poveștii lui Dincă

Încă din momentul trimiterii în judecată, avocații familiilor celor două victime au cerut administrarea mai multor probe, neacceptând „poveștile” lui Gheorghe Dincă despre cum le-a omorât și ars în butoiul din curte.

Nu există dovezi despre prezența celor două fete în imobilul lui Dincă, spun și astăzi avocații, însă Tribunalul Olt a emis, cu toate acestea, o sentință, în septembrie 2022, condamnându-l pe Dincă la pedepse care, însumate, ajungeau la 108 ani de închisoare, din aceștia instanța stabilind că va executa 30 ani.

Curtea de Apel Craiova a menținut, prin sentința pronunțată luni, 30 mai 2023, pedeapsa de 30 ani de detenție pe care Gheorghe Dincă o are de executat.

Complicele acestuia, Ștefan Risipițeanu, judecat pentru că a violat-o, conform propriei mărturii, pe Luiza Melencu, a primit 12 ani de închisoare (Tribunalul Olt îl condamnase la șapte ani). 

Deși Dincă are de ispășit pedeapsa maximă pe care o putea primi, având în vedere că are vârsta de peste 65 ani, rudele celor două fete sunt în continuare nemulțumite de cum au decurs cercetările și de concluzia judecătorilor, fiind convinse că suntem departe de adevărul despre cele întâmplate cu Luiza și Alexandra.

Decizia Curții de Apel Craiova este definitivă, tot ce se mai poate face fiind recursul în casație.

Avocata familiei Luizei Melencu a declarat, pe de altă parte, pentru „Adevărul”, că se pregătește pentru o intervenție la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite