O asistentă medicală din Filiaşi, pozitivă la testul de coronavirus, după 18 zile de izolare. „Dacă nu făcea testul rapid, puteau muri pacienţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Testul rapid cumpărat de autorităţile din Filiaşi FOTO Ana Popescu
Testul rapid cumpărat de autorităţile din Filiaşi FOTO Ana Popescu

Pe data de 19 martie, asistenta a intrat în izolare alături de alţi 22 de colegi, imediat după ce unul dintre pacienţi a ieşit pozitiv. Este vorba de primul deces cu Covid-19 din România. Primăria Filiaşi a hotărât să achiziţioneze teste rapide de depistare a virusului, chiar dacă acestea nu sunt acceptate de Ministerul Sănătăţii.

După ce la Filiaşi s-a înregistrat primul caz cu Covid 19 s-a luat măsura ca 23 de cadre medicale de la Spitalul din localitate să intre în izolare şi Compartimentul de Primiri Urgenţe să se închidă. Iniţial toate testele făcute la Spitalul de Boli Infecţioase din Craiova au ieşit negative, însă unul dintre medici a început să aibă temperatură, s-a repetat testul în cazul său şi s-a dovedit a fi pozitiv.

După incident, Primăria Filiaşi a achiziţionat pentru 40 de teste rapide. "Ne-am gândit să încercăm să ţinem situaţia sub control. Am făcut un cont şi oamenii donează bani pentru a putea cumpăra aceste teste rapide. Chiar dacă la noi nu sunt acceptate de Minister,ştim că în alte ţări sunt acceptate şi noi ne-am gândit că e bine ca înainte de a intra în tură, cadrele medicale să se testeze", a declarat Costeluş Ilie, primarului oraşului Filiaşi. 

Vineri, 3 martie, întrucât cele 22 de cadre medicale rămase în izolare au atins termenul de 14 zile, s-a luat decizia redeschiderii Compartimentul de Primiri Urgenţe. Înainte de a intra în tură, cadrele medicale au început să se testeze. În primele două zile nu s-au înregistrat probleme. Duminică, 5 aprilie, în cazul unei asistente, testul rapid a ieşit pozitiv. "Toată lumea a intrat în panică, mai ales că doamna fusese acasă, izolată nu 14, ci 18 zile. A stat până când s-a redeschis Urgenţa. Dacă nu făcea testul rapid puteau muri pacienţi pentru că nimeni nu ştia că un cadru medical este infectat chiar şi după izolare", a declarat primarul din Filiaşi.

Au urmat ore întregi de negocieri cu DSP Dolj. "Ni s-a spus că doamna asistenţă nu poate fi luată la spital să i se facă testul PSR pentru că este asimptomatică şi testul rapid nu are nicio relevanţă, nu se ia în calcul. A fost nevoie să insistăm, să ne certăm, să implorăm ca să o ia la spital", au declarat surse din Spitalul Filiaşi.

Până la urmă asistenta a fost transporată cu o amblulanţă la Spitalul de Boli Infecţioase din Craiova unde imediat a şi fost testată. Rezultatul a venit după două zile şi s-a dovedit a fi identic cu rezultatul testul rapid: pozitiv. "Ceea ce s-a întâmplat la Filiaşi, nu trebuie ignorat. Cred că Ministerul Sănătăţii ar trebuisă schimbe protocolul şi să accepte aceste teste rapide pentru a preveni orice nenorocire", a spus primarul Costeluş Ilie.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite