Primul deces din România al unei persoane infectate cu noul coronavirus. Pacientul de 67 de ani, internat la Filiaşi suferea de afecţiuni preexistente grave

0
0
Duminică a fost înregistratoficial primuld eces al unui pacient infectat cu coronavirus. Acesta suferea de cancer pulmonar în fază terminală. FOTO Inquam Photos
Duminică a fost înregistratoficial primuld eces al unui pacient infectat cu coronavirus. Acesta suferea de cancer pulmonar în fază terminală. FOTO Inquam Photos

Duminică a fost confirmat primul deces din România al unui pacient infectat cu noul coronavirus. Este vorba de pacientul de 67 de ani, internat iniţial la Spitalul din Filiaşi şi transferat apoi la spitalul de boli infecţioase din Craiova. Acesta avea afecţiuni preexistente grave, suferind de cancer pulmonar în fază terminală.

„A fost înregistrat primul deces al unui pacient infectat cu noul coronavirus pe teritoriul României. Este vorba de  pacientul în vârstă de 67 de ani confirmat cu COVID-19 pe 18.03.2020 la UPU din cadrul Spitalului Filiaşi şi transferat în aceeaşi dată la SCBI Craiova. Pacientul avea afecţiuni preexistente foarte grave, patologie neoplazică în stadiu terminal (cancer)”, a transmis Grupul de Comunicare Strategică.

În România erau sâmbătă 15 persoane internate la secţiile de ATI.

Numărul total al cazurilor de infectare cu noul coronavirus a ajuns sâmbătă la 367 cazuri după ce în ultimele 24 de ore au fost confirmate alte 59 cazuri. Dintre cele 367 de persoane confirmate pozitiv, 52 au fost declarate vindecate şi externate (36 la Timişoara, 11 la Bucureşti, 3 la Craiova, unul la Constanţa şi unul la Iaşi).

Povestea pacientului din Filiaşi: „E în fază terminală. Va fi, cel mai probabil, primul mort infectat al României“

Bărbatul din Filiaşi, judeţul Dolj, avea 67 de ani şi fusese diagnosticat în Franţa cu o boală gravă. S-a întors în ţară în 6 martie, iar nouă zile mai târziu a fost internat la Spitalul din Filiaşi. Medicii au cerut să i se facă un test, dar DSP Dolj a răspuns că acest caz "nu corespunde protocolului". Acum, 23 de cadre medicale sunt în izolare.

Bărbatul locuia în Franţa de aproape 10 ani. Acolo a şi primit vestea că suferă de cancer pulmonar şi că este în fază terminală. A cerut să fie adus în România şi a ajuns pe Aeroportul din Craiova pe data de 6 martie, însoţit de un asistent social francez. La Filiaşi, a fost transportat cu o ambulanţă privată.

Pe data de 15 martie, bărbatul a sunat la 112 pentru că nu se simţea bine. “Am vrut să-l transferăm la Craiova, la Oncologie, dar au zis că nu au locuri. L-am introdus într-o rezervă a Compartimentului de Primiri Urgenţe. Am cerut DSP-ului să-l testeze pentru că pacientul ne-a spus că vine din Franţa, dar răspunsul a fost că acest caz nu corespunde protocolului", au declarat mai mulţi medici de la Spitalul din Filiaşi.

Luni seara, pe data de 16 martie, a făcut febră. "Am sunat din nou la DSP ş am cerut din nou să i se facă testul. Au venit a doua zi şi l-au făcut. Pe data de 18 martie ni s-a spus că testul a ieşit pozitiv", au mai declarat medicii.

Bărbatul a fost transferat cu izoleta la Spitalul de Boli Infecţioase din Craiova şi internat la Terapie Intensivă. Totodată, activitatea Compartimentului pentru Primiri Urgenţe a fost suspendată. "Pacientul transferat la Craiova este în stare gravă. Este în fază terminală. Va fi, cel mai probabil, primul mort infectat al României", spun reprezentanţii DSP Dolj.

Dosar penal la Spitalul din Filiaşi

Un dosar penal având ca obiect infracţiunile de abuz în serviciu şi zădărnicirea combaterii bolilor, în cazul pacientului în fază terminală, de la spitalul din Filiaşi, judeţul Dolj, confirmat cu covid-19, a fost înregistrat, în 20 martie, pe rolul Parchetului Judecătoriei Filiaşi.

Dosarul penal are ca obiect infracţiunile de abuz în serviciu şi zădărnicirea combaterii bolilor, fapte prevăzute şi pedepsite de art. 297 şi art. 352 din Codul Penal.

Astfel, la data de 19.03.2020, organele de cercetare penală din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în perioada 15-19.03.2020, funcţionari publici cu funcţie de conducere din cadrul Spitalului Filişanilor şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu prin neluarea măsurilor legale privind prevenirea şi combaterea bolilor infectocontagioase, fapt ce a avut ca urmare răspândirea de către un pacient a infecţiei COVID-19.

Prin gestionarea în mod defectuos a situaţiei create, un număr de 23 de cadre medicale din cadrul unităţii spitaliceşti au fost izolate la domiciliu, secţia Primiri-urgenţe a Spitalului Filişanilor fiind închisă.

Precizăm că activităţile procedurale efectuate în timpul urmăririi penale sunt reglementate de Codul de procedură penală şi au drept scop administrarea probatoriului cu respectarea drepturilor şi garanţiilor procesuale, precum şi a principiului prezumţiei de vinovăţie, precizează Ministerul Public.

De asemenea, Ministerul Public mai informează că Parchetul de pe lângă Judecătoria Calafat  a înregistrat patru dosare penale, în care se fac cercetări in rem, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de " zădărnicirea combaterii bolilor", constând în aceea că mai multe persoane sosite în România, de pe teritoriul statului italian – 5 persoane, şi austriac – 2 persoane, nu au respectat dispoziţia de autoizolare a lor la domiciliu.

Cercetările au reliefat că trei dintre aceste persoane nu aveau instituită obligativitatea autoizolării la domiciliu, această obligaţie fiindu-le impusă verbal de către medicul de familie. Cu privire la aceste aspecte, a fost informată Direcţia de Sănătate Publică Dolj, mai menţionează Ministerul Public.

Societate


Ultimele știri
Cele mai citite