Licoarea care te scapă de mahmureală după noaptea de Revelion. Cum se găteşte ciorba oltenească de potroace
0Prima zi a anului trebuie sa înceapă cu o ciorbă acrişoară. Este preparatul care îţi dă putere, te revigorează şi, dacă e cazul, te ajută să-ţi treacă şi mahmureala. La acest capitol, cea mai indicată este ciorba de potroace.
Reţeta nu este deloc complicată. Trebuie să ai pregătite măruntaie de la păsări, adică aproximativ două kilograme de gâturi, spinări şi aripi. Carnea poate fi combinată de la curcan, pui, găină sau gâscă. Se pune la fiert în multă apă, aproximativ 4-5 litri, cu sare. Focul trebuie să fie mic, iar spuma se strânge de câte ori este nevoie
Legumele necesare pentru ciorba de potroace sunt următoarele: 2 fire de praz, 3 morcovi, 2 bucăţi păstârnac, jumătate dintr-o ţelină potrivită. Se călesc toate aceste legume în 1-2 linguri de untură (dacă nu aveţi puteţi înlocui cu ulei şi se adaugă peste carne atunci când este pe jumătate fiartă. Mai adăugăm apă caldă dacă este nevoie şi lăsăm să fiarbă până când carnea începe să se desprindă de pe os (nu însă, ca la piftie).
Separat, fierbem 2 litri de zeamă de varză. Turnăm şi zeama în oală, apoi adăugăm câteva linguri de orez, după preferinţă. Când orezul s-a făcut, putem stinge focul.
La final, adăugăm pătrunjel şi leuştean şi lăsăm ciorba acoperită cu un capac până când o servim.