Video Înșelătoria-fenomen. Schema prin care escrocii preiau controlul asupra mesajelor a făcut 12 victime în câteva ore, în Dolj
0În ciuda faptului că autoritățile au lansat atenționări în ultimele zile asupra unei înșelătorii care permite preluarea controlului telefonului, metoda face din ce în ce mai multe victime. IPJ Dolj a anunțat că a primit șapte plângeri în cursul zilei de miercuri și alte cinci în această dimineață.

Inspectoratul de Poliție Județean Dolj atrage atenția că noua metodă de a induce în eroare cetățenii se propagă cu repeziciune. Doar în luna ianuarie au fost depusse, al IPJ Dolj, 19 plângeri, șapte înregistrându-se miercuri, 29 ianuarie, iar în cursul acestei dimineți, alte cinci.
Cum sunt ademenite victimele
Schema funcționează prin intermediul rețelei de what-s app. Pe telefon victimele primesc un link și rugămintea de a-l accesa pentru a acorda un vot unui copil talentat înscris într- competiție în care câștigătorii ar fi desemnați pe baza voturilor onlinne. Mesajul, deși pare ca venind din partea unei persoane cunoscute, al cărei număr de telefon este salvat în agendă, este în fapt de la escrocii care, folosind aceeași metodă, au reușit să preia controlul asupra contului acesteia de what s app.
„Sub pretextul simplu al „exprimării unui vot online în cadrul unui concurs”, autorii încearcă să atragă utilizatorii într-o schemă de înșelăciune în mediul online. Pentru a proteja cetățenii împotriva acestor tipuri de infracțiuni, este necesar să fie conștienți de modurile de operare ale autorilor și educați în mod constant cu privire la tacticile de manipulare ale acestora, noile moduri de operare precum și la tehnicile de protecție în mediul online”, atrag atenția reprezentanții JP Dolj.
Polițiștii prezintă în acest sens câteva situații concrete. „Ieri, 29 ianuarie, polițiștii Serviciul de Investigații Criminale au fost sesizați prin plângere de către doi bărbați de 43 ani și 45 de ani, din Craiova, respectiv orașul Bălcești, județul Vâlcea și o femeie de 43, din Craiova, cu privire la faptul că în cursul zilei le-a fost transmis prin intermediul unei aplicații, un link ce oferea aparența că provine de la o persoana de încredere din lista de contacte, respectiv un profesor, creându-le victimelor iluzia, prin link-ul expediat, că vor exprima un vot într-un sondaj deși, în fapt, victimele ar fi fost redirecționate către o pagină web accesată anterior de infractori pe dispozitivele electronice pe care doreau să-și configureze contul de mesagerie”, precizează IPJ Dolj.
Mesajul transmis nu a dat nimic de bănuit victimelor. „Bună ați putea vota pentru Daniela aici, vă rog? Aceasta este fiica prietenilor mei. Școala organizează un concurs pentru ei, al cărui premiu este garantul educațional al anului. Vă mulțumesc foarte mult pentru ajutor!”, era apelul escrocilor. Deși numele copilului talentat este schimbat constant, mesajul rămâne în linii mari asemănător. În cazul prezentat de IPJ Dolj, după primirea mesajului și accesarea respectivului link cele trei persoane ar fi permis, „prin vicierea consimțământului”, configurarea și conectarea contului aferent aplicației și pe alte dispozitive (telefoane, laptopuri, unități pc) aparținând autorilor, au mai precizat polițiștii. După ce s-a reușit preluarea controlului pe respectivele dispozitive, victimele nu au mai avut acces la propriile conturi. Escrocii au început să transmită mesaje către toate persoanele din agenda telefonică a victimelor, mesaje prin care li se solicitau acestora, cu titlu de împrumut, diverse sume de bani, sau a fost perpetuată livrarea link-ului de phishing, pentru a prelua controlul asupra altor conturi.
Naivitate plătită scump
Persoanele din agendă care au dat curs solicitării de a transmite sume de bani au virat singuri banii în contul transmis de către escroci, chiar dacă numele titularului contului bancar era altul decât cel al persoanei de la care se presupunea că provine solicitarea.
Două persoane au fost astfel păcălite să vireze câte 3.900 lei în conturile infractorilor. Într-un alt caz, un bărbat de 47 ani, din Craiova, ar fi virat 3.000 lei într-un cont despre care a crezut că îi aparține verișoarei sale, de la care primise în acest sens un mesaj pe what s app.
„În urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit că în jurul orelor 13.00, bărbatul ar fi primit un mesaj de la verișoara sa, prin intermediul unei aplicații de mesagerie, prin care îi solicita să o împrumute cu 3.000 lei. Bărbatul ar fi dat curs solicitării, transferându-i suma de bani într-un cont bancar pus de aceasta la dispoziție. Ulterior, bărbatul a aflat că i-a fost blocat contul aplicației verișoarei sale și că mesajul a fost trimis mai multor persoane în vederea obținerii unor sume de bani”, au precizat polițiiștii.
Tot ieri, în jurul orelor 17.35, polițiștii Secției 4 Poliție Craiova au fost sesizați de o femeie de 46 de ani, din Craiova, înșelată prin același mod de operare. Femeia a transferat 3.800 lei. De-abia după ce a virat banii femeia ar fi luat legătura cu persoana de la care ar fi primit mesajul cu solicitarea împrumutului, constatând că era vorba de o înșelătorie.
Cum să reacționăm în situații similare
Polițiștii îndeamnă cetățenii să fie extrem de precauți și să evite orice interacțiune cu mesaje sau link-uri suspecte pe aplicațiile de comunicare online sau platformele de socializare.
Iată câteva recomandări:
- Nu accesați link-uri din mesaje nesolicitate, chiar dacă acestea par a proveni de la prieteni sau cunoștințe;
- evitați accesarea link-urilor suspecte sau cele din mesajele nesolicitate sau din surse necunoscute, deoarece acestea ar putea conduce către site-uri malware sau ar putea fi utilizate pentru phishing;
- nu introduceți informații sensibile: niciodată nu introduceți coduri sau informații personale pe site-uri care nu sunt oficiale sau pe care nu le recunoașteți. De asemenea verificați dacă site-urile pe care sunteți redirecționați sunt oficiale și nu introduceți coduri sau alte date personale pe aceste site-uri dacă dumneavoastră nu ați efectuat nicio solicitare în acest sens, precum este descrisă pe site-ul accesat;
- nu introduceți coduri nesolicitate aferente conectării/asocierii contului dumneavoastră de pe aplicația de mesagerie sau al altor canale de comunicare online pe alte dispozitive electronice dacă nu le-ați solicitat dumneavoastră;
- folosiți metode alternative de comunicare: dacă primiți un mesaj suspect de la un prieten, contactați-l printr-un alt canal (de exemplu, telefonic) pentru a verifica autenticitatea solicitării;
- sesizați infracțiunile: dacă ați fost victima unei astfel de fraude sau ați observat activități suspecte, contactați imediat autoritățile competente și sesizați incidentul.
- informați-vă despre tehnicile de fraudă și tacticile utilizate de autorii infracțiunilor informatice și fiți mereu vigilenți în mediul online. De asemenea, discutați cu familia și prietenii despre aceste tipuri de fraude pentru a-i ajuta să se protejeze;
- folosiți autentificarea în doi pași, aceasta adăugând un nivel suplimentar de securitate la conturile dumneavoastră online, solicitând o parolă suplimentară sau un cod de verificare înainte de a vă conecta.