Hora de Pomană, obiceiul neobișnuit din județul Dolj. „Îi cinstim pe cei care nu mai sunt lângă noi” FOTO

0
Publicat:

Localnicii din mai multe comune doljene sunt printre puținii din Oltenia care mai păstrează în zilele de Paști obiceiul inedit al horei de pomană. Oamenii se prind într-o horă mare, dansează și strigă numele celor trecuți în neființă.

FOTO / Ana Popescu
FOTO / Ana Popescu

Sătenii din Călărași cred că prin acest acest ritual pot fi mai aproape de cei trecuți în neființă, mai ales că tradiția spune că în zilele de Paște și până la Înălțare sufletele morților sunt lângă cei vii.

După ce merg la cimitir și tămâiază mormintele, oamenii se strâng în centrul comunei și încep să danseze. Mulți dintre localnici, în special copiii, poartă haine populare.

De Paște, ei simt ceea ce facem noi și de aceea se și face hora pentru ei. Unii au murit de tineri și nu au apucat să joace o horă, alții iubeau dansul și se bucurau la fiecare petrecere", au explicat localnicii.

„E frumos că s-a păstrat acest obicei”

Lăutarii sunt tocmiți de cei care au avut în familie morți tineri sau morți fără lumină. Pentru ei, în horă, oamenii dansează și cu un brad verde împodobit cu mere, dulciuri și batiste. Când jocul se oprește, lăutarii continuă să cânte. Este momentul în care rudele celor morți își împart pomana. Cozonacul și ouăle roșii nu trebuie să lipsescă din pachet, iar de băut se împarte obligatoriu vin roșu.

E frumos că s-a păstrat acest obicei, că ne gândim și îi cinstim pe cei care nu mai sunt lângă noi”, spun oamenii.

Hora de pomană se ține în prima sau a doua zi de Paște, în comunele Călărași, Gângiova, Gighera, Ostroveni, Mârșani, Orodel, Moțăței, dar și în a treia zi – Afumați, Bulzești, Bârca – sau la o săptămână după Paște, în Pietroiu și Brabova.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite