FOTO VIDEO Strada Chartres de Bretagne, adresa imposibil de pronunţat pentru 200 de familii din Sărata

0
0

Aproximativ 200 de familii din satul Sărata, comuna Călăraşi, locuiesc pe o stradă prăfuită, numită Chartres de Bretagne, al cărei nume nici măcar nu-l pot pronunţa.

Localnicii din satul Sărata (judeţul Dolj) sunt neumulţumiţi că edilul localităţii le-a schimbat denumirea străzii din „Strada Principală“ în „Chartres de Bretagne“. Oamenii sunt nelămuriţi de ce trebuie să aibă un asemenea nume, unul dintre argumentele lor fiind că ei sunt români, şi nu francezi. Ba mai mult, sătenii nu ştiu nici măcar să pronunţe numele noii străzi. Schimbarea a avut loc în 2010, dar oamenii nu s-au obişnuit cu numele nici acum. 

„Este în franceză, iar noi aşa ceva nu putem să zicem. Trebuia ales un nume pe care să putem şi noi bătrânii să îl pronunţăm. În buletin mi-a fost trecută strada în franceză. Nouă trebuie să ne asfalteze aici, iar după aceea primarul putea să facă ce vrea. Am încercat să învăţ cum să spun, dar degeaba, nu îmi iese. M-am făcut de râs la poştă când m-am dus să pun o scrisoare. Nu am ştiut să spun pe ce stradă locuiesc“, a declarat Eugenia Bârzăneanu, în vârstă de 74 de ani, din satul Sărata, comuna doljeană Călăraşi.

„Suntem vedetele satului“

Nineta Băutoru, o altă localnică, susţine că a încercat să îşi înveţe vecinele mai în vârstă să pronunţe numele noii străzi, însă degeaba. Femeia povesteşte că a avut nevoie de câteva luni bune până a putut să pronunţe corect pe ce stradă locuieşte. „Suntem vedetele satului. Este un nume greu, doar este în franceză. Dacă îţi pui ambiţia, aşa cum am făcut eu, până la urmă reuşeşti să înveţi pe ce strada locuieşti. Nu ştiu cine este Chartres de Bretagne, dar sună bine. În urmă cu patru ani, au venit mai mulţi francezi la noi în cătun. S-au plimbat pe stradă, iar după un timp am văzut că în locul Străzii Principale a apărut un stâlp pe care scrie mare Chartres de Bretagne. Eu sunt mândră că stau aici. În tot satul, noi suntem cei cu moţ în frunte. Toată lumea spune că locuim în micul cătun francez“, a precizat femeia. 

Oamenii din Sărata susţine că nu ştiu să pronunţe numele străzii pe care locuiesc 

Strada Sărata, în Franţa

Primarul comunei Călăraşi povesteşte că, în urmă cu patru ani, satul Sărata s-a înfrăţit cu o comună franceză, Chartres de Bretagne. În semn de mulţumire, edilul s-a gândit să le facă francezilor o mică surpriză. Aşa că, în urmă cu patru ani, a schimbat denumirea unei străzi. „La una dintre vizite am observat că ei deja dăduseră numele unei străzi Călăraşi, iar altă stradă a lor deja se numea Sărata. Atunci când a apărut şi la noi nomeclatorul stradal, am schimbat şi noi strada din «Principală» în «Chartres de Bretagne». Am fost în Franţa în vizită în comuna respectivă. Este foarte bine dezvoltată din punct devedere economic. Majoritatea caselor sunt cu etaj şi cochete. Nu înţeleg unde este problema. Oamenii mi-au spus că sunt mândri că locuiesc pe strada cu nume franţuzesc“, a declarat edilul Vergică Şovăilă.   

Schimbarea străzii a avut loc din în anul 2010, însă oamenii din Sărata nu s-au obişnuit cu numele nici acum 

Unii localnici din satul Sărata sunt convinşi că Chartres de Bretagne s-a născut în zonă. „Din câte am auzit eu, a locuit aici, în Sărata. Numele lui este cam greu de pronunţat pentru noi, dar nu avem ce să facem. Dacă mă întreabă cineva pe ce stradă stau, sincer nu ştiu să spun. La început, de fiecare dată când treceam pe lângă stâlp, încercam să pronunţ în gând, dar acum am renunţat. Nu o să pot învăţa niciodată să spun eu cuvântul acela în franceză“, a spus o altă localnică, Verginica Tudor. 

Femeia a adăugat că nici măcar tinerii din localitate nu pot să pronunţe bine numele străzii. „Înainte să ne pună acel stâlp cu numele străzii, trebuia să se facă măcar investiţii pe strada noastră. Avem nume franţuzesc, dar locuim în praf. Noi nu am avut un cuvânt de spus în momentul în care a fost schimbată denumirea străzii“, a încheiat Vergica Tudor.

Craiova


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri