Dosar penal în cazul celor doi tineri din orfelinatul groazei care s-au sinucis. Şefa Protecţiei Copilului: „S-au ignorat rapoartele psihologilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicu şi Cristina au decis să îşi pună capăt zilelor
Nicu şi Cristina au decis să îşi pună capăt zilelor

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au întocmit dosar penal in rem pentru neglijenţă şi pentru moarte violentă suspectă în cazul celor doi tineri care s-au sinucis recent în Craiova.

Se cercetează împrejurările în care a survenit decesul celor doi tineri, Nicu şi Cristina, amândoi rezidenţi ai unui centru de plasament din Craiova. Recent, o copilă în vârstă de 14 ani s-a spânzurat de ţeava de gaze, de dorul celei căreia îi spunea mamă şi o îngrijea de când era mică. Fata fusese plasată în asistenţă maternală, iar femeia aleasă să îi fie mamă de „împrumut” a avut grijă de copilă timp de 11 ani, până când statul a decis să o instituţionalizeze din nou pe fetiţă, luând-o din familia în care crescuse.

La puţin timp, alt tânăr în vârstă de 19 ani, aflat în grija aceluiaşi centru social, a decis să se omoare, aruncându-se în gol chiar de ziua onomastică, de Sfântul Nicolae. Băiatul s-a aruncat de la etajul zece al unui bloc în aflat construcţii, din Craiova, lăsând un bilet de adio din care reiese durerea pe care o avea trăind în Centru şi lipsa de afecţiune cu care se confrunta.

Şefa Protecţiei Copilului: „S-au ignorat rapoartele psihologilor”

Angajaţii Casei de tip familial „Amicii” au ignorat recomandările făcute în ultimii ani de psihologi în cazul celor doi copii care s-au sinucis. Aşa arată raportul întocmit de corpul de control al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Dreptului Copilului şi Adopţie (ANPDCA).

„Concluziile, în ambele cazuri, ne duc la ideea că s-a lucrat greşit. Este inadmisibil să-ţi imaginezi că nu a văzut nimeni ceva schimbat în comportamentul acestor copii. Cu toate acestea, există remarci în documentele întocmite de psihologi care au fost ignorate de angajaţii centrului. În cazul fetiţei, de pildă, psihologul scrie negru pe alb că îi recomandă un mediu securizant, pentru că suferă de anxietate dată de teama abandonului şi că are o încredere în sine scăzută”, a declarat, pentru „Adevărul”, Gabriela Coman, şefa ANPDCA.

Aceasta susţine că din raportul întocmit de colegii săi reiese că fata nu a luat decizia de a se sinucide acum, ci în urmă cu mai mult timp. Situaţia a fost similară în cazul adolescentului. „Copilul nu e un caz pe hârtie. Nu ştiu ce se va întâmpla cu angajaţii, cert este că sunt deficienţe grave în modul în care s-a lucrat cu aceşti copii”, a mai spus Coman, adăugând că raportul întocmit de Corpul de Control va fi înaintat procurorilor care au preluat cazul, cei care vor decide şi ce măsuri vor fi luate în privinţa angajaţilor Casei de tip familial „Amicii”.

Legea nu va fi însă modificată. În schimb, secretarul de stat arată că este nevoie de o schimbare a oamenilor din sistem şi a anunţat, astfel, că sunt făcute controale mixte în toate centrele de plasament din ţară. „A fost o greşeală de intervenţie. Problema acestui sistem sunt oamenii şi modul în care ei lucrează”, a completat oficialul.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite