CSM, învins de polițistul care picase interviul pentru magistratură. Ofițerul fusese cel mai bun la proba scrisă
0Ofițerul din Craiova care a avut curaj să vorbească public despre modul în care s-a desfășurat concursul de admitere în magistratură va fi procuror. Polițistul a contestat nota primită la proba de interviu și a fost admis.
În ultimii 8 ani, Mihai Călin Alexandru, polițist la Investigații Criminale în Craiova, a tot încercat să intre în magistratură. An de an a susținut concursul de admitere, dar de fiecare dată a picat la proba de interviu susținută la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).
Ambiția și visul de a deveni procuror l-au determinat să se pregătească și mai intens pentru acest examen, iar anul acesta a reușit la proba de cunoștințe juridice să obțină cel mai mare punctaj. Proba de interviu nu a trecut-o, însă, nici de data aceasta.
„Din păcate, acest examen nu este corect!"
Mihai Călin Alexandru a povestit pentru „Adevărul“ cum s-a derulat examinarea.
„La interviul de pe 3.02.2023 asta a fost întrebarea pe care s-a pus accent. Am fost întrebat dacă aș pune naș un vechi prieten care este un prosper om de afaceri și dacă aș accepta un apartament scump cadou de nuntă de la acesta? Am răspuns ca l-aș pune naș doar dacă are o reputație foarte bună, adică nu aș pune naș pe cineva care are probleme de natură juridică, iar apartamentul scump nu aș putea sa-l iau cadou. Dacă nașul dorește să-mi ofere un cadou poate sa-mi ofere ceva simbolic. Am fost întrebat de ce nu accept acest apartament scump cadou întrucât doar eu și nașul am afla despre cadou... Am răspuns ca nu este un argument relevant că nu știu și alții, astfel sunt comise multe infracțiuni pentru că făptuitorii consideră că nu vor fi prinși și acest comportament clandestin nu ar fi demn de un magistrat... Deci, am răspuns ferm că nu aș primi acel cadou și... am picat. Ce să înțeleg? Dacă nu accepți cadouri foarte scumpe, nu poți fi un bun magistrat? Ce trebuia să răspund ca să iau interviul?', a declarat Mihai Călin Alexandru.
Polițistul a povestit ce s-a întâmplat și în anii trecuți.
„Din păcate, acest examen nu este corect. La interviul din 2018 am avut aceeași speță de etică pe care am avut-o și în februarie 2022. Am avut speța cu postările pe Facebook (ale unui magistrat n.a.). Dacă data trecută nu am studiat deontologie și am răspuns greșit că aș posta..., de data aceasta am studiat multă deontologie profesională, mi-am corectat toate greșelile din trecut și nu am făcut altele noi, știam că au fost excluși magistrați pentru postările de pe Facebook, am răspuns corect că nu aș posta și am motivat deontologic, dar stupoare, nota a fost aceeași - 5... Ce să înțeleg din acest aspect?... Dacă atunci când ai răspuns greșit, ai luat o notă mică, 5, cum poți să iei tot o notă mică, de nepromovare și atunci când faci totul foarte bine? Cum poți să nu promovezi interviul când ești printre primul la juridic, ești apt psihologic și faci totul perfect la interviu? În ce constă în mod real evaluarea la interviu?", a întrebat polițistul în memoriul înaintat CSM.
Polițistul craiovean intră în magistratură
Polițistul craiovean a contestat nota primită la interviu și a solicitat promovarea concursului. Întâmplător sau nu, exact la o zi după ce „Adevărul“ a făcut public cazul său, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat verdictul. Contestația a fost admisă, iar cele câteva sutimi de care mai avea nevoie pentru a promova i-au fost, în sfârșit, acordate la interviu.
„Mă bucur că interviul meu a fost reevaluat și s-a considerat că merit să fiu magistrat. Mulțumesc tuturor celor care au crezut in mine! Sunt fericit pentru că am să devin magistrat, după o muncă de 15 ani de pregătire continuă și voi face tot ceea ce depinde de mine ca să nu dezamăgesc așteptările legitime ale celor care au considerat că sunt potrivit pentru această profesie", a declarat pentru „Adevărul“ viitorul procuror Mihai Călin Alexandru din Dolj.