Craiova: Criza anulează onorariile invitaţilor de la Săptămâna Muzicii Italiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea Teatrului Liric Elena Teodorini a confirmat că evenimentul, ce va fi deschis oficial în această seară, a fost organizat cu foarte puţini bani, proveniţi din economiile instituţiei.

Directorului Liricului, Florian George Zamfir, spune că un rol important în desfăşurarea acestei ediţii a Săpămânii Muzicii Italiene l-a jucat şi prietenia care există între teatru şi colegii din Italia.

„Ne descurcăm cu forţe proprii, suntem prieteni. Pentru dirijorul Valerio Marletta n-am făcut decât să îl aducem cu maşina de la Bucureşti. Aici îşi plăteşte hotelul. Suntem colegi de suferinţă. Nici la ei nu se câştigă foarte mult, mai ales acum în criză“, declară Zamfir. De altfel, din cauza lipsei fondurilor, nici Festivalul Elena Teodonrini nu va mai avea loc anual, ci din doi în doi ani.

„Anul acesta este Săptămâna Muzicii Italiene, iar anul viitor, în toamnă, va fi Festivalul Elena Teodorini, în cadrul căruia va fi iniţiat un curs de măiestrie interpretare vocală, ce se va finaliza cu un concurs internaţional de de canto“, mai spune directorul Zamfir.

Criză şi în cultura italiană

Dirijorul Valerio Marletta, profesor la Academia Santa Cecilia, vorbeşte despre „o mare criză“ şi în Italia.

„Este pentru prima dată în 120 de ani când Academia Santa Cecilia este în grevă, protestând contra guvernului care a tăiat toate fondurile destinate culturii. Viaţa muzicală va fi imposibil de gândit fără aceste schimburi între ţări. Din fericire, privaţii încă sunt interesaţi de cultură, în Italia, şi vine public numeros la spectacole“, mărturiseşte Marlleta.

Vremea decide locul scena primului spectacol

Dacă nu va ploua, craiovenii vor putea fi spectatori în aer liber ai lucrării lui Rossini, „Stabat mater“, de la ora 19.00, în Piaţa Mihai Viteazul. În cazul în care vremea va fi potrivnică spectacolul, dedicate toturor mamelor, dar mai ales celor care au suferit mult, va urca pe scena Teatrului Liric. Soliştii serii sunt Magda Gruia Negoescu, Mihaela Popa, Ion Sandu Filip şi Adrian Zamfir. Sub bagheta dirijorului Valerio Marletta se vor face auzite corul şi orchestra teatrului.

Luni, recital de pian pentru olimpici  

Persechino Michele din Italia va concerta pe 10 mai la Liceul de Artă Marin Sorescu, urmat de Concertul coral, dirijat de Florian George Zamfir şi Pavel Şopov, şi realizat în colaborare de Teatrul Liric şi Departamentul de Muzică din cadrul Universităţii Craiova.  Evenimentul este programat la ora 18.00. Intrarea este liberă. De cele două moment musicale se vor bucura olimpicii Doljului.

Opera „Norma“, în ultima seară

Binecunoscutul dirijor Leonardo Quadrini se va aşeza miercuri, 12 mai, la pupitrul operei „Norma“, de V.Bellini. Alături de Corul şi Orchestra Liricului se vor afla Antonio de Palma, Sorin Drăniceanu, Maria Dragoni, Angela Bonfitto, Anca Pârlog şi Dragoş Dragomirescu.

Tot diseară se deschide oficial şi Stagiunea estivală 2010.  

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite