Comoara romană uriașă peste care a dat un bărbat din Dolj. Cu cât s-ar putea îmbogăţi norocosul
0O adevărată comoară a descoperit un bărbat din Dolj cu un detector de metale. Este vorba despre cel mai mare tezaur monetar care a fost găsit în județul Dolj, în ultimii 60 de ani. Cele 1.168 de monede romane din argint au fost descoperite în localitatea Padea, comuna Drănic.

Astfel, acesta devine al doilea tezaur monetar ca mărime care va ajunge în colecția Muzeului Olteniei, relatează Gazeta de Sud
„Este un tezaur important din punct de vedere cantitativ. Majoritatea pieselor sunt denari imperiali romani și antoninieni și par îngropate în perioada lui Filip Arabul, în jurul anilor 245, dar nu vom ști cu certitudine acest lucru până nu vom avea piesele curățate. Este o perioadă în care, în urma unor atacuri, provincia Dacia este devastată și multe tezaure sunt îngropate. Piesele sunt comune din acest punct de vedere, piese care se întâlnesc în circulația monetară a Daciei”, a explicat Radu Dumitrescu, muzeograf la Muzeul Olteniei, pentru sursa citată mai-sus.
Până când monedele prețioase vor ajunge la muzeu mai este cale lungă. Conform legii, 18 luni. Mai întâi, experții vor preleva probe de sol din teren, pentru a se confirma că descoperirea provine chiar din locul indicat.
După ce vor fi curățate vor fi expertizate. În final se va întocmi un raport, iar cel care a găsit piesele de tezaur ar urma să primească între 30 și 45% din valoarea sa.
"Valoarea este greu de cuantificat momentan, pentru că piesele au oxid. Pot fi monede evaluate la 10 euro, pot fi și monede evaluate la 200-300 de euro, urmează să vedem”, a precizat Radu Dumitrescu.
Norocul i-a surâs unui detectorist pe dealul Balaurul
Un tezaur roman a fost descoperit în Neamţ după câteva detecţii pe dealul Balaurul. Despre cel care a găsit monedele se poate spune că norocul i-a surâs repede, fiind la primele sale experiențe.
Este vorba despre Stelian Chiriac, un afacerist din comuna Gârcina, localitate din imediata apropiere a oraşului Piatra Neamţ. El conduce o societate de construcţii, dar a devenit pasionat de arheologie, fără a avea studii în domeniu, citind despre descoperiri ale unor nemţeni „înarmaţi“ cu detectoare.
Şi-a cumpărat şi el unul, nu de ultimă generaţie, ci unul ieftin, în ianuarie anul acesta, a obţinut autorizaţia de la Poliţia Neamţ pentru a-l folosi, şi s-a apucat de treabă. Până acum, a ieşit de vreo şase-şapte ori prin împrejurimile localităţii de domiciliu, iar duminică, 12 martie 2023, norocul i-a surâs.
La poalele pădurii de pe dealul Balaurul, aproape de drumul naţional Piatra Neamţ - Târgu Neamţ, într-o zonă unde pământul se surpase, a găsit un vas de tezaurizare în care se aflau 190 de denari romani, pe care sunt bătute chipurile unor cunoscuţi împăraţi: Traian, Vespasian şi Domiţian.