Cele mai ciudate lucruri despre olteni. Tu ştii unde sunt „La Trenul Pierdut“, unde bei până uiţi de drum, sau „La Crucea de Piatră“ - locul confiscat de prostituate?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oltenii îşi aduc aminte cu zâmbetul pe buze că, înainte de Revoluţie, îşi dădeau întâlnire în punctele cheie ale oraşului. Sociologii au declarat că aceste repere i-au ajutat pe oameni să comunice mai uşor.

Locuitorii oraşului au povestit că la „Crucea de Piatră“, se strângeau prostituatele, iar la „Trenul Pierdut“  toată lumea bea până uita de drum. Oltenii recunosc că în momentul de faţă mai sunt puţine persoane care se folosesc de aceste repere pentru a-şi da întâlnire. Punctele legendare ale Băniei mai există, însă tinerii din ziua de astăzi nu ştiu unde sunt situate cu exactitate.

„Povestea legendelor din Craiova a fost transmisă prin viu grai, din generaţie în generaţie, până înainte de Revoluţie. Îmi aduc aminte cu drag că îmi dădeam întâlnire cu prietenii la „Trenul Pierdut„.  De la un pahar de băutură ajungeam să consumăm o sticlă, iar astfel toată lumea ştia că acolo se bea până dimineaţa. Sunt amintiri frumoase din perioada respectivă. Noi nu aveam cum să comunicăm unii cu alţii, aşa că zilnic ne dădeam întâlnire în anumite puncte cheie din oraş. O cârciumă renumită  şi un punct de întâlnire aparte a fost şi „Căţeaua Leşinată“. Ce amintiri am de acolo“,  a povestit Ilie Tică, de 84 de ani, din Craiova.

Crucea de Piatră locul de întâlnire al prostituatelor

Oltenii se contrazic între ei când vine vorba de cruce de piatră din colţul pieţii din cartierul Valea Roşie. Unii zic că era locul de întâlnire al prostituatelor, iar alţii povestesc că acolo se adunau fetele frumoase. Majoritatea recunosc că în tinereţe au trecut măcar odată prin zonă pentru a admira doamnele şi domnişoareşe strânse în jurul Crucii de Piatră. „Şi pe vremea lui Ceauşescu se practica cea mai veche meserie din România. La Crucea de Piatră puteai vede fete frumoase dormice să câştige un ban. Domnii treceau prin zonă să le admire, iar cei care erau mai îndrăzneţi intrau în vorbă cu ele. Oltencele sunt femei frumoase şi ştiu tot timpul ce îşi doresc de la un bărbat. Recunosc că şi eu le-am admirat.  Mergeam la Crucea de Piatră după ce bem un păhărel“, a precizat Nicolae Matei.

Sociologii au explicat că punctele cheie ale oraşului i-au ajutat pe oameni să comunice între ei. „Aceste repere au fost transmise prin viu grai din generaţie în generaţie. Au intrat într-un circuit ca şi repere spaţiale. Şi în momentul de faţă mai sunt craiovenii care îşi dau întâlnire la: „Trenul Pierdut“, „Crucea de Piatră“, „Borcanul cu miere“, „La mielul blând“, sau „Calul Mort“. Fiecare punct cheie are în spate şi o legendă“, a declarat Cristina Călimănescu, sociolog.                 

La fel de cunoscută în oraş este zona „Borcanul cu miere“, astăzi este o intersecţie în cartierul Rovine. După Revoluţie o dispeceră de la o firmă de taxi din Craiova i-a întrebat pe şoferi prin staţie…. „ce vă strângeţi toţi acolo, ca muştele la borcanul cu miere?. „Borcanul cu miere este în continuare locul de întâlnire al taximetriştilor. Este amuzant în momentul în care auzi prin staţie cum colegii îşi dau întâlnire în acest loc să bea o cafea“, a povestit un taximetrist.

Oltenii au mai povestit că le-a fost mai uşor să memorize un punct cheie de întâlnire decât o stradă anume. Oamenii au mai precizat că sunt şi puncte cheie în oraş de care nu s-a vorbit foarte mult. „Puţini sunt cei care ştiu unde înainte de 1989 în zona „Agriculturii“,  exista o cârciumi numită la „Mielul blând“,. În acel loc băutura îi înmuia şi pe cei mai aprigi bărbaţi din oraş. Nu toată lumea mergea în localul respectiv. Eu am auzit întâmplător de acest punct de reper şi am mers odată acolo“, a mai declarat Ilie Tică, de 84 de ani, din Craiova.      
    



 

Craiova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite