Bulgaria vrea să construiască un nou recator nuclear la Kozlodui. Doljenii sunt împotriva investiţiei: „Depozitul de otravă este la graniţa cu România“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oltenii sunt împotriva construirii unui nou reactor nuclear la Kozlodui
Oltenii sunt împotriva construirii unui nou reactor nuclear la Kozlodui

Autorităţile bulgare vor să instaleze, la Kozlodui, un al treilea reactor nuclear. Noua unitate se va construi la 3,7 kilometri de graniţa cu România, iar locuitorii din Oltenia sunt împotriva investiţiei.

Autorităţile bulgare susţine sus şi tare că nu există pericol pentru locuitorii din sudul ţării. Singura problemă ar fi în cazul unui accident, iar atunci 23 de localităţil de pe ambele maluri ar avea de suferit. Oamenii din oraşul Dăbuleni au precizat că au avut destul de suferit din cauza centralei. „Radiaţiile ne înconjoară din toate părţile. Depozitul de otravă este la graniţa cu România. Noi nu suntem de acord să mai fie construit un nou reactor nuclear la Kozlodui. Suntem gata să ieşim în stradă pentru a ne putea face auziţi în această privinţă. Din cauza radiaţilor am avut de suferit. Am o stare de somnolenţă tot timpul. Toţi oamenii din zonă au fost afectaţi din cauza acestor radiaţii“, a povestit un localnic din Dăbuleni.        

Autorităţile bulgare vor să construiască un al treilea reactor de producţie rusească, la Kozlodui. O parte din investiţe a fost deja achitată, iar aparatul ar urma să producă o mie de megawaţi. Autorităţile din Dolj au spus că o astfel de investiţie nu ajută absolut deloc judeţul. „Investitorii se feresc de această zonă. Avem la Gighera nişte băi, dar nu vrea nimeni să aloce bani pentru reabilitarea acestora“, a declarat Ştefan Gaură, viceprimarul localităţii.

Kozlodui este  singura centrală atomică a Bulgariei şi se află în apropierea fluviului Dunărea, la o distanţă de patru kilometri de frontiera Bulgariei cu România.

Oamenii speră să obţină închiderea centralei din Bulgaria. „În prima etapă noi urmărim a se bloca construcţia unui nou reactor şi finalitatea, închiderea centralei de la Kozlodui. Avem argumente foarte pertinente, este o centrală foarte veche pe model rusesc. Ştim toţi, ne aducem aminte accidentul de la Cernobîl. Şi acum se mai simt efectele”, a spus Luminiţa Simoiu, expert ONU pe probleme de armament chimic.
        


    
 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite