VIDEO Boboteaza de la Marea Neagră. Învăţăturile acestei zile sfinte, când a fost botezat Iisus Hristos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marea slujbă de Bobotează de la Marea Neagră a început la Catedrala arhiepiscopală Sfinţii Petru şi Pavel din Constanţa, prin Sfânta Liturghie oficiată de arhiepiscopul Teodosie al Tomisului. Ceremonia a continuat pe faleza Cazinoului, unde credincioşilor li s-a împărţit agheasma, după recuperarea din apa mării a celor trei cruci simbolizând Sfânta Treime.

UPDATE Crucile au fost recuperate de scafandrii Forţelor Navale Române. Printre cei care s-au aruncat în apa mării rece ca gheaţa, pe ninsoare, echipaţi în costume de neopren, s-a aflat şi un temerar care purta doar şort. Mii de credincioşi au asistat pe ger şi ninsoare, la slujba de pe faleza Cazinoului din Constanţa. 

Credincioşii au luat parte duminică, 6 ianuarie, la slujba de Bobotează, când Biserica Ortodoxă prăznuieşte Botezul Domnului Iisus Hristos.

Numită teologic şi Epifania, Teofania sau Arătarea Domnului, sărbătoarea aminteşte de momentul în care Iisus Hristos, la vârsta de 30 de ani, a venit la râul Iordan şi a fost botezat de către Sfântul Ioan Botezătorul.

Rânduiala bisericească prevede ca în această zi preoţii să meargă pe malul unei ape şi să oficieze slujba sfinţirii mari a apei. Totodată, după slujbă, pentru a sublinia prezenţa Sfintei Treimi în apa Iordanului, preoţii aruncă trei cruci în apă. 

La ora 11.45, se va porni în tradiţionala Procesiune de Bobotează, de la Catedrală până pe faleza Cazinoului Constanţa. La ora 12.00, ierarhul Tomisului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, va oficia slujba de Sfinţire Mare a apei pe faleza Cazinoului. 

La sfârşitul acesteia, IPS Teodosie va arunca trei cruci în apele mării, ce simbolizează Arătarea Sfintei Treimi la apa Iordanului. Credincioşii aşteaptă cu nerăbdare momentul sfinţirii apei de Bobotează şi al aruncării crucilor în apă, ce vor recuperate de temerari în dorinţa de a avea un an cu sănătate, ferit de rele. 

La ora 16.15, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba de Sfinţire Mare a apei la debarcaderul din localitatea Ovidiu (str. Primăverii).

La ora 17.30, IPS Teodosie va oficia slujba Vecerniei la biserica „Sf. Ioan Botezătorul” din Techirghiol (str. Plantelor, nr. 3, lângă Grădiniţa nr. 2), care-şi serbează hramul a doua zi. 

Comentatorul live-ului transmis de Arhiepiscopia Tomisului este Adrian Bodonea Florea, jurnalist la TVR, la emisiunea Viaţa Spirituală.

Slujba de Sfânta Liturghie de la catedrala arhiepiscopală, oficiată în dimineaţa de Bobotează

Cuvîntul din Ajunul Bobotezei rostit de IPS Teodosie: 

Slujba Aghesmei Mari

Teologii relatează că iniţial slujba Aghesmei Mari se făcea în Ierusalim, unde se păstra amintirea Botezului Mântuitorului. De aici s-a răspândit în Antiohia, Constantinopol şi Asia Mică.

„Vorbind despre importanţa Bobotezei, Sfântul Simeon al Tesalonicului apreciază că, în această zi, nu se face doar reînnoirea Botezului Domnului, ci şi a Harului primit de fiecare dintre noi la Botez.

Slujba Aghesmei Mari este mai dezvoltată şi mai solemnă decât la Agheasma mică, iar cântările şi rugăciunile din cursul ei pomenesc şi proslăvesc îndeosebi Botezul Domnului în apele Iordanului.

Elementul central este o mare şi frumoasă rugăciune de sfinţire a apei, adresată Sfintei Treimi („Treime mai presus de fire...”), alcătuire a Patriarhului Sofronie al Ierusalimului, pe la anii 634-638. Rugăciunea conţine o dublă invocare întreită a Duhului Sfânt (de 2 ori câte 3), pentru a se sfinţi apa.

În acest fel preînchipuim coborârea în Iordan a celor două firi ale Mântuitorului (Dumnezeu şi Om) precum şi arătarea Sfintei Treimi la apa Iordanului.

La finalul slujbei, preotul slujitor afundă de trei ori crucea şi busuiocul în apă cântând troparul praznicului: „În Iordan botezându-te, Tu, Doamne ...”

Agheasma Mare (Apa sfinţită de Bobotează)

Termenul „agheasmă” înseamnă deopotrivă atât lucrarea de sfinţire a apei, cât şi însăşi apa sfinţită. Agheasma de la Bobotează este denumită Mare, deoarece are o putere deosebită. Efectele sunt arătate chiar de textul rugăciunii:

„Şi-i dă ei harul izbăvirii şi binecuvântarea Iordanului. Fă-o pe dânsa izvor de nestricăciune, dar de sfinţenie, dezlegare de păcate, vindecare de boli, diavolilor pieire, îndepărtare a puterilor celor potrivnice, plină de putere îngerească. Ca toţi cei ce se vor stropi şi vor gusta dintr-însa să o aibă spre curăţirea sufletelor şi a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfinţirea caselor şi spre tot folosul de trebuinţă...”.

De aceea, Agheasma Mare se păstrează nestricată vreme îndelungată, rămânând tot aşa de proaspătă, de curată şi de bună la gust, ca şi atunci când a fost scoasă din izvor, fapt pe care îl remarcă, din vechime, Sfinţii Părinţi şi scriitorii bisericeşti.

În casele credincioşilor, Agheasma se păstrează la loc de cinste, în sticle curate. Se poate bea pe nemâncate în fiecare zi, până pe 14 ianuarie, când este Odovania praznicului Bobotezei. Ea se mai poate bea în zile de post mai aspru sau la unele sărbători, cu binecuvântarea preotului duhovnic, după Spovedanie.

Anafura se ia după Agheasma Mare.

Soborul Sfântului Ioan Botezătorul - luni, 7 ianuarie

Începând cu ora 8.45, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sf. Ioan Botezătorul” din localitatea Constanţa (zona Cora), care-şi serbează hramul.

După slujbă, IPS Teodosie va sfinţi aşezământul social „Sf. Ioan Rusul” al parohiei, unde copiii din parohie vor putea face meditaţii la Muzică, Matematică şi Engleză cu profesori pensionari, iar 100 de persoane defavorizate vor primi o masă caldă. Duminica, în acest aşezământ vor fi ţinute lecţii de cateheză pentru tinerii parohiei. Totodată, în ziua de 7 ianuarie vor fi împărţite 1000 de pachete cu mâncare persoanelor care participă la slujba de hram.

Biserica a rânduit ca a doua zi după Botezul Domnului să fie cinstit soborul Sfântului Ioan Botezătorul, cel care L-a botezat pe Mântuitorul în apele Iordanului. Sf. Ioan Botezătorul este cel mai mare Proroc al Vechiului Testament şi Înaintemergător al Domnului, pentru că a anunţat venirea lui Mesia, pregătind poporul să-L întâmpine. 

Pe aceeaşi temă: 

Cum se desfăşoară Boboteaza la Marea Neagră. Credinţa despre recuperarea crucilor din apa rece ca gheaţa

Cum va fi vremea de Bobotează la malul mării. Când încep ninsorile

Programul de Bobotează la malul mării: de ce se păstrează agheasma proaspătă şi cât timp se bea

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite