Terapie revoluţionară pentru copiii cu autism, brevetată la OSIM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paul Cojocaru, creatorul Terapiei 3C pentru copiii cu autism FOTO Arhivă personală
Paul Cojocaru, creatorul Terapiei 3C pentru copiii cu autism FOTO Arhivă personală

Paul Cojocaru, un antrenor de arte marţiale care lucrează voluntar, de şase ani, cu copiii autişti, şi-a patentat programul fizic prin care micuţii pot fi recuperaţi. Tratamentul, bazat pe exerciţii fizice, cu efecte importante asupra psihicului, poate fi „exportat“ de acum părinţilor, dar şi altor voluntari din toată ţara, care vor să-i ajute pe micuţii cu autism.

O terapie creată la Constanţa, de un antrenor de arte marţiale care lucrează voluntar, poate revoluţiona recuperarea copiilor cu autism. Bazată pe trei concepte - Conştientizare, Concentrare, Coordonare, Terapia 3C aplică antrenamentul fizic pentru a repara deficienţele psihice şi motorii. Rezultatele muncii au fost atât de încurajatoare, încât antrenorul Paul Cojocaru a cerut patentarea terapiei la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM).

După 11 luni şi 4.200 lei daţi pe acte, Terapia 3C - Conştientizare Concentrare Coordonare a devenit zilele acestea marcă înregistrată. „Este prima terapie psihomotorie pentru persoane cu autism, inventată de un român şi înregistrată ca atare, la nivel mondial. Terapia 3C ajută copiii să devină conştienţi de propria corporalitate şi autonomi din punct de vedere psihomotor“, arată Cojocaru.

Nu erau surzi, erau autişti

Totul a început acum 6 ani, când Paul Cojocaru preda arte marţiale vietnameze, Qwan Ki Do, în grădiniţe din Constanţa. Aşa a observat că unii copii nu reacţionau deloc la niciun fel de stimuli, nu comunicau şi nu interacţionau cu nimeni. „Întâi am crezut că au probleme cu auzul. Apoi am aflat că suferă de autism. Am zis să încerc să îi ajut“, îşi aminteşte Paul.

Procedurile fizice au dat roade, iar progresele au fost surprinzătoare. Autismul era considerat pe atunci o boală fără ieşire. Ce se petrece, de fapt, în acest program este explicat în termeni comparativi. „Eu am vrut să ajut trei copii, acum 6 ani. Şi uite ce a ieşit! Practic reintroducem un nou «soft» şi recreem automatismele de bază. Pe această structură construim un comportament autonom.

Am lucrat cu peste 150 de copii în acest timp. Alte câteva sute lucrează în ţară, în centre de recuperare sau în familii. Se lucrează şi peste hotare, dar doar în familii. Reacţiile sunt numai pozitive. Nu există nici măcar un copil care să nu fi făcut progrese importante în direcţia recuperării psihomotorii“, relatează Paul Cojocaru.

Paul Cojocaru

Datorită antrenamentului fizic sunt reparate deficienţe psihice şi motrice ale micuţilor. Acum sunt în jur de 15 copii care vin la antrenamentele pe care antrenorul de arte marţiale şi echipa sa le oferă gratuit la Şcoala nr. 28 „Dan Barbilian“ din Constanţa. „Copiii pot fi recuperaţi şi integraţi. Recuperaţi, nu vindecaţi“, precizează creatorul terapiei 3C.

Cel mai impresionant exemplu este cel al lui Andrei, un băieţel de 12 ani, care nu reuşea să-şi coordoneze membrele. După 6 luni, progresele au fost evidente. Într-una din zile, văzând că un alt copil nu avea persoana de sprijin şi nu reuşea să facă exerciţiile, Andrei a mers din proprie iniţiativă la el şi l-a ajutat să-şi mişte mâinile, pentru a-şi îndeplini sarcina din exerciţiu. „A fost un moment fantastic. Să te recuperezi în aşa fel încât să conştientizezi şi nevoia altuia… Este incredibil!“, povesteşte Paul.

Cât toată averea lumii

Despre programul de la Constanţa s-a dus vestea, astfel că au început să se primească solicitări din ţară. Dar cum voluntariatul nu poate plăti cheltuielile de deplasare, deocamdată şansa oferită de terapie o au doar copiii de la Constanţa.

Însă de acum, odată brevetată terapia 3C, antrenorul poate face cursuri de formare pentru terapeuţi din orice colţ de ţară, în urma cărora să acorde drept de liberă practică. Pentru părinţii copiilor care suferă de autism, vestea este extraordinară. Pot învăţa ei înşişi terapia care le sporeşte copiilor autonomia. 

Paul Cojocaru

„Vreau să ajut copiii dacă pot, la ei mă gândesc. Nu o fac pentru bani. Am adunat în jur alţi oameni pasionaţi şi altruişti. Dacă de acum vom câştiga financiar din munca noastră, este ok. Dacă nu, nu ne vom opri. Încerc să-i ajut pe toţi atât cât pot. Fiecare experienţă ne încurajează. Chiar dacă e o muncă de-a dreptul colosală, îmbrăţişarea unui copil care nu-şi conştientiza membrele superioare face cât toată averea lumii“, mărturiseşte Paul.

Autiştii pot fi recuperaţi. Optimiştii sunt incurabili

Paul Cojocaru este născut la 16 mai 1972, la Iaşi. A venit la Constanţa în 2001 pentru un program de promovare Qwan Ki Do. S-a căsătorit, are doi copii şi este absolvent de Educaţie Fizică şi Sport la Universitatea Ovidius. Deţine centură neagră 2 dang. A fondat cluburile de arte marţiale Guom Constanţa şi Sport Autism România.

Paul Cojocaru

În 2012 a primit titlul de mentor al comunităţii la Festivalul Anka Foundation de la Vancouver-Canada. Ediţia 2014 se ţine în octombrie la Edinburgh-Scoţia, iar Paul şi cei doi psihologi din echipa sa, Alina Trofin şi Lucian Ciopec (campion european la arte marţiale), au fost invitaţi să ţină un worshop despre Terapia 3C. Mai mult, proiectul românesc va fi prezentat în Irlanda unor comisii care vor decide implementarea sa, ca metodă de recuperare a persoanelor cu dizabilităţi.

Paul îşi păstrează optimismul care l-a adus aici. „Sper că vom strânge fondurile pentru worshop-ul din Scoţia, este nevoie ca munca mea să ajungă la cât mai mulţi copii. Eu mă bucur că am reuşit să schimbăm mentalităţi şi să arătăm o cale cu rezultate pe termen lung. Fără recuperare psihomotorie nu putem vorbi de recuperare eficientă la persoanele cu autism. Terapia 3C este creată special pentru ele“, spune antrenorul. Paul Cojocaru şi echipa sa de specialişti pot fi contactaţi pe pagina de Facebook SportAutism Romania.

Lucian Ciopec, Alina Trofin şi Paul Cojocaru - împreună pentru recuperarea copiilor autişti Foto Arhivă personală

Paul Cojocaru

Vă mai recomandăm

Paul Cojocaru face sport voluntar cu micuţii autişti

Andrei - primul copil cu autism care practică arte marţiale

FOTO Campion european la arte marţiale, în timpul liber voluntar pentru copiii autişti

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite