Tainele religiei politice de la malul mării. Legăturile primarului Mazăre cu ÎPS Teodosie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Captură foto de la TVR cu primarul Radu Mazăre şi ÎPS Teodosie
Captură foto de la TVR cu primarul Radu Mazăre şi ÎPS Teodosie

Mazăre s-a simţit mai aproape de Dumnezeu de două ori. Înainte şi după reţinerea sa pentru 24 ore. Primarul de la Constanţa, un apropiat al cluburilor şi sporturilor extreme, nu uită să treacă pe la biserică atunci când este răpus de greutăţi. În ultima vreme, greutăţile se traduc prin cătuşele puse de DNA.

Momentul reţinerii lui Radu Mazăre, intens mediatizat a făcut ca un alt moment important din viaţa edilului să treacă aparent nevăzut. După ce a ieşit din arest, Mazăre nu a mers să discute cu mari lideri politici şi nici prin cluburi. El a avut o discuţie privată cu Înalt Prea Sfinţia Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. 

A ieşit de acolo la fel de tăcut şi purta în mână o icoană şi o scrisoare. Ambele erau semnate de Arhiepiscop şi erau destinate foştilor colegi de celulă ai lui Mazăre din arestul Capitalei. Primarul mărturisea mai târziu că ÎPS Teodosie l-a sprijinit moral şi că i-a cerut să se întoarcă la el în ziua de Paşti, după ce - în Vinerea Mare - avea să se prezinte în faţa magistraţilor pentru a-i fi judecată cererea de arestare. 

„Ori mă întorc în camera nr. 17 unde mă aşteaptă băieţii ăia şi cu nea Ruşanu - cu unchiul, sper să nu sforăie toată noaptea de Paşte. O să mă întorc şi petrec Paştele cu ei. Dacă nu, ceea ce cred - şi cred că este un Dumnezeu sus care  vede şi îi dă fiecăruia pe măsura lucrurilor bune făcute în viaţa asta - o să mă duc în cartierul de săraci şi de amărâţi şi de oameni cu probleme, unde am făcut Noaptea de Înviere şi anul trecut“, a precizat primarul.

Mazăre a scăpat de arestul preventiv şi şi-a întors faţa spre biserică. A mers la Slujba de înviere de la capela cartierul Henri Coandă pentru a celebra Învierea alături de nevoiaşii cărora le-a ridicat locuinţele din containere metalice. 

Constănţenii au văzut atunci un primar care nu stă cu gândul la cluburi, ci ascultă o slujbă de două ore cu o lumânare în mână şi se închină sau sărută cărţile şi icoanele bisericeşti. 

La finalul slujbei, edilul a recunoscut că o asemenea ipostază este una nouă pentru el. „Sincer să fiu eu nu sunt foarte religios, cred că lucrurile bune pe care le faci ţi se întorc. Atunci când vorbeam în faţa instanţei şi spuneam că mi se pare nedrept să fiu pedepsit pentru un lucru pe care nu l-am făcut şi pentru un lucru bun pe care l-am făcut, aveam în faţă imaginea a 2000 şi ceva de oameni sărmani, bătrâni şi pe IPS lângă mine, atunci când i-am băgat în case... Am o relaţie foarte bună cu el... Şi atunci mi-a spus că poate este cea mai fericită zi de când păstoreşte comunitatea asta, când a văzut că rezolv problemele atâtor oameni cu nevoi“, a spus Mazăre.

Contactele şefilor administraţiei locale cu biserica sunt puţine şi tocmai de aceea ies în evidenţă. De ziua Sfântului Andrei, Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu au fost prezenţi la slujba de la peştera. Preşedintele Consiliului Judeţean chiar a stat la coadă, printre enoriaşi alături de premierul Victor Ponta şi a pupat moaştele. 

Au urmat amabilităţi schimbate de o parte şi de alta. ÎPS Teodosie i-a urat "La mulţi ani" fiului premierului, iar acesta din urma a asistat mai bine de o oră la slujba din faţa peşterii. 

Preţul apropierii de cele sfinte

Radu Mazăre este menţionat între ctitorii unei biserici din Constanţa, dar oraşul a devenit în ultimii 10 ani un teritoriu plin de credinţă. Cel puţi asta îşi spun constănţenii care văd cum apar lăcaşurile de cult în fiecare parc sau colţ de bloc. 

Consilierii locali nu refuză aproape nicio cerere venită din partea Arhiepiscopiei şi nu mai departe de anul trecut, atunci când Sinodul BOR a interzis slujbele pe plajă, mai-marii bisericii au găsit soluţia perfectă pentru evitarea normelor care le-ar fi dus la scăderea audienţei TV. 

La iniţiativa lui Radu Mazăre, muncipalitatea a cedat Arhipeiscopiei două terenuri din Mamaia. Acolo urmează să fie ridicate alte biserici, pentru că turistul obosit de atâtea care alegorice şi cluburi trebuie să-şi spele păcatele în drum spre hotel. 

Consilierii democrat liberali au fost la un pas să nu voteze hotărârea de cedare a terenurilor, dar după ce colegii lor din alte partide i-au luat peste picior şi-au schimbat decizia. "Nu vrem sa ne împiedicăm pe scări sau să ne cadă ceva în cap" au spus ei, în glumă. 

Decizia a fost votata în unanimitate şi acum depinde de Arhiepiscopia Tomisului să îşi obţină avizele pentru construcţii. Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Călin Gavrilaş spune că la Mamaia vor fi construite două capele ortodoxe, iar preoţii de acolo vor avea libertatea să oficieze orice slujbă li se cere din partea enoriaşilor. 

"Aşa cum sunt biserici şi în alte staţiuni de pe litoral, odată cu apariţia apartamentelor de cumpărat în Mamaia au apărut şi cererile pentru lăcaşuri de cult. Evident, ele nu sunt destinate numai localnicilor, ci şi turiştilor". 

Primarul Radu Mazăre spunea atunci că va impune propriile condiţii bisericilor din staţiune. "Nu cred că e potrivit ca printre carele alegorice să umbli cu mortul. Aia o sa fie prin oraş. La Mamaia vin să-şi cupleze căsătoria cu mersul la mare, în concediu". 

Declaraţii de dragoste

Întâlnirile cu caracter public dintre Mazăre şi ÎPS Teodosie au fost puţine şi tocmai de aceea ies în evidenţă. Una dintre ele a avut loc în urmă cu aproape un an (25 mai 2013), în faţa camerelor de filmat ale Televiziunii Române. Realizatorul Marina Almăşan i-a adus pe cei doi în platou, în cadrul unui segment generos despre realizările lui Mazăre. 

Primarul zicea atunci despre Arhiepiscopul Tomisului că „Este mai mult decât un prieten pentru mine. Pot să spun chiar că-l iubesc“. La rândul lui, prelatul i-a făcut primarului o descriere măgulitoare, în care l-a asemănat unui sfânt ortodox.

„Domnul Mazăre nu este ceea ce vedeţi. Rar am întâlnit un om cu atâtea sentimente profunde şi vorbe responsabile. Poate în primele luni, până l-am cunoscut, aveam nişte îndoieli. Oamenii m-au ajutat să-l cunosc. Veneau cu rugăminţi să îl pomenească."

Mazăre a apărut alături de ÎPS Teodosie şi la inaugurarea cartierului Henri Coandă, zona care i-a adus primarului un dosar penal pentru luare de mită. La vremea respectivă, Arhiepiscopul avea numai cuvinte de laudă despre edil. 

"Am întâlnit alţi primari la Bucureşti, îmbrăcaţi în costum, care m-au alimentat cu vorbe. El m-a alimentat cu dragoste. Ceea ce a făcut domnul primar aici, n-am sperat. Tot timpul gândeam la cel mai pilduitor părinte din istoria Bisericii: Sfântul Vasile cel mare, care în puţinii ani cât a păstorit, a făcut ca nici un om din eparhia lui să nu fie neajutorat“, a declarat arhiepiscopul Tomisului.

Conducătorul Bisericii tomitane a făcut referire la cartierul pentru săraci, Henri Coandă, construit de primărie la periferia oraşului. „Cartierul Henri Coandă pentru oameni sărmani este o Vasiliadă, este un exemplu pentru orice om, de orice credinţă, de orice naţie“, a mai spus ÎPS Teodosie.

Sceptrul sfânt de pe carul alegoric

Unul dintre episoadele cel puţin ciudate i-a avut protagonişti tot pe cei doi. Mazăre a venit pe Carul Alegoric costumat în ţar rus. Avea nevoie de un detaliu care să-i pună în evidenţă ţinuta, aşa că a găsit de cuviinţă să împrumute un sceptru de la Arhiepiscop. 

După ce şi-a dat seama că ar putea să-l pună în încurcătură pe înaltul prelat, Mazăre a precizat că sceptrul nu este unul care poartă însemnele oficiale şi că este doar unul din colecţia de rezervă a Arhiepiscopului. 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite