„Sunt musulman şi sunt mândru că trăiesc în România“. Moment de reculegere ţinut în memoria victimelor atentatului terorist din Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii musulmani din România şi-au exprimat opinia, pentru „Adevărul“, despre criza internaţională iscată în urma atentatului terorist din Franţa. Indiferent de structura pe care o reprezintă, ei fac front comun în faţa extremismului, arătând că acesta face rău mai ales comunităţii musulmane. „Sunt musulman şi sunt mândru că trăiesc în România“, a fost mesajul transmis de liderii comunităţii care trăieşte în Dobrogea.

Muftiatul Cultului Musulman din România este instituţia de cult şi cultură islamică, ce reprezintã interesele întregii comunităţi musulmane din România. Muftiul Iusuf Murat, liderul Cultului Musulman din România, s-a declarat profund îndurerat de evenimentele care au îndoliat Franţa.

El atrage atenţia asupra răspândirii de idei şi interpretări greşite ale Coranului, făcute după ureche, care pot duce la declanşarea unui trăgaci în mintea ignoranţilor. „Educaţia este foarte importantă, mai ales la comunitatea musulmană, unde există mulţi nevoiaşi. Statul român trebuie să ne sprijine în continuare şi să asigure finanţare pentru minorităţile naţionale, în special pentru comunitatea musulmană. Altfel, se va aluneca pe panta fundaţiilor religioase, care pot veni în contact cu sprijin exterior ce poate fi periculos“.

Muftiul Iusuf Murat neagă orice legătură între adevărata credinţă islamică şi actele unor terorişti. „Toate evenimentele tragice, care se desfăşoară cu o cruzime desăvârşită, nu au nicio legătură cu religia islamică, iar cei care le provoacă nu pot fi recunoscuţi drept fraţi de religie islamică.

Nu acestea sunt preceptele religioase pe care noi le practicăm, în concordanţă cu învăţăturile Coranului şi cuvântul Profetului Muhammed. Islamul interzice ferm uciderea oricărui suflet, iar religia noastră, mai presus de orice, este împotriva oricărei vărsări de sânge şi condamnă ferm asemenea atentate, la natura fiinţei umane. Mă rog în continuare bunului Allah să ne protejeze ţara, România şi poporul nostru tolerant. Amin!“, este cuvântul muftiului Iusuf Murat.

Tătarii, despre atentatul terorist din Franţa: „Mulţumim strămoşilor că s-au aşezat aici, în pribegia lor“

Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România a aniversat în weekend împlinirea a 25 ani de la înfiinţare. Manifestarea, desfăşurată la Medgidia, a debutat cu un moment de reculegere ţinut în memoria victimelor atentatului terorist din data de 7 ianuarie, de la Paris.

Gelil Eserghep, liderul uniunii tătăreşti, speră că lumea este convinsă de buna credinţă a majorităţii musulmanilor şi că vor lupta împreună împotriva terorismului. „Cea mai bună cale de rezolvare a tuturor problemelor este tot cea paşnică. Există metode pacifiste de a protesta împotriva derapajelor de orice fel, prin ignorare şi marginalizare. Întreaga umanitate, indiferent de religie, trebuie să fie unită în faţa unor fapte precum cele petrecute în Franţa“.
 

Liderii musulmani din Dobrogea s-au reunit la Medgidia Foto UDTTMR

Eserghep a amintit istoria străveche a musulmanilor veniţi să se stabilească pe teritoriul ţării noastre. „În România există o comunitate musulmană veche, care s-a stabilit pe aceste meleaguri de peste 800 de ani. În tot acest timp, aici nu au existat conflicte interetnice sau inter-religioase, fapt pentru care suntem daţi drept exemplu din acest punct de vedere la nivel internaţional. Şi aşa va trebui să fie şi pe viitor. Ne bucurăm de un respect deosebit din partea populaţiei majoritare şi din partea statului român. Mulţumim strămoşilor noştri că în pribegia lor au ales să se stabilească pe meleaguri româneşti, aici găsind înţelegere şi respect pentru valorile noastre tradiţionale, pentru limba noastră maternă, pentru cultura tătară şi pentru religia Islamic㔓, arată liderul UDTTMR.

Turcii: „Teroriştii sunt duşmanii Islamului“

Uniunea Democrată a Turcilor din România este, alături de Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România, o organizaţie recunoscută de Departamentul guvernamental pentru Relaţii Interetnice şi care reprezintă comunitatea musulmană. Liderul ei, Osman Fedbi, se simte afectat, la rândul său, de atentatele teroriste.

„Astfel de acte fac o mare defavoare religiei islamice, care este o religie a păcii. Islamul nu este acolo! În primul şi-n primul rând, religia noastră spune că este un mare păcat să iei o viaţă, că numai Dumnezeu are acest drept. Nu există să comiţi crime spre slava Domnului! Ei sunt duşmani ai Islamului, nu ne reprezintă. Nici măcar islamişti nu sunt. Nu cred că este vreun musulman care să fie de acord cu aşa ceva. În niciun caz în România nu se va întâmpla aşa ceva!“, este convins liderul turcilor din România.

Subprefectul turc al Constanţei: „Oamenii aceia, victime ale atentatului terorist din Franţa, au murit nevinovaţi“

Subprefectul Levent Accoium militează pentru libera exprimare, chiar şi într-o chestiune sensibilă cum este religia. Oficialul de origine turcă regretă moartea unor oameni pe care-i consideră nevinovaţi, indiferent de opiniile lor care pe unii i-au ofensat.

Corina Cretu atentat terorist Franta mars solidaritate Paris FOTO facebook.com/dragosradubucurenci

„Chiar dacă eu sunt musulman, nu pot fi de acord cu faptele celor care au recurs la asemenea acte. Nu era cazul să se procedeze astfel. Oamenii aceia au murit nevinovaţi. Este adevărat că au atins o chestiune sensibilă, dar trăim într-o democraţie, iar libera exprimare nu trebuie îngrădită. În Dobrogea avem toată libertatea, iar atâta timp cât comunitatea se respectă pe sine şi respectă celelalte etnii, nu cred că existe vreodată vreun astfel de incident“, declară subprefectul Levent Accoium.  

Oficial tătar al Guvernului României, în urma atentatului terorist din Franţa: „Mesajul nostru este însăşi atitudinea noastră“

Aledin Amet este subsecretar de stat la Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României. „Pentru noi, musulmanii din România, contează foarte mult că am avut toată libertatea, mai ales religioasă. În Dobrogea, lăcaşurile de cult au fost refăcute, iar unde era nevoie au fost construite. Suntem integraţi în această ţară, iar pentru noi acasă este România. Străbunii noştri sunt înmormântaţi aici“, afirmă Aledin Amet.

Oficialul tătar mizează pe cel mai important mesaj care poate fi transmis comunităţii întregi, oricare ar fi credinţa fiecăruia. „Violenţele nu-şi au rostul. Mesajul nostru este însăşi atitudinea noastră, pe care am avut-o dintotdeauna. Loialitate, convieţuire paşnică, istorie de secole trăită împreună. Absolut nimeni nu poate da un exemplu de tensiune între credincioşii din România şi mai ales din Dobrogea, indiferent de religie. Nici măcar unul!! Am fost protejaţi întotdeauna de România. Sunt mândru că sunt musulman şi sunt mândru că sunt musulman din România“, îşi exprimă credinţa subsecretarul de stat.

Atentat terorist în Franţa. Coranul lui Bin Laden, departe de Coranul lui Allah

Asociaţia Musulmanilor din România are sediul la Constanţa şi este o organizaţie de răspândire a învăţăturilor islamice. Liderul său, Enghin Cherim, este revoltat de fanaticii religioşi: „Ei nu sunt musulmanii la care se referă Coranul şi iubitul nostru profet, nu cunosc Islamul, doar pretind că îl ştiu. Un musulman îl urmează pe Profetul Mahomed şi nicidecum nu ucide în numele lui Allah. Cum poţi să invoci învăţăturile divine ca să justifici o crimă?“.
 

coran moschee reuters

Cherim a studiat în Iordania şi Turcia teologia musulmană, obţinând diplome de învăţământ superior care nu sunt recunoscute de statul român. La sediul asociaţiei desfăşoară cursuri de cunoaştere a Islamului, la care poate participa oricine este interesat.

„Dacă nu înveţi Coranul din surse avizate, rişti să îl interpretezi după bunul plac al unor lideri ideologici falşi. Se rup din context anumite fraze şi îndemnuri cum ar fi «Ucideţi-i unde îi prindeţi», care se referă strict la situaţia de război. Ce fac ei este departe de Coran şi de practica profetică. Ca urmare ei nu urmează Coranul revelat de Allah/Dumnezeu ci interpretarile lui Bin Laden, al lui Abu Bakr al-Bagdadi (liderul ISIS). Cum să ajungi ca musulman să decapitezi alţi musulmani, să ucizi alţi oameni, indiferent de religie? Crimele lor denigrează imaginea musulmanilor. Islamul este o religie a îndurării pentru toţi oamenii“, arată Enghin Cherim.

Vă mai recomandăm

EXCLUSIV Istoricul de talie mondială Kemal Karpat, fost consultant la Casa Albă: „Islamului îi lipseşte un Vatican al lui“

FOTO VIDEO Tătarul din Carpaţi. Istoricul de talie mondială Kemal Karpat, consultant pentru Reagan şi Carter la Washington

Poruncile lui Mahomed înţelese de un român convertit la Islam. „Am descoperit că orice musulman are obligaţia religioasă de a-l iubi pe Iisus“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite