Soluţie de moment. Cazinoul din Constanţa va fi reparat şi conservat pe perioada iernii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipa Calup de tineri artişti, arhitecţi şi designeri, care şi-a propus oprirea degradării Cazinoului din Constanţa, a reuşit să strângă o sumă de aproape 15.000 euro pentru lucrări. Cu banii proveniţi din donaţii va fi reparat acoperişul, vor fi oprite infiltraţiile, va fi făcută curăţenie, iar geamurile sparte vor fi înlocuite.

„Proiectul CaziNou a reuşit să strângă cea mai mare sumă adunată pe o platformă de strângere de fonduri în România, ce urmează să finanţeze prima fază a proiectului: lucrările de igienizare şi de reparaţie necesare pentru a stopa, pentru moment, degradarea clădirii.

Contribuţia celor 259 de donatori a reuşit să facă diferenţa între o atitudine indiferentă şi o implicare benefică, transformând iniţiativa Calup în realitate. Platforma Creştem Idei a primit ieri dovada plăţii a 4.750 de euro, sumă ce ne-a adus deasupra pragului de 10.000 euro. Pe ultima sută de metri a campaniei s-a primit o donaţie din străinătate, care a schimbat într-un mod neaşteptat cursul evenimentelor“, anunţă membrii echipei Calup.

Săptămâna aceasta încep demersurile pentru desfăşurarea lucrărilor de renovare. Acestea se vor concentra pe conservarea clădirii pe perioada iernii şi vor conţine reparaţii ale acoperişului pentru stoparea infiltraţiilor, deratizarea şi scoaterea porumbeilor din clădire, înlăturarea geamurilor sparte, închiderea golurilor şi îndepărtarea deşeurilor inerte şi menajere.

„Lucrările vor fi începute cât de curând printr-un proces bine documentat, astfel încât publicul va fi ţinut la curent cu progresele proiectului“, promite Cristiana Tăutu, membră Calup.

Pentru a aloca întreaga sumă strânsă obiectivului principal, de oprire a degradării edificiului, Calup a decis amânarea programului cultural gândit pentru decada 1-10 august. „Cele mai multe companii au resursele financiare alocate unor iniţiative deja consumate. Prin urmare, amânăm programul cultural pentru anul viitor, cu condiţia semnării unui nou acord cu Primăria Constanţei. Într-un an vom avea timp suficient pentru strângerea unei sume substanţiale, prin care să se concretizeze deschiderea CaziNoului către publicul larg, pentru 10 zile de evenimente culturale“, spun cei de la Calup.

Asociaţia Calup urmează să semneze cu Primăria Constanţa acordul de amânare a evenimentului pentru august 2015. La reabilitarea Cazinoului se poate contribui în continuare prin donaţii direct în contul Asociaţia Casa Lupu, strada Şerban Vodă nr. 43, bl. 2, sc. 2, ap. 47 Bucureşti, CIF 32179681, IBAN RO69INGB0000999903868902 (Sucursala ING Office 5510).

Echipa Calup va amenaja un stand în faţa Cazinoului în timpul lucrărilor, unde oamenii vor putea afla mai multe despre proiect şi vor putea dona pentru realizarea acestuia.

Cazinoul din Constanţa poate fi redeschis în vara 2014 graţie proiectului Calup Foto Calup

În clipul postat pe platforma crestemidei.ro şi redat în subsolul acestui articol, tinerii de la Calup explică de ce au pornit acest proiect. Calup este o asociaţie creativă şi activă care vrea să schimbe faţa oraşelor. Cum? Redând peisajului urban clădiri de patrimoniu care zac în paragină.

„Sunt atâtea case extraordinar de frumoase, cu o poveste captivantă, pe lângă care trecem zilnic fără să le observăm. Prin transformarea pe care noi o facem, clădirea poate străluci din nou, astfel încât să redevină un punct de reper în imaginea oraşului. Asta vrem să facem şi cu Cazinoul. Anul trecut am văzut că centrul istoric al Constanţei este în plină reabilitare, dar Cazinoul - nu. Am decis să preluăm noi iniţiativa redeschiderii acestui simbol naţional, iar evenimentul din august va arăta adevăratul potenţial al Cazinoului“, explică arhitectul Lorant Mihai (31 ani), fondator Calup.

Proiectul poate fi urmărit pe:

www.calup.ro

www.facebook.com/calupu

https://twitter.com/CAZINOUcalup

Tur virtual în interiorul Cazinoului din Constanţa se poate face aici:

http://calup.ro/tur-virtual/CazinoConstantaBefore.html

Vă mai recomandăm

Daţi un leu nou pentru CaziNou! A fost deschisă campania de susţinere a Cazinoului din Constanţa

Cazinoul din Constanţa se redeschide la vară. Proiectul experimental CaziNou, 10 zile de fascinaţie

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite