Situația plajelor, incertă înainte de 1 Mai. Apele Române nu știu când vor finaliza închirierea lor către privați
0Peste 200 de sectoare de plajă de pe litoral sunt în acest moment în procedură de atribuire către operatori privați. Patronatele din turism s-au plâns de modul greoi în care se mișcă Apele Române.

Peste 200 de contracte de închiriere a plajelor turistice au expirat încă de anul trecut. Ministerul Mediului, prin intermediul Apelor Române, se ocupă de scoaterea la licitație a acestor sectoare și închirierea lor.
„Administrația Națională „Apele Române” se află în acest moment în termenul legal de desfășurare a procedurilor de deschidere și evaluare a ofertelor. Astfel, având în vedere faptul că deschiderea ofertelor a avut loc în perioada 4-6 aprilie 2023, comisiile de evaluare a ofertelor își desfășoară activitatea în perioada 4-14 aprilie 2023 (inclusiv)”, transmit cei de la Apele Române.
Ulterior acestei proceduri, autoritatea contractantă are obligația de a transmite spre publicare, prin aceleași mijloace de comunicare sau informare, un anunț de atribuire a contractului, în termen de cinci zile calendaristice de la finalizarea procedurii de atribuire.
Toate aceste demersuri înseamnă timp, iar reprezentanții Apelor Române nu pot preciza în acest moment dacă sectoarele de plajă vor fi predate până la 1 mai, moment în care litoralul este căutat de mulți turiști.
Lucrările de lărgire a plajelor au reconfigurat sectoarele de nisip ce urmează să fie închiriate, de aceea Ministerul Mediului a pregătit o Ordonanță care este o derogare de la Codul Administrativ și Legea Apelor, derogare ce face posibilă închirierea plajelor pentru o perioadă de doi ani. Doar că, până acum licitațiile nu au avut loc.
Turiștii vor găsi plaje neamenajate
Constantin Cîrlan, operator privat de plajă, spune că Ministerul Mediului și Administrația Bazinală a Apelor Dobrogea-Litoral (ABADL) au decis să facă noi licitații pentru cele 200 de contracte care au expirat anul trecut, în loc să le prelungească, așa cum au solicitat agenții economici.
„Turiștii noștri vin pe litoral pentru plajă, în primul rând, și abia în secundar pentru un hotel, o atracție sau un restaurant anume. Din păcate, în sezonul 2023, turiștii litoralului românesc vor găsi plaje neamenajate, fără șezlonguri, umbrele, beach baruri și fără toalete - aceste facilități nu vor putea fi instalate și amenajate până la 1 Mai (dată fiind data extrem de întârziată a anunțării și derulării licitațiilor), iar după începerea sezonului orice astfel de activitate pe plajă este interzisă prin Lege”, spune Corina Martin, secretar general Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR) și președinte de onoare RESTO.