Plajele lărgite de pe litoral vor fi închiriate. Soluțiile de compromis găsite de Ministerul Mediului

0
Publicat:

Zecile de hectare de plaje noi apărute pe litoral nu au intrat cu acte în regulă în patrimoniul statului român. Cu toate acestea, ele vor fi exploatate turistic cu ajutorul unor soluții tranzitorii.

Plaje lărgite în Mamaia foto: Călin Gavrilaș
Plaje lărgite în Mamaia foto: Călin Gavrilaș

Plajele din Mamaia s-au extins cu peste 50 de hectare. Alte zeci de hectare vor fi amenajate și în stațiunea Eforie Sud, iar la finalul implementării proiectului de reducere a eroziunii costiere România va avea un teritoriu nou, cu peste 200 de hectare de nisip.

Lărgirea plajelor cu până la 150 de metri a atras și multe critici din partea operatorilor privați și a turiștilor. Pe de o parte, operatorii au cerut ca Apele Române să permită amenajarea acestor noi porțiuni de nisip, astfel ca turiștii să nu fie nevoiți să parcurgă o distanță considerabilă pentru a-și cumpăra ceva de băut, iar pe de altă parte, turiștii s-au plâns de calitatea nisipului.

În toamna aceasta, acțiunile de lărgire a plajelor sunt în plină desfășurare în Eforie Sud (33 de hectare), iar alte licitații, pentru sectoare din sudul litoralului, sunt în pregătire.

Prezent marți, 18 octombrie, la Constanța, Tánczos Barna, ministrul Mediului, a precizat că în sezonul turistic 2023 se va recurge la soluții de compromis pentru exploatarea noilor plaje deoarece procedurile administrative de înregistrare a lor în patrimoniul statului român nu vor fi finalizate și nu vor exista nici reglementări urbanistice care să permită închirierea lor conform legii.

„Vom crea porțiuni uriașe de plajă care trebuie să treacă prin diferite etape până și fie exploatate turistic. Vom apela și anul viitor la soluții tranzitorii, până la intabularea lor și reglementarea statutului juridic”, spune ministrul Barna.

Plaje lărgite în stațiunea Mamaia FOTO: Călin Gavrilaș
Plaje lărgite în stațiunea Mamaia FOTO: Călin Gavrilaș

Astfel, pentru sezonul estival 2023, Guvernul României va emite, la fel ca și în 2022, o Ordonanță de Urgență privind unele măsuri de eficientizare a activității turistice. Printr-o derogare de la Codul Administrativ, suprafețele de plajă nou create pot fi atribuite direct operatorilor economici care au deja încheiate contracte de închiriere a plajelor aflate în vecinătatea vestică a acestor suprafețe.

În ceea ce privește posibilitatea ca operatorii economici să amenajeze pe noile plaje construcții de tip beach-bar, ministrul Mediului a precizat că se caută, și în acest caz, o soluție de compromis.

„Construcțiile noi nu se pot realiza daca nu există un Plan Urbanistic Zonal (PUZ). Măsurile tranzitorii pot prevede excepții de la regula de baza. Vor discuta cu specialiștii soluții de moment”, a spus Tánczos Barna.

Ministrul a ținut să precizeze că în Eforie Sud plajele lărgite vor avea un nisip de mai bună calitate decât cel care a stârnit nemulțumirea turiștilor în Mamaia. „La noile lucrări s au căutat soluții mai bune de material disponibil”, spune acesta.

Primăriile vor administrarea plajelor

Plajele românești se află în administrarea Apelor Române, o instituție subordonată Ministerului Mediului, un lucru ce nu este pe placul primăriilor riverane Mării Negre.

Unul dintre edilii care au venit la întâlnirea cu ministrul Mediului, Dragoș Angelescu, viceprimarul municipiului Mangalia, a declarat că mai mute administrații locale (Mangalia, Eforie, Tuzla, Năvodari, Constanța și Corbu) au întocmit o solicitare către Ministerul Mediului pentru a primi în administrare plajele turistice.

„Au mai fost încercări de trecere a administrației plajelor, dar Ministerul Mediului și Apele Române nu au susținut aceste demersuri deoarece plajele trebuie administrate de Apele Române. Aveți tot dreptul să faceți aceste inițiative, dar din punctul nostru de vedere administrarea plajelor, mai ales după proiectul de reducere a eroziunii, trebuie să rămână la Apele Române”, a răspuns ministrul Barna.

El a revenit în cadrul unei conferințe de presă și a specificat că, deocamdată, nu se poate pune problema transferului administrării plajelor deoarece Apele Române implementează proiectul de reducere a eroziunii costiere. După finalizarea lucrărilor, se poate rediscuta acest aspect.

Și în ceea ce privește expirarea contractelor de închiriere a 129 de porțiuni de plaje, Barna a spus că Ministerul caută soluția ca acestea să fie închiriate pe un termen scurt (un an sau doi), până la finalizarea planurilor urbanistice. 

La discuții a asistat și Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului și Turismului, care însă nu a luat cuvântul pe tema plajelor. Cadariu a participat la o ședință de lucru cu patronatele din turism, având ca temă operaționalizarea Organizațiilor de Management al Destinațiilor (OMD), considerate „o reformă pentru industria turismului și totodată un jalon asumat“ prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite