Nouă taxă pentru turiști pe litoral. După Mamaia, se introduce și în sudul litoralului

0
Publicat:

Consilierii locali ai municipiului Mangalia, de care aparțin stațiunile Olimp, Neptun, Venus, Saturn, Jupiter, Cap Aurora, au decis introducerea unei noi taxe pentru anumiți turiști.

Sudul litoralului FOTO: Primăria Mangalia
Sudul litoralului FOTO: Primăria Mangalia

Consilierii locali din Mangalia au aprobat, în ședința ordinară de marți, 28 martie 2023, mai multe proiecte de hotărâre cu caracter administrativ și social, dar și un proiect de hotărâre care se referă la taxa specială de stațiune.

„Începând din acest an, taxa de stațiune va fi percepută de la turiști și de către persoanele fizice care dețin camere de închiriat, în scop turistic”, transmite Primăria Mangalia.

Conform noilor modificări aduse Hotărârii existente a Consiliului Local Mangalia, care stabilește taxa de promovare turistică și implicit taxa de stațiune, persoanele fizice care nu dețin certificate de clasificare și realizează venituri din închirierea în scop turistic a spațiilor deținute în propria locuință, au obligația de a percepe taxa de stațiune în cuantum de 5 lei/zi/persoană adultă.

„Respectivele persoane fizice vor depune declarația-decont, însoțită de Declarația 212, la Compartimentul Autorizare și Control Agenți Economici din cadrul Primăriei Mangalia”, anunță administrația locală.

Consiliul Local Mangalia a decis și modificarea txei de dezvoltare și promovare turistică, iar aceasta va fi, începând de anul acesta, de 15 lei/cameră/an, cumulată cu rata inflației pentru persoanele fizice care dețin certificat de clasificare eliberat de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, iar pentru complexurile hoteliere valoarea va fi de 25 lei/cameră/an, cumulată cu rata inflației.

Mamaia, taxa pe care turiștii o vor plăti „cu drag”

Turiștii care vor veni în această vară pe litoral, în Constanța sau Mamaia, vor plăti, pe lângă sejur, și o taxă de oraș sau taxă turistică în cuantum de 1% din valoarea totală a sejurului. Taxa a fost stabilită încă de la finalul anului trecut de Consiliul Local și ar fi fost introdusă la cererea patronatelor.

„În momentul de față taxa este în vigoare, doar că nu este încasată de la turiști, ci de la agenții economici cu unități de cazare. A fost introdusă la solicitarea patronatelor din Constanța-Mamaia. Ei au propus, în octombrie-noiembrie 2022, introducerea taxei turistice”, explică George Măndilă, consilierul personal al primarului Vergil Chițac.  

„Nu cred că taxa turistică va speria turiștii. Patronii, dacă exista riscul să sperie turiștii cu această taxă, și-ar fi asumat-o ei, dar au spus că așa îi va responsabiliza mai mult pe turiști. Sunt și alte orașe care au așa ceva. E vorba de 3 lei sau 5 lei. Cei 1% vor fi încasați la recepție. I-am întrebat pe patroni dacă nu iau în calcul că se vor certa cu turiștii care și-au achitat prin agenții, din timp, sejurul, iar când ajung la recepție li se cer banii pentru această taxă de 1%? Mi-au spus că o s-o plătească cu drag ”, adaugă Măndilă.  

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite