Sexul înainte de căsătorie: păcat sau un test obligatoriu în cuplu? Doctorii şi preoţii explică ce produce în mintea şi în corpul nostru nebunia după sex

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a cunoscut în ultimii ani poveştile unor copile care au avut la rândul lor copii. Să devii mamă la 12, 13 sau chiar 17 ani poate să fie o experienţă traumatizantă. Medicii sunt convinşi că trupul nu este suficient dezvoltat la aceste vârste fragede, iar mintea este încă în formare.

Jurnaliştii ”Adevărul” au discutat cu un medic ginecolog, un psiholog şi un preot despre ideea relaţiilor sexuale petrecute la vârste fragede şi înainte de căsătorie. Dintr-un anumit punct de vedere, toate părerile coincid. Tinerii nu trebuie să-şi înceapă viaţa sexuală doar pentru că aşa au făcut-o alţii înaintea lor, ci pentru că se iubesc şi pentru că îşi doresc să petreacă ani împreună. După această idee, reprezentanţii Bisericii cred că doar căsătoria este momentul la care un tânăr trebuie să-şi dăruiască trupul partenere, sau invers.

 Abstinenţa, în loc de prezervative

Părintele Gheorghe Nadoleanu slujeşte la biserica Sfânta Treime din Constanţa şi este consilier eparhial la Arhiepiscopia Tomisului. Preotul este de părere că nu se poate vorbi despre un act sexual înainte de căsătorie pentru că acel moment nu implică acte sexuale, ci iubire. Doar atunci când tinerii se iubesc apare intimitatea. 

"Înainte de căsătorie, un cuplu vine să-şi mărturisească păcatele. În momentul în care ei spun că sunt într-o relaţie, atitudinea duhovnicului trebuie să le spună că un act sexual nu este folositor. Studii recente spun că tinerii abstinenţi sunt mai inteligenţi pentru că energia lor nu este canlizată pe gesturi animalice"

Preotul constănţean se declară stupefiat de faptul că se face educaţie sexuală în şcoli dar şi educaţie împotriva unor boli precum HIV / SIDA. 

"Acest subiect nu trebuie să fie un tabu. Educaţia trebuie să se facă în şcoli pentru a-ţi găsi jumătatea şi partenerul de viaţă de cursă lungă. Altfel tinerii se întâlnesc şi îşi satisfac necesităţile, dar nu sentimentele. Sentimentele sunt întotdeauna superioare plăcerii trupeşti", explică preotul Nadoleanu. 

Cea mai bună cale de a explica sexualitatea sau intimitatea în şcoli este să arăţi că abstinenţa este cea mai bună cale, a mai declarat preotul. "Ori despre ea nu se vorbeşte nicăieri. Am participat la o astfel de lecţie şi la final s-au împărţit prezervative, dar nu s-a vorbit despre roadele abstinenţei", spune părintele de la Biserica Sfânta Treime. 

Consilierul eparhial crede că un tânăr care îşi începe viaţa sexuală devreme este derutat. "El va înţelege că este vorba doar despre plăcere. Un tânăr trebuie să înţeleagă că trupul i-a fost dăruit ca să fie dăruit. Darul intimităţii este un dar suprem. Dacă un tânăr a făcut acest păcat, biserica trebuie să-i întindă mâinile şi să-l ajute. Nu poate să zică «eşti un păcătos. Ieşi Afară!» Un preot trebuie să-şi apropie enoriaşii şi să-i îndemne să se iubească cu adevărat. Nu poţi găsi jumătatea prin experienţe sexuale", spune Gheorghe Nadoleanu. 

Avortul este un păcat mai mare

Chiar şi aşa, canoanele bisericeşti trebuie adaptate la contemporaneitate. Părintele spune că dacă o tânără a greşit şi a rămas însărcinată Biserica nu recomandă avortul. 

"Copilul trebuie să se nască. Tânăra care este însărcinată trebuie să-şi asume gestul. Avortul este o ucidere laşă. Copilul din pântec nu are nicio vină. Am avut şi noi astfel de cazuri la biserică. Avem preoţi care se îngrijesc de aceste tinere care au rămas însărcinate, fie că au fost violate, fie că au vrut. Ei se îngrijesc să dea copilul unor familii, dacă tânăra mămică nu poate să îl crească", spune părintele Nadoleanu. 

Pe de altă parte, dacă un cuplu se are un copil şi apoi decide să nu rămână împreună Biserica nu poate să aprindă sentimentele. "Putem să oferim consiliere ambilor, dar aici trebuie să responsabilizăm viitorii părinţi şi noi şi psihologul. Trebuie să-i ajutăm pe ambii să îşi asume această sarcină".

Preotul care a acceptat o căsătorie după sarcină 

image

Părintele Gheorghe Nadoleanu spune că a avut o situaţie mai deosebită. "Au venit la mine doi tineri. Ea era însărcinată. «Părinte, ce trebuie să facem noi ca să intrăm în rânduială? Iată, am greşit! Am dori să ne cununăm, dar eu nu vreau să mă îmbrac în rochia albă de mireasă pentru că nu merit» Le-am zis: Cine a inventat rochia de mireasă? Oamenii! În faţa oamenilor eşti nedemnă, dar nu e problema oamenilor să judece. Nu trebuie să judecăm pe nimeni. Îmbracă-te în rochie şi vino să te cununi la biserică", a mărturisit părintele Nadoleanu. 

Atunci când a venit momentul cununiei, părintele a acceptat să le fie naş celor doi.

Sexul ca experiment

Psihologul Cristina Dincu are, aşa cum este normal, o cu totul altă abordare a acestui subiect. Ea povesteşte că a fost vizitată recent de o tânără de clasa a 11-a care a văzut că toate prietenele ei fac sex şi voia şi ea să experimenteze. 

"Toată educaţia legată de sex şi sexualitate este luată de adolescenţi din ce văd în mass-media. Curiozitatea îi îndeamnă să facă asta fără a înţelege ce înseamnă comunicarea între două persoane la nivel fizic. Principalul risc este că dacă încep viaţa sexuală prea devreme nu îi vor înţelege rostul şi sensul, iar dacă partenerul este la fel de tânăr actul sexual nu iese bine şi atunci rămân cu traume", spune psihologul Cristina Dincu

Copiii nu au discernământ şi sunt mai uşor de manipulat. Un copil îşi doreşte atenţie. să fie iubit şi cu cât sunt mai mici cu atât sunt mai uşor de influenţat. Părinţii sunt cei care lipsesc din tabloul acesta şi atunci apar problemele care durează o viaţă. 

Psihologul constănţean spune că un pacient nu are curaj să spună oricui ce s-a întâmplat. În plus, dacă sarcina apare la o vârstă fragedă, şcoala rămâne pe planul doi. 

"Căsătoria nu ajută o fată care a rămas însărcinată decât dacă este ajutată atât de soţ cât şi de familia lui. Femeile care nasc devreme nu au şanse să devină independente, de a se descurca singure. Nu degeaba îşi abandonează unele dintre ele copii. Este fie vorba despre aspectul material, fie gândesc că nu vor asta", spune Cristian Dincu.

Educaţia sexuală făcută corespunzător

Psihologii cred că educaţia sexuală este necesară. Activitatea sexuală poate să înceapă din punct de vedere fizic după 16 ani, dar la noi se consideră că la 18 ani devii adult. "Educaţia privind sexualitatea şi dragostea trebuie făcută încă din familie. Dacă în familie părinţii ar arăta gesturi de tandreţe, adolescentul va învîţa că actul sexual nu ţine de două persoane, ci de afecţiunea şi relaţionarea dintre ei", explică psihologul Cristina Dincu. 

Pe de altă parte, căsătoria a ajuns să fie pentru unii tineri doar un act. "Familia nu mai este în centrul societăţii şi nu e considerată o valoare. A avea un singur partener nu mai e o idee a vremurilor noastre. Tocmai de aceea tinerii caută tot timpul să se simtă bine, indiferent de consecinţe", încheie Cristina Dincu. 

Cristina Dincu

Psihologul Cristina Dincu. FOTO Adevărul

Maturitatea sexuală vine înaintea celei emoţionale

Dincolo de părerile preotului sau ale psihologului, actual sexual sarcina şi eventualele complicaţii ajung să fie tratate de către un medic specialist de obstretică şi ginecologie. Doctorul Bogdan Ciornei de la maternitatea ISIS din Constanţa spune că majoritatea fetelor încep să dezvolte caracterele sexuale la vârsta de 8 - 13 ani şi ajung la maturitate fizică după 1,5 până la 6 ani după debutul pubertăţii. 

"Tehnic vorbind, desi organismul uman nu este o maşinărtie, o fată este pregătită pentru relaţii sexuale odată ce încheie pubertatea. Pentru unele dintre ele, asta înseamnă o vârstă de 10 - 11 ani, iar societatea consideră că o această perioadă este copilăria. Iată de ce, ca o consecinţă logică, discutăm de cadrul legal - acordul consimţit pentru raport sexual, precum şi vârsta minimă legală la care care aceasta poate avea loc (de obicei la 16 ani). Să nu uităm că adolescentele devin mature din punct de vedere sexual cu aproximativ 4 - 5 ani înainte de a deveni mature emoţional şi intelectual", spune dr. Bogdan Ciornei. 

Cu cât vârsta este mai mică, cu atît vor exista probleme de natură psihică, emoţională, intelectuală dar şi fizică. Chiar dacă de la 16 ani organismul poate să facă faţă unei sarcini, apar problemele socioeconomice sau familiale. La bărbaţi este mai simplu. De obicei ei au prima experienţă sexuală înainte de 20 ani. 

Bolile cu transmitere sexuală duc la complicaţii

Sexul sau sarcina nu sunt singurele probleme. Medicul ginecolog spune că la vârste precoce există un risc ridicat şi o rată mai mare de boli cu transmitere sexuală care pot duce la complicaţii ale sănătăţii aparatului genital pe termen lung. În unele cazuri este vorba de boli cronice şi chiar sterilitate. 

"Lipsa educaţiei sanitare la adolescenţi se reflectă şi în rata mare de sarcini apărute la vârste fragede, sub 15 ani, iar cum în mare măsură la aceste vârste organismul este în plină dezvoltare a sistemului osos şi muscular, rata apariţiei complicaţiilor asupra sarcinii şi fătului sunt considerabile: traumatizarea şi rănirea coloanei vertebrale şi a oaselor pelvice, ceea ce poate însemna un posibil handicap. La acestea se adaugă infecţiile cu transmitere sexuală, hemoragia postanatală şi bolile psihice, pericolul de naştere prematură, anemie, infecţii urinare, naşteri dificile", spune dr. Bogdan Ciornei. 

Adolescentele care au născut sunt predispuse la apariţia depresiei postanatale. Iar fătul nu este nici el scutit de riscuri. Greutatea mai mică şi posibilele defecte congenitale pot duce la un deces. Rata mortalităţii la naştere sau în prima săptămână de viaţă este cu 50% mai mare la bebeluşii cu mame adolescente decât la cei având mame cu vârsta de 20 - 29 ani. 

Cum rezolvăm toate aceste probleme?

Medicul ginecolog din Constanţa spune că rezolvarea ţine de evitarea unei sarcini nedorite. Doctorul Bogdan Ciornei susţine că 3 milioane de fete cu vârsta cuprinsă între 15 şi 19 ani trec în fiecare an prin experienţa unui avort, de cele mai multe ori în condiţii nesigure sau improprii. 

O altă statistică terifiantă spune că aproximativ 2 milioane de fete cu vârstă de până la 15 ani dau naştere anual unor bebeluşi. Majoritatea se află în ţări cu o economie mai mică. "România este pe primul loc în Europa la numărul de mame sub 20 ani. În 2005 s-au înregistrat 28.536 naşteri la adolescente de 15-19 ani şi 527 dintre ele au fost la mame de sub 15 ani", spune dr. Bogdan Ciornei. 

Ce trebuie să ştie un cuplu înainte de primul raport sexual

Medicul ginecolog spune că cel mai important aspect este cel psiho-emoţional. "Niciunul dintre parteneri nu trebuie să se simtă constrâns în vreun fel, iar decizia trebuie să fie bilaterală, firească, o rumare a unei apropieri emoţionale puternice. Este bine să se discute această problemă împreună anterior, cât mai pe larg, încercând să se atingă toate punctele legate de sănătatea şi viaţa fiecăruia", spune doctorul Ciornei. 

Medicul recomandă ca ambii parteneri să aibă o educaţie sexuală completă şi să se documenteze asupra posibilelor riscuri: boli cu transmitere sexuală, sarcini nedorite, consecinţe emoţionale şi fizice pe termen lung. 

"Pentru o viaţă sexuală sănătoasă, mai ales la adolescenţi, este impertiv accesul la educaţie sexuală în cadrul familiei şi în şcoală, accesul la metodele  de contracepţie şi la măsurile de prevenţie şi tratament al bolilor cu transmitere sexuală şi un mediu de dezvoltare sigur, fără exploatare şi abuz şi comunicare deschisă cu părinţii", spune dr. Bogdan Ciornei.

Biserica versus medicină pe tema sexualităţii la vârste fragede

Doctorul ginecolog de la maternitatea ISIS din Constanţa este de părere că la prima vedere moralitatea şi aspectul medical par separate. "Până la Biserică, să nu uităm că fundaţia educaţiei se construieşte în familie. Biserica şi moralitatea indusă şi asociată ei este una importantă pentru dezvoltarea sănătoasă a unei societăţi. Deşi opinia medicală se poate suprapune peste cea morală - religioasă trebuie să primim şi să abordăm lucrurile diferit. 

Recomandările medicale, bazate pe studii, relevă impactul emoţional şi psihic major în cazul unui debut la o vârstă prea fragedă a vieţii sexuale. Să nu uităm de pericolul unei sarcini nedorite şi complicaţile asupra mamei şi fătului. Legătura emoţională într-un cuplu este foarte importantă, iar partea fizică ar urma ca o completare firească asupra celei emoţionale şi morale", încheie doctorul Bogdan Ciornei.

image

Dr. Bogdan Ciornei, Spitalul - Maternitate ISIS Constanţa. FOTO Adrian Boioglu

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite