Semnificaţia legendarelor devize militare sau revoluţionare. „Pe aici nu se trece“, vorbele care au făcut istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O serie de devize militare, revoluţionare sau care au fost folosite de Casa Regală a României se bucură şi în prezent de o mare popularitate.

Devizele folosite de militari au devenit foarte cunoscute. Dintre toate cuvintele memorabile care au răsunat vreodată pe pământ românesc, deviza „Pe aici nu se trece!“ s-a bucurat de cea mai mare popularitate. Născute pe câmpul de luptă de la Mărăşeşti, aceste cuvinte au intrat în conştiinţa neamului românesc prin jertfa a peste 27.000 de români.

Cuvintele au fost lansate de generalul Eremia Grigorescu, comandantul Armatei 1 române, în momentul în care a trecut de pe frontul de la Oituz la acela de la Mărăşeşti, în august 1917, aflăm din revista „România eroică“.

Bătălia de la Mărăşeşti a fost cea mai importantă operaţiune militară desfăşurată de Armata Română în timpul Primului Război Mondial. A fost o operaţiune complexă, de apărare şi menţinere a liniei frontului. În inima românilor, această bătălie are un loc special datorită eroismului de care au dat dovadă ostaşii români şi a faptelor de arme ale sublocotenentului Ecaterina Teodoroiu, căpitanului Grigore Ignat, generalului Eremia Grigorescu, dar mai ales datorită legendarei expresii „Pe aici nu se trece!“

„Dreptate şi Frăţie“ – a fost deviza societăţii secrete Frăţia, înfiinţată în anul 1843 de către Nicolae Bălcescu, Christian Tell, Ion Ghica şi CA Rosetti. 

„Honor et Patria!“ - înscrisă pe drapelele tricolore ale Armatei, înmânate de domnitorul Alexandru Ion Cuza la 1/13 septembrie 1862 în tabăra militară de la Cotroceni. Această deviză se mai păstrează şi în prezent, numai că acum nu mai este scrisă în latină, ci în română: „Onoare şi patrie“.

„Totul pentru ţară, nimic pentru mine“ este deviza sub care a domnit regele Carol I al României. Regina Maria spunea despre el: „Îşi stăpânea cu aceeaşi putere inima, ca şi nervii şi dorinţele, lăsase în urma lui toate patimile, nu-l mânau nicio simpatie şi nici o antipatie personală, era nepărtinitor, impersonal, prevăzător şi credea în dreptul lui de a domni“.
 

Pe lângă această deviză, Casa Regală avea înscris pe blazonul familiei „Nihil Sine Deo“.

„Prin noi înşine“ – deviza Ordinului Coroana României în 1881, instituit de Carol I.

„Acta non verba! Fapte, nu vorbe“ – deviza Batalionului 72 de apărare NBC Negru Vodă din Sighişoara.

„Pentru Ţară, pentru Glorie, pentru Drapel“ – inscripţia de pe poarta Regimentului Argeş nr. 4 din Piteşti.

„Audacis et Devotio“ – Curaj şi sacrificiu – deviza Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă din România. 

Pe aceeaşi temă:

Imaginea emoţionantă din Primul Război Mondial: un soldat scrie în tranşee o ultimă scrisoare celor dragi

Familia de eroi: poveştile celor şapte bărbaţi viteji care au luptat în cele două războaie mondiale. Unii au supravieţuit luptelor, alţii au pierit zdrobiţi de bombe

Poveştile bunicilor din Primul Război Mondial. Urmaşi sârbi veniţi să vadă unde au luptat înaintaşii în Dobrogea

Un soldat din Primul Război Mondial era doctor în matematică la Sorbona. O teoremă îi poartă numele, la fel şi Institutul de Matematică al Academiei

Eroii din Primul Război Mondial, omagiaţi prin caravana care va străbate judeţul Constanţa

Cum au celebrat bulgarii cu fast bătălia de la Turtucaia, cea mai ruşinoasă înfrângere din istoria Armatei Române

Plugarii de la Turtucaia, eroii dispăruţi fără urmă în Primul Război Mondial

Locul unde Armata Română a înregistrat cea mai usturătoare înfrângere. Trupele au capitulat după ce comandantul a fugit de pe câmpul de luptă

Ce s-a întâmplat cu adevărat în bătălia de la Bazargic, atunci când o greşeală de tactică a făcut ca România să piardă Cadrilaterul

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite