Scandal pe litoral. Patronate: „Turiștii vor găsi plaje neamenajate, fără șezlonguri, beach baruri și toalete”

0
Publicat:

Peste 200 de contracte de închiriere a plajelor turistice au expirat încă de anul trecut. Deși Ministerul Mediului anunța că se vor face noi licitații, acest lucru nu s-a întâmplat până acum, iar operatorii privați sunt revoltați.

Plajă în stațiunea Mamaia FOTO: Călin Gavrilaș
Plajă în stațiunea Mamaia FOTO: Călin Gavrilaș

În anul 2022, aproximativ 200 de contracte de închiriere a plajelor turistice de pe întreg litoralul românesc au încetat prin ajungerea la termen. Ministerul Mediului, prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, se ocupă de scoaterea la licitație a acestor sectoare și închirierea lor.

Lucrările de lărgire a plajelor au reconfigurat sectoarele de nisip ce urmează să fie închiriate, de aceea Ministerul Mediului a pregătit o Ordonanță care este o derogare de la Codul Administrativ și Legea Apelor, derogare ce face posibilă închirierea plajelor pentru o perioadă de doi ani. Doar că, până acum licitațiile nu au avut loc.

Asociația patronală RESTO acuză autoritățile statului, responsabile cu managementul și administrarea plajelor, de nepăsare și iresponsabilitate în privința abordării sezonului litoral 2023.

Plaje neamenajate, contracte expirate

Constantin Cîrlan, operator privat de plajă, spune că Ministerul Mediului și  Administrația Bazinală a Apelor Dobrogea-Litoral (ABADL) au decis să facă noi licitații pentru cele 200 de contracte care au expirat anul trecut, în loc să le prelungească, așa cum au solicitat agenții economici.  

„Turiștii noștri vin pe litoral pentru plajă, în primul rând, și abia în secundar pentru un hotel, o atracție sau un restaurant anume. Din păcate, în sezonul 2023, turiștii litoralului românesc vor găsi plaje neamenajate, fără șezlonguri, umbrele, beach baruri și fără toalete - aceste facilități nu vor putea fi instalate și amenajate până la 1 Mai (dată fiind data extrem de întârziată a anunțării și derulării licitațiilor), iar după începerea sezonului orice astfel de activitate pe plajă este interzisă prin Lege”, spune Corina Martin, secretar general Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR) și președinte de onoare RESTO.

Aceasta se întreabă dacă oficialii din Ministerul Mediului sunt interesați în vreun fel de promovarea turismului de pe litoralul românesc care este permanent în competiție cu destinații precum Grecia, Turcia, Spania, Bulgaria.

Ne cerem scuze noi, operatorii privați din turismul de litoral, pentru ceea ce nu veți găsi pe plaje nici în sezonul 2023, pe foarte multe dintre suprafețele de plajă și acuzăm pe cei responsabili de ignorarea, cu bună știință și cu lipsă de profesionalism, a intereselor turismului din România și a României, ca destinație turistică”, mai spune Corina Martin.

Operatorii de plaje au avut primele discuții cu autoritățile în luna septembrie 2022, tocmai pentru a nu se ajunge în situația actuală. Doar că, dincolo de promisiuni și asigurări, nimic nu s-a realizat.

Cine va licita suprafețe de plajă pentru numai doi ani și ce management serios va face, știut fiind că obținerea autorizațiilor de construire (pentru amenajare beach baruri, toalete etc.) durează între trei și cinci luni și, practic, vom ajunge în luna august, până când intrăm, de fapt, în legalitate”, spune Marcela Amet, membru RESTO.  

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite