Sărbătoare în pandemie: Ziua Marinei va fi anul acesta doar a celor vaccinaţi sau cu test negativ COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ziua Marinei FOTO Forţele Navale
Ziua Marinei FOTO Forţele Navale

Spre deosebire de anul trecut, când Ziua Marinei s-a sărbătorit mai mult în spaţiul virtual, Forţele Navale au pregătit în acest an un adevărat spectacol pe faleza oraşului Constanţa, însă va trebui ca cei prezenţi să respecte anumite reguli: să aibă un test PCR negativ sau să fie vaccinaţi.

Festivităţile prilejuite de Ziua Marinei, la Constanţa, dar şi în alte porturi dunărene, vor fi concentrate în zilele de 14 şi 15 august. Astfel, sâmbătă, 14 august, Forţele Navale Române organizează Ziua Porţilor Deschise în porturile militare Constanţa, Mangalia, Brăila şi Tulcea. Vizitatorii vor avea ocazia să urce la bordul navelor militare maritime şi fluviale, să viziteze expoziţiile de tehnică şi armament, să interacţioneze cu marinarii militari şi cu reprezentanţii instituţiilor de învăţământ militar de marină. 

La Constanţa, publicul va putea vizita fregata „Regele Ferdinand”, un elicopter Puma Naval, dragorul maritim „Sublocotenent Alexandru Axente”, vedetele blindate fluviale „Posada” şi „Rovine”, nava maritimă hidrografică „Alexandru Cătuneanu”, un dispozitiv mobil de lansare, expoziţii de torpile şi mine antisubmarin, mijloace terestre de luptă specifice infanteriei marine, expoziţii de tehnică, aparatură optică de observare şi orientare, precum şi standuri interactive cu armament uşor de infanterie, prezentate de către scafandrii militari şi puşcaşii marini.  

Porturile militare Brăila şi Tulcea, începând cu ora 10.00, îşi vor deschide porţile publicului larg, pentru a le oferi posibilitatea de a vizita navele fluviale de luptă. În portul militar Mangalia, publicul va avea ocazia să urce la bordul corvetelor şi navelor purtătoare de rachete, să viziteze dispozitivele mobile de lansare şi expoziţiile de tehnică şi armament, precum şi să interacţioneze cu marinarii militari care vor organiza diferite jocuri marinăreşti. 

Ziua Marinei FOTO Forţele Navale

Ziua Marinei FOTO Forţele Navale 

Omagiu celor care îşi dorm somnul de veci în adâncul mării

Tot sâmbătă, marinarii militari vor organiza cu prilejul Zilei Recunoştinţei ceremonii militare sâmbătă, 14 august, la Constanţa, Mangalia, Tulcea şi Brăila, pentru a aduce un pios omagiu tuturor celor care s-au jertfit pentru ţară şi îşi dorm somnul de veci în adâncul apelor. La Constanţa, ceremonia va avea loc la Monumentul Crucea Marinarilor, de pe faleză, începând cu ora 08.30, iar la Mangalia, la Monumentul Marinarului Erou, de la ora 08.30. Începând cu ora 09.00, Flotila Fluvială organizează, în porturile militare Brăila şi Tulcea, ceremonii militare şi religioase cu apeluri solemne şi lansări de ancore de flori. Din păcate, în oraşul Constanţa nu există un monument al tuturor marinarilor, ci doar al celor militari. 

Ziua se încheie cu un foc de artificii 

Duminică, 15 august, cu prilejul sărbătoririi Zilei Marinei Române, va fi organizată o ceremonie, în portul militar Constanţa, în intervalul orar 10.00-11.00. Apoi, navele aflate pe mare, în dispozitivul din faţa clădirii Comandamentului Flotei, vor executa o defilare navală pe itinerariul Constanţa – Midia şi retur. O formaţie de aeronave, formată din trei elicoptere Puma şi patru avioane F-16 româneşti, precum şi două avioane Typhoon britanice şi un avion Poseidon (P-8) american, va survola dispozitivul de nave şi portul militar Constanţa, în jurul orei 11.00. 

Ziua se va încheia cu retragerea cu torţe, la ora 20.30, pe traseul Cazino - Comandamentul Flotei – Piaţa Ovidiu, precum şi cu un spectacol de artificii organizat de Primăria Municipiului Constanţa. La eveniment este aşteptat şi Klaus Iohannis, şeful statului fiind prezent în fiecare an pe faleza Constanţei. 

Ziua Marinei FOTO Forţele Navale

Ziua Marinei FOTO Forţele Navale 

Sărbătoare în pandemie

Forţele Navale au impus reguli stricte pentru sărbătoarea din acest an. Astfel, persoanele care au împlinit vârsta de 12 ani trebuie să prezinte, pe hârtie sau în format electronic, rezultatul negativ al unui test PCR/antigen pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore înainte; dovada vaccinării, cu un vaccin autorizat pentru COVID-19, cu condiţia să fi trecut cel puţin 14 zile de la a doua doză sau de la doza unică; un document eliberat de un laborator autorizat sau un certificat medical care să ateste faptul că persoana în cauză a fost diagnosticată cu COVID-19, într-un interval cuprins între 30 şi 180 de zile anterior datei de 14 august.

Istoricul unei mari sărbători: anii în care România sărbătorea Ziua Marinei URSS

Ziua Marinei Române s-a aniversat pentru prima dată în 1902, la 15 august, fiind strâns legată de sărbătoarea religioasă a Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni. La acea dată, evenimentul a fost marcat în Portul Constanţa, la bordul crucişătorului Elisabeta. În anul 1911, serbările au fost organizate de Societatea Marinarilor ,,Regina Elisabeta”, iar  în 1912, serbarea nautică a fost pusă sub înaltul Patronaj al MS Regina Elisabeta.

Între anii 1949-1953, ziua Marinei s-a rezumat la marcarea Zilei Flotei URSS, respectiv ultima duminică din luna iulie. Din anul 1990 s-a revenit la tradiţia celebrării Zilei Marinei Române de sărbătoarea Sfintei Mării.

Ziua Marinei FOTO Forţele Navale

Ziua Marinei FOTO Forţele Navale 

Vă mai recomandăm:

Cine a fost femeia care a botezat Biruinţa, nava lui Traian Băsescu. Cele mai ciudate superstiţii marinăreşti - de ce se sparge o sticlă de şampanie de nave

Glume marinăreşti pe seama crucişătorului Averof. Vasul era atât de mare încât avea trei comandanţi, iar de ancora lui s-a agăţat epava Titanicului

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite