Reprezentanţii evreilor din România, despre mesajul cu tentă nazistă afişat deasupra porţii unei societăţi comerciale din Prahova: „Este de neimaginat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
mesaje naziste

O societate de stat din judeţul Prahova a reprodus în limba română pe poarta instituţiei mesajul de la intrarea în lagărul de concentrare nazist Auschwitz.

Jurnaliştii din Prahova au semnalat faptul că firma de stat Vodna Ecosal a montat un panou la intrarea în curte cu mesajul „Munca te eliberează“, traducerea în română a expresiei „Arbeit Macht Frei“, postată la intrarea în lagărul de exterminare de la Auschwitz. 

Administratorul societăţii, Dorel Preda, a explicat pentru Ziarul Incomod că de vină ar fi un tractorist: „Banerul acela a fost pus de un tractorist, un băiat care lucra la firmă. Eu nu ştiam ce înseamnă. Sunt convins că nu ştia nici el, poate o fi auzit pe undeva şi i-a plăcut cum sună. S-au văitat mai multe persoane care l-au văzut. O să îl dau jos vineri (n.r.- 29.03.2019), pentru că oricum închidem punctul de lucru”, a declarat administratorul Vodna Ecosal.

Mesajul de la intrarea în lagărul Auschwitz, reprodus pe poarta unei societăţi de stat din Prahova
Mesajul de la intrarea în lagărul Auschwitz, reprodus pe poarta unei societăţi de stat din Prahova

Mesajul de la intrarea în curtea societăţii din Prahova

Imagine indisponibilă

Mesajul de la intrarea la Auschwitz

Paul Schwartz (79 de ani), preşedintele comunităţii evreilor din Bucureşti, spune că este o mare blasfemie ca o întreprindere românească să folosească mesajul nazist. „Să foloseşti o lozincă nazistă după ce s-a întâmplat este de neimaginat. Este o blasfemie pentru memoria victimelor“, spune el. 

De-a lungul timpului, a avut ocazia să viziteze mai multe lagăre din Polonia. Grozăviile care s-au petrecut acolo în timpul celui de-al Doilea Război Mondial nu le va uita niciodată: „Ni s-a povestit că la Auschwitz veneau zilnic trei trenuri cu 1.500 de oameni. La intrare, în spatele lozincii în limba germană, se afla o orchestră, formată din evrei. Muzicienii îşi luaseră cu ei şi instrumentele, crezând că, după muncă, vor avea timp şi de muzică. dar nu era aşa. Lagărul era efectiv de exterminare. Copiii, femeile şi bătrânii erau gazaţi. Există o urnă funerară imensă unde sunt şapte tone de cenuşă umană. Gândiţi-vă că un om ars înseamnă câteva sute de grame. Cenuşa era trimisă ca îngrăşământ pe gratis la fermierii germani şi contra cost la polonezi“, povesteşte bătrânul evreu, a cărui familie a avut atât de mult de suferit.

Paul Schwartz poartă prenumele unui unchi de-ai săi, dr. Paul Sander, un neamţ care s-a aflat printre primii evrei lichidaţi în Austria şi Germania în „Noaptea de cristal“, numită astfel după cioburile de la geamurile miilor de case şi sinagogi care au fost devastate, între 9 şi 13 noiembrie 1938. Atunci a început holocaustul evreilor din Germania nazistă, inclusiv din Austria, care la acea vreme era înglobată în Reich.

Nu toţi germanii au fost hitlerişti, spune Paul Schwartz, drept dovadă ne povesteşte drama prin care au trecut rudele sale din Germania. Unchiul său, Paul Sander, decorat în Primul Război Mondial, de profesie medic stomatolog, a fost ucis de Gestapo. „Era ora 2.00 noaptea, pe data de 11 noiembrie 1938, când cei de la Gestapo au spart uşa casei în care locuia unchiul meu, împreună cu soţia şi cei doi copii, în oraşul Braunschweig. Era o locuinţă închiriată, întrucât nu dispuneau de mulţi bani.

El era medic stomatolog, iar soţia sa, Rachella, asistenta lui. Timp de două ore li s-au furat lucrurile de preţ care erau la vedere, iar  unchiul meu a fost îmbrâncit cu patul puştii şi apoi dus la sediul Gestapo. De acolo, în lagărul Buchenwald. Sora mamei mele a rămas în casă cu cei doi copii, de 10, respectiv de 14 ani, pe care-i chema Gustav şi Adolf“, povesteşte inginerul Paul Schwartz.

Destinul curmat al unei familii de evrei: „Unchiul meu credea că Hitler nu va ucide niciun evreu“
Destinul curmat al unei familii de evrei: „Unchiul meu credea că Hitler nu va ucide niciun evreu“

Paul Schwartz

În urma bătăii primite, unchiul său a murit. Cei de la Gestapo i-au spus soţiei că l-a lăsat inima în timpul anchetei, dar evreul murise din cauza bătăii crunte. I s-a eliberat un certificat de deces în grabă şi a fost incinerat pentru a se pierde orice urmă a tratamentelor brutale la care a fost supus. „Incinerarea este considerată un păcat de către legea iudaică. Ba, mai mult, ca şi când asta nu ar fi fost de-ajuns, familia a fost obligată să achite cheltuielile cu incinerarea“, spune Paul Schwartz. 

Soţia, Rachella, şi cei doi copii au fost, la rândul lor, anchetaţi. Când s-au întors în casă, au găsit-o distrusă. Cei de la Gestapo au desprins inclusiv ramele de la geam şi au căutat ca nu cumva evreii să ascundă acolo aur sau bani. Istoria rudelor sale a aflat-o de la istoricii din Germania, cei care au luptat pentru aflarea adevărului acelor ani. „A fost şi greşeala unchiului meu“, consideră Paul Schwartz. „«Nu vă luaţi după ceea ce se aude! Hitler nu va omorî niciun evreu», asta era convingerea lui. Numai că avea să se înşele. 

Vă mai recomandăm:

Singurul om scăpat din naufragiul în care au pierit 800 de evrei: „Nimeni n-a venit să vadă dacă sunt supravieţuitori“

Drama unui evreu care a supravieţuit în trenul morţii: „Cadavrele erau stivuite ca lemnele. Stăteam pe ele ca pe scaune“

„Care sunt jidani, la o parte. Descălţaţi-vă! Românii au stat în faţa trupurilor noastre, să ne apere“! Amintirile evreului care a trăit, la 13 ani, Holocaustul

Deţinutul 108767 sau viaţa ca un iad din lagărul Auschwitz-Birkenau a unui evreu plecat din România: „Aici eşti un zero. Ai ucis? Nu! Ei te socotesc un jidan murdar“

Cum a scăpat un evreu şi părinţii săi ca printr-o minune de lagărul de exterminare. Viaţa lui Dan Bacalu, trăită între teroare şi lipsuri

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite