Remus Cernea rămâne deputat de Constanţa. Candidatura lui la alegerile europarlamentare a fost respinsă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Remus Cernea, susţinut de Brianna Caradja FOTO S.I.
Remus Cernea, susţinut de Brianna Caradja FOTO S.I.

Parlamentarul Remus Cernea a ratat şansa de a intra în Parlamentul European. Deputatul, care a demisionat din USL şi din Partidul Verde pentru a rămâne independent, a ajuns pe ultima sută la înscrierea canditurii, iar Biroul Electoral Central a găsit o hibă în dosarul său de candidat.

Termenul de înscriere era 26 martie, ora 24. Remus Cernea, deputat de Constanţa, relatează cum a decurs confruntarea cu cerberii de la Biroul Electoral Central.

„Când am dorit să îmi depun candidatura ca independent la alegerile europarlamentare, m-am lovit de unul dintre acele momentele de culme a absurdului pe care le poti întîlni în viaţă. Am ajuns la Biroul Electoral Central cu dosarul de candidat independent la alegerile europarlamentare la ora 23.48.

Am prezentat documentele necesare depunerii candidaturii, dar am fost consternat să văd atitudinea ostilă a celor de acolo care au refuzat să primească dosarul pe motiv că… nu numerotasem filele cu semnături. Ideea de a respinge o candidatura pe un astfel de motiv este absurdă.

O astfel de prevedere nu există în Legea alegerilor europarlamentare şi nici în Ordonanţa emisă de Guvern cu privire la alegerile europarlamentare din 25 mai. Iar procedural vorbind, chiar dacă ar fi fost vreo problemă cu dosarul, el ar fi trebuit întâi primit de către Biroul Electoral Central şi apoi luată o decizie de acceptare sau respingere a lui. Dar ideea de a nu primi deloc dosarul de candidat este abuzivă şi în afara oricăror norme procedurale“, spune Remus Cernea.

Iar pretenţiile BEC au continuat. Deputatul povesteşte: „Un domn de acolo, destul de agresiv prin modul de adresare faţă de mine şi faţă de colegii din echipa mea cu care venisem, ne-a ţinut pe loc cca 10 minute cerându-ne să numerotăm fiecare filă, ceea ce era, evident, imposibil, într-un timp scurt. Dorea, invocând o nouă reglementare abuzivă din 5 mai a BEC, un opis cu filele, dar absenţa acelui opis nu poate fi motiv de neprimire a unui dosar, ci eventual motiv de respingere a lui.

Iar după eventuala respingere, candidatul ar fi avut o cale de atac pentru a se putea apăra faţă de ceea ce consideră a fi o nedreptate. Dar a nu primi deloc un dosar înseamnă a anula orice cale de atac a celui care se consideră nedreptăţit, ceea ce este inacceptabil.

Discuţia în contradictoriu a durat câteva minute, domnia sa refuzând să preia dosarul. La scurt timp după ora 24.00, a venit o altă persoană care a pocnit din palme şi a spus că suntem în 27 martie 2014 şi că perioada de înscriere la alegerile europarlamentare a expirat. Ne-a urat “la revedere”, iar apoi ni s-a spus să plecăm că se va stinge lumina…

Într-adevăr, cu astfel de reglementări absurde, cu astfel de practici nedemocratice şi cu astfel de atitudini agresive prin care se încalcă drepturi fundamentale, se stinge lumina peste România“.

Criticilor prin care este acuzat că a lăsat totul pe ultima sută de metri, Cernea le răspunde: „Am ajuns la acea oră să depun candidatura pentru că a fost foarte mult de muncă în punerea în ordine a dosarului de candidatură. A fost un efort migălos şi complicat să triem semnăturile, să le punem în ordine, să completăm documentele cerute pentru candidatură şamd. Iar semnăturile aşteptate au venit până în ultimul moment din ţară. Chiar şi acum mai vin prin poştă“

Vă mai recomandăm

Remus Cernea vrea reducerea pragului electoral la europarlamentare - de la 5% la 3,125%

Un parlamentar de Constanţa a învins Agenţia Naţională de Integritate. Instanţa i-a dat dreptate lui Remus Cernea

Religie versus Etica. Argumente pro şi contra în problema predării în şcoli

Sprijin internaţional pentru Legea delfinilor. Remus Cernea a vizitat Delfinariul pe care vrea să-l desfiinţeze

Remus Cernea: „Etica să devină disciplină obligatorie de studiu în şcoli. Religia să rămână facultativă“

Proiect de lege: delfinii, persoane non-umane. România ar putea fi prima ţară din Europa care recunoaşte acest statut

Remus Cernea, primul prezidenţiabil care acceptă donaţii în bitcoin. „Este o premieră mondială“

FOTO Remus Cernea, faţă cu reacţiunea. Parlamentarul abia şi-a putut ţine conferinţa de presă de la Constanţa din cauza protestatarilor

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite