Un parlamentar de Constanţa a învins Agenţia Naţională de Integritate. Instanţa i-a dat dreptate lui Remus Cernea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentarul independent Remus Cernea, care reprezintă Constanţa în Camera Deputaţilor, a câştigat la Curtea de Apel Bucureşti procesul cu Agenţia Naţională de Integritate.

La 17 octombrie 2013, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) îl declarase incompatibil pe Remus-Florinel Cernea, deoarece constatase că parlamentarul a deţinut, simultan, în perioada 20 decembrie 2012 – 20 septembrie 2013, calitatea de deputat şi funcţia de administrator al SC SED NOVE SRL.

„Astfel, Cernea Remus-Florinel a încălcat dispoziţiile art. 82, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora «Calitatea de deputat este incompatibilă cu funcţia de [...] administrator [...] la societăţile comerciale». Cernea Remus-Florinel a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.

Persoana evaluată a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare.
«Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]».

«Persoana […] faţă de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului», se arăta în comunicatul ANI.

Parlamentarul de Constanţa a anunţat marţi, 11 martie, că a câştigat, la Curtea de Apel Bucureşti, procesul cu Agenţia Naţională de Integritate. Instanţa a admis acţiunea deputatului şi a decis anularea raportului de evaluare nr. 46200/17.10.2013 emis de ANI. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs în 15 zile de la comunicare.

„În primul rand, doresc să îmi reafirm respectul pentru munca şi importanţa unei instituţii precum Agenţia Naţională de Integritatepe care o consider necesară unei democraţii încă fragile precum cea diin România. Este important chiar să fie extinsă aria de cuprindere a activităţii ANI. De asemenea, cred că această instituţie trebuie susţinută şi consolidată.

Ieri, 10 martie, s-a judecat, la Curtea de Apel, dosarul numărul 7204/2/2013, prin care am contestat Raportul Agenţiei Naţionale de Intergitate în care se afirma că aş fi incompatibil. După cum am precizat şi atunci când a fost făcut public Raportul ANI cu privire la persoana mea, eu am renunţat la calitatea de administrator al unei societăţi comerciale la scurt timp după validarea mandatului de deputat. Am şi prezentat toate actele doveditoare Camerei Deputaţilor, ele fiind valabile din momentul semnării lor şi prezentării în faţa unei instituţii a statului când au dobândit, astfel, dată certă.

Aşadar, întrucât pledoaria avocatului care m-a reprezentat în instanţă, dl. Marius Predoi de la Casa de Avocatură Predoi şi Asociaţii, a fost impecabilă, iar probele prezentate au fost concludente, Curtea de Apel a decis să anuleze Raportul de evaluare nr. 46200/G/II/17.10.2013 întocmit în lucrarea nr. 37833/A/II/10.09.2013 avand ca obiect o presupusă stare de incompatibilitate a subsemnatului între calitatea de deputat şi calitatea de administrator al unei societăţi comerciale. Raportul este nelegal şi netemeinic întrucât nu am încălcat dispozitiile legale privitoare la incompatibilităţi şi/sau conflictul de interese.

În esenţă, fără a se preciza în mod expres, ANI a pretins ca formalitatea înscrierii în Registrul Comerţului este obligatorie pentru validitatea actului şi nu doar pentru opozabilitate,susţinere care nu are niciun temei legal. Nu sunt incompatibil decât cu acei politiceni care încearcă să ţină societatea românească în subdezvoltare şi înapoiere, cu acei politicieni care dau dovadă de lipsă de viziune şi sunt refractari schimbărilor necesare democraţiei româneşti pentru a se ridica la standarde europene“, arată Remus Cernea.

El explică faptul că a renunţat la implicarea în firmă de la începutul anului 2013. „Calitatea mea de administrator al unei societăţi comerciale a încetat la data de 30.01.2013 când am cesionat cele 10 părţi sociale în valoarea de 100 lei si totodată am fost înlocuit din funcţia de administrator prin Hotărârea Adunării Generale a Asociaţilor nr. 1 din 30.01.2013. Prin aceeaşi hotărâre a Adunării Generale a Asociaţilor a fost împuternicită o persoană să se ocupe de înregistrarea menţiunii la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

După validarea mandatulului de deputat la subsemnatului prin Hotărârea Camerei Deputaţilor nr. 45/20.12.2012 în cel mai scurt timp posibil şi înlăuntru termenului de 15 zile prevăzut de art. 83 alin. 1 din Legea nr. 161/2003 am sesizat posibila situaţie de incompatibilitate şi am arătat faptul că înţeleg să optez pentru demnitatea publică şi demisionez din functia de administrator al societăţii comerciale respective. Acest document a fost înregistrat la biroul Secretarului General al Camerei Deputatilor sub numărul 51/19/03.01.2013.

Totodată, la data de 30.01.2013 am transmis Comisiei Juridice, de disciplina si imunităţi din cadrul Camerei Deputatilor toate documentele care atestă încetarea calitatii de asociat şi administrator în cadrul societăţii comerciale în cauză, respectiv Contractul de Cesiune de părţi sociale şi Hotărârea Adunării Generale a Asociaţilor nr. 1/30.01.2013. Acest fapt este confirmat în adresa Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi nr. 31/78/30.01.2013 înaintată Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor în care se concluzionează în sensul că nu mă aflu într-o stare de incompatibilitate!!!

Din analiza şi interpretarea prevederilor art. 5 alin. 1 si 2 din Legea nr. 26/1990 privind registru comertului rezultă ca înregistrarea în Registrul Comertului este o formalitate necesară pentru opozabilitatea actului si nu pentru valabilitatea sa. Or, calitatea mea de administrator al societăţii comerciale a încetat la data la care a fost luată Hotărârea Adunării Generale a Asociaţilor“, prezintă Cernea faptele.

El mai spune că în cauză, înscrisurile – contractul de cesiune de părţi sociale şi hotărârea AGA nr. 1/30.01.2013 – fiind sub semnătura privată, au dobândit data certă în ziua in care au fost înfăţişate unei autorităţi publice (dregătoria publică), respectiv în data de 30.01.2013, data la care au fost prezentate Comisiei Juridice, de Disciplină şi Imunităţi din Parlamentul României, Camera Deputaţilor.

Oricum, pe perioada în care am deţinut funcţia de administrator, Societatea Comercială respectivă nu a desfăşurat niciun fel de activitate comercială şi nu am îndeplinit acte de administrare sau dispoziţie în calitate de administrator, nici anterior obţinerii mandatului de deputat şi nici până la formalizarea deciziei mele de a mă retrage din funcţia de administrator, respectiv în perioada 3.01.2013 – 30.01.2013.

Prin urmare, valorile sociale protejate de legiuitor prin norma în cauză – protejarea interesului public în legatură cu exercitarea demnităţilor si functiilor publice şi evitarea folosirii puterii publice în scopuri personale – nu au fost în nici un fel afectate“, conchide parlamentarul de Constanţa.

Vă mai recomandăm

Sprijin internaţional pentru Legea delfinilor. Remus Cernea a vizitat Delfinariul pe care vrea să-l desfiinţeze

Remus Cernea: „Etica să devină disciplină obligatorie de studiu în şcoli. Religia să rămână facultativă“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite