Reactorul 1 de la Cernavodă s-a deconectat de la Sistemul Energetic Național în plină criză a penuriei de energie
0Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Național, vineri seara, din cauza unei disfuncționalități în partea clasică a centralei, potrivit unui comunicat al Nuclearelectrica.
Nuclearelectrica a anunțat un „Eveniment important de raportat”: Deconectarea automată a Unității 1 CNE Cernavodă de la SEN.
„SN Nuclearelectrica SA anunță că Unitatea 1 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Național în seară zilei de 19 iulie 2024 din cauza unei disfuncționalități în partea clasică a centralei, fără impact asupra securității nucleare”, precizează un comunicat transmis de Nuclearelectrica.
Se lucrează la remedierea problemelor
Specialiștii CNE Cernavodă investighează cauza în vederea remedierii, conform procedurilor aplicabile.
„Deconectarea automată și lucrările de remediere nu au impact asupra securității nucleare, personalului și populației. SN Nuclearelectrica SA va emite comunicat la momentul resincronizării Unității 1 la Sistemul Energetic Național”, se mai arată în comunicat.
Amintim că, recent, Nuclearelectrica şi Canadian Nuclear Partners au semnat un acord de 240 milioane de euro pentru retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă.
Acordul-cadru se bazează pe un acord anterior semnat între SNN şi Laurentis, prin intermediul CNPSA, în 2021, pentru a dezvolta un program de conservare a sistemelor de apă din reactor în timpul retehnologizării.
Compania naţională "Nuclearelectrica" SA este compania naţională de energie electrică, termică şi combustibil nuclear din România, care funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deţinând 82,49% din acţiuni, iar ceilalţi acţionari 17,50%, după listarea la bursă a companiei în 2013.
Sucursala CNE Cernavodă (CNE) operează două unităţi nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unităţi dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrica de combustibil nuclear şi a realizat ciclul integrat al combustibilului prin achiziţia unei linii de procesare a concentratului de uraniu pentru a susţine proiectele de investiţii pe termen lung ale companiei.
Nuclearelectrica joacă un rol major la nivel naţional, contribuind cu peste 20% din energia nucleară la producţia totală de energie şi cu 33% din producţia totală de energie fără CO2 din România.