Reactorul 1 de la Cernavodă, oprit din 2027 până în 2029 pentru retehnologizare. Ce măsuri propun autorităţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Nuclearelectrica
Foto: Nuclearelectrica

Unitatea 1 a Centralei Nucleare de la Cernavodă cu o putere instalată de 700 MWh va fi oprită pentru doi ani pentru lucrări de reabilitare în anul 2027, fapt care va aduce un deficit semnificativ de energie pe piața internă şi va fi necesară înlocuirea producţiei de energie de la această unitate cu alte surse pentru echilibrarea cererii si ofertei, se arată în proiectul unei Ordonanţe de Urgenţă, publicat de Ministerul Energiei.

Potrivit datelor transmise de Hotnews.ro, luând în calcul şi războiul din Ucraina, Guvernul vrea să introducă joi excepţii, prin OUG, la legislaţia privind achiziţiile sectoriale pentru finalizarea unor proiecte din energie.

Mai exact, Guvernul propune prin proiectul de OUG instituirea unei excepţii de la prevederile art. 117 din legea nr. 99/2016 privind achiziţiile sectoriale.

Astfel entitatea contractantă va avea dreptul de a aplica procedura de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare pentru atribuirea contractelor sectoriale, având ca obiect execuția restului rămas de executat pentru realizarea și dezvoltarea capacităților de producere energie electrice în situația în care acesta reprezintă mai puțin de 40% din stadiul fizic aferent obiectivului de investiții.

„Prevederea corespunde interesului public reprezentat de necesitatea finalizării pe termen mediu a unor noi capacități de producere a energiei electrice care să permită funcționarea SEN în condiții de siguranță și securitate în noul context geopolitic.

Aplicarea unor proceduri competitive de atribuire a unui contract sectorial nu poate satisface cerințele entității contractante privind finalizarea în termen util a unor obiective de investitții privind realizarea și dezvoltarea capacităților de producere energie electrică.”, se arată în nota de fundamentare.

Autorităţile pot decide să nu excludă din achiziţii pe acei operatori care şi-au încălcat grav sau repetat obligaţiile în contracte anterioare

În plus, pentru a permite încheierea unui nou contract de achiziție înclusiv cu contractantul în raport de care a existat un contract de achizitie sectorială reziliat se propune instituirea unui regim derogatoriu de la normele care instituie condițiile de excludere de la participarea la o procedură de achiziție a operatorilor care intră sub incidența prevederilor art. 180 alin. (1) lit. g) din Legea nr. 99/2016.

Astfel printr-un alineat separat se prevede că „entitatea contractantă poate decide să nu excludă din cadrul

procedurii de atribuire aceşti operatori economici”.

Unitatea 1 de la Cernavodă, oprită din 2027

Acţionarii Nuclearelectrica au aprobat, în Adunarea Generală din data de 23 februarie 2022, decizia de investiţie în proiectul retehnologizării Unităţii 1 CNE Cernavodă.

Potrivit datelor transmise de companie, reactoarele CANDU au o durată de viaţă iniţială de 30 de ani, însă, în urma unui proces de retehnologizare, această durată de viaţă poate fi prelungită cu încă 30 de ani, ceea ce Nuclearelectrica realizează în prezent cu Unitatea 1, aceasta fiind pusă în exploatare comercială în 1996.

„Retehnologizarea Unităţii 1 este un proiect pentru care echipa Nuclearelectrica a lucrat continuu din 2017, cu respectarea graficului de realizare. Este un proiect strategic pentru România şi pentru atingerea ţintelor de decarbonare. Retehnologizarea Unităţii 1 înseamnă încă 30 de ani de operare în condiţii de maximă securitate nucleară, după anul 2029, la mai puţin de jumătate din costurile unui reactor nuclear nou. Prelungirea duratei de viaţă a unităţilor nucleare are cel mai mic cost dintre toate sursele de energie, cele regenerabile incluse. În contextul tranziţiei energetice şi al decarbonării, înseamnă încă 30 de ani de operare fără emisii de CO2, în total aproximativ 150 milioane tone CO2 evitate.

Odată cu aprobarea deciziei de investiţie, trecem la cea de-a doua faza a proiectului şi anume asigurarea resurselor financiare pentru derularea Proiectului de Retehnologizare a U1, pregătirea execuţiei activităţilor identificate şi definite pentru retehnologizare în Faza I şi obţinerea tuturor aprobărilor şi avizelor necesare desfăşurării acestui proiect. Mulţumesc şi felicit toţi colegii implicaţi în proiectul Retehnologizării Unităţii 1”, declara Cosmin Ghiţă, director general SN Nuclearelectrica.

Decizia de investiţie a fost aprobată în baza Studiului de Fezabilitate şi a propunerii Scenariului 2 „enhanced safety” considerat optim de către SN Nuclearelectrica SA. Varianta aprobată de acţionarii SNN include modificări de proiect care asigură în plus faţă de Scenariul 1 creşterea marginilor de securitate nucleară a centralei şi ţin cont de noile tendinţe de creştere a robusteţii din punct de vedere al securităţii nucleare.

Costul actual pentru implementarea Scenariului 2, Enhanced Safety, este de circa 1,85 miliarde euro, fără a lua în calcul costurile finanţării şi actualizarea cu rata inflaţiei la data la care va fi semnat contractul de retehnologizare a Unităţii 1 CNE Cernavodă.

„CNE Cernavodă are 25 de ani de expertiză în operare nucleară, personal înalt calificat, iar proiectul retehnologizării Unităţii 1 valorifică această expertiză. Echipa de retehnologizare este pregătită să iniţieze şi să deruleze cea de-a doua faza a proiectului. Retehnologizarea unei unităţi nucleare este un proces foarte complex, similar construcţiei de noi unităţi nucleare, dar care oferă avantaje nete de mediu şi financiare, la care se adaugă securitatea în aprovizionare, disponibilitate şi stabilitate”, a explicat Sorin Ghelbereu, director Proiecte Strategice CNE Cernavodă.

Directorul general al societăţii a subliniat că pentru acest proiect au fost angajate 100 de persoane în 2021, care vor face parte din structura organizatorică a proiectului în Faza II şi care beneficiază de specializare în conformitate cu standardele nucleare. O parte dintre cei nou angajaţi vor fi trimişi pentru specializare on the job în centrale din Canada care au trecut deja prin experienţa retehnologizării unităţilor nucleare.

„În acelaşi timp, având în vedere toate proiectele strategice ale Nuclearelectrica, suntem în program amplu de recrutare şi formare a unei noi generaţii de specialişti. Anul trecut am recrutat 500 colegi, iar anul acesta avem în plan un număr similar”, a spus Cosmin Ghiţă.

Faza 2, 2022-2026 care demarează o dată cu aprobarea deciziei de investiţii, cuprinde asigurarea resurselor financiare pentru derularea Proiectului de Retehnologizare a Unităţii 1, pregătirea execuţiei activităţilor identificate şi definite în Faza I pentru retehnologizarea Unităţii 1 şi obţinerea tuturor aprobărilor şi avizelor necesare desfăşurării acestui proiect, etapă care va dura până la sfârşitul anului 2026.

Faza 3, 2027-2029, a proiectului începe odata cu oprirea Unităţii 1 şi constă în derularea efectivă a lucrărilor din Proiectul de Retehnologizare în instalaţiile unităţii, precum şi repunerea acesteia în funcţiune, în vederea exploatării comerciale pentru un nou ciclu de funcţionare de 30 de ani, după anul 2029.

Compania Naţională „Nuclearelectrica” SA este societatea naţională românească producătoare de energie electrică, termică şi de combustibil nuclear care funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei din România, statul deţinând 82,49% din acţiuni şi alţi acţionari, 17,50%, după listarea societăţii la bursă în 2013.

Nuclearelectrica deţine Sucursala CNE Cernavodă, care operează două unităţi nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unităţi dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, Sucursala FCN Piteşti, fabrica de combustibil nuclear, şi se află în proces de realizare a unui ciclu integrat al combustibilului prin achiziţionarea unei linii de prelucrare a concentratului de uraniu, pentru a sprijini proiectele de investiţii pe termen lung ale companiei.

Societatea deţine un rol major la nivel naţional, contribuind cu aproximativ 18-20% energie nucleară la producţia totală de energie şi cu 33% la producţia totală de energie fără CO2 din România. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite