Războiul elevilor cu Guvernul pe tema transportului gratuit. „Sfidează Constituția și democrația”

0
Publicat:

După aproape 34 de ani de democrație, România nu a reușit să soluționeze definitiv problema transportului elevilor în sensul respectării legii care spune că acesta trebuie să fie gratuit.

Protest al elevilor FOTO: AEC
Protest al elevilor FOTO: AEC

Problemele cele mai mari apar în cazul transportului intrajudețean deoarece în multe județe nu există servicii de transport public sau, chiar și dacă există, elevii nu beneficiază de transport gratuit 100%.

Guvernul, la propunerea Ministerului Educației, prin diferite ordonanțe de urgență, a venit cu diferite soluții, printre care decontarea parțială a transportului sau acordarea unor sume forfetare pentru deplasarea elevilor.

În schimb, Asociația Elevilor din Constanța (AEC), cea mai vocală asociație de reprezentare și apărare a drepturilor elevilor din România, solicită instanțelor obligarea Guvernului și altor instituții la respectarea legii și asigurarea transportului gratuit.

Disputa a ajuns și pe masa judecătorilor Curții Constituționale a României (CCR) care le-au dat dreptate deja o dată elevilor (în cazul declarării neconstituționalității OUG 50/2021 inițiată de fostul ministru Sorin Cîmpeanu, prin care se deconta o parte din transport), iar acum este sesizată din nou cu aceeași problemă, în cazul unui nou OUG inițiată de Ligia Deca, ministru al Educației.

Elevii au protestat cerând transport gratuit FOTO: AEC
Elevii au protestat cerând transport gratuit FOTO: AEC

Într-un dosar judecat de Curtea de Apel Constanța, AEC, în contradictoriu cu Ministerul Educației, solicită suspendarea și anularea OUG 159/2022, care completează articolul 84 din Legea Educației, prin care se stabilesc anumite sume forfetare pentru transportul elevilor care domiciliază în altă localitate decât în cea în care învață, plătite de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ în care sunt școlarizați.

„Pentru facilitățile de transport acordate elevilor se asigură o sumă forfetară lunară de 60 de lei/lună, pentru distanța de până la 3 km. Pentru distanțele ce depășesc 3 km, suma de 60 de lei/lună se suplimentează cu 6 lei/lună, pentru fiecare kilometru. În cazul în care costul transportului este mai mare, suma forfetară poate fi majorată cu până la 100%, dar nu mai mult decât contravaloarea documentelor de transport prezentate de către elevii care solicită suplimentarea sumei forfetare. În acest caz, sumele se decontează pe baza documentelor de transport emise de operatorii de transport…”, se arată în OUG 159/2022.

Elevii: OUG 159/2022 încalcă prevederile Constituției

AEC a ridicat chiar la primul termen de judecată excepția de neconstituționalitate, iar Curtea de Apel a admis cererea asociației de a sesiza Curtea Constituțională.

Este deja a doua oară când ajungem la Curtea Constituțională cu o ordonanță ce reglementează transportul elevilor. OUG 159/2022 a fost adoptată într-un gest de sfidare față de Parlament, Constituție și democrație”, spune Ariana Dudună, președintele AEC.

Concret, elevii arată că OUG 159/2022 încalcă Constituția României introducând noțiuni neclare. „Există divergențe semnificative cu privire la aplicarea dispozițiilor legale pentru asigurarea transportului județean gratuit pentru elevi”, spun elevii în sesizarea CCR.

Ei dau ca exemplu Consiliul Județean Constanța care a transmis că nu poate acorda gratuitate transportului elevilor cât timp nu primește în avans sumele de la bugetul de stat, invocând în acest sens și un răspuns de la Ministerul Finanțelor conform căruia nu este stabilit ordonatorul de credite care să realizeze transferul de la bugetul de stat.

Ariana Dudună, președinte AEC FOTO: Ariana Dudună
Ariana Dudună, președinte AEC FOTO: Ariana Dudună

De asemenea, AEC susține că OUG 159/2022 încalcă dreptului fundamental la învățătură, prevăzut de art. 32 din Constituție, precum și dreptului la protecție specială a copiilor și tinerilor, prevăzut de art. 49 din Constituție. „Învățământul este gratuit, inclusiv transportul elevilor, deci nu poate fi decontat ceva ce, prin lege este gratuit”, spun elevii.

Ei arată că Ordonanța dată de Guvern introduce și măsuri discriminatorii între elevii care folosesc servicii publice de transport și cei care nu folosesc aceste servicii, între elevii școlarizați în localitatea de domiciliu și cei care locuiesc în altă localitate și aduce atingere nivelului de trai al unei familii (lucru protejat de Constituție) deoarece suma forfetară stabilită nu este exclusă de la calculul venitului minim garantat atunci când se calculează pentru acordarea anumitor subvenții, precum cea la încălzire.

„Familiile vor fi puse în următoarea situație: fie vor alege sa trimită copiii la școală, să beneficieze de suma forfetară pentru transport, și să rămână fără bani de mâncare, energie etc. sau să nu își mai trimită copiii la școală, să îi trimită la muncă (formală sau informală) pentru a putea supraviețui, expunându-se în același timp și sancțiunilor contravenționale sau penale prevăzute de lege”, arată AEC.

Nu în ultimul rând, ei menționează observațiile Consiliul Legislativ care atrage atenția că, deși, în principiu, toți elevii beneficiază de gratuitate la servicii publice de transport, în realitate, elevii care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu și care nu beneficiază de un serviciu public de transport trebuie să suporte aceste cheltuieli, dacă sunt mai mari de sumele forfetare cuprinse în OUG159/2022.

Reiese, de fapt, că elevii beneficiază doar de o decontare, care poate fi parțială, a sumelor plătite pentru asigurarea transportului, fiind nevoiți să suporte o parte din cheltuielile de transport, iar în aceste condiții, respectivii elevi sunt tratați diferit în privința realizării acelorași drepturi fundamentale”, arată Consiliul Legislativ.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite