Lupta elevilor constănțeni cu Consiliul Județean, pentru transport gratuit, continuă și în instanță

0
Publicat:

Transportul gratuit al elevilor este consfințit prin lege. Doar că, în realitate, legea nu se aplică peste tot. Este și cazul județului Constanța, unde Consiliul Județean condiționează gratuitatea transportului de primirea unor bani de la bugetul de stat.

Elevii au protestat pentru a-și obține drepturile FOTO: AEC
Elevii au protestat pentru a-și obține drepturile FOTO: AEC

Curtea de Apel Constanța a admis contestația în anulare, o cale extraordinară de atac, făcută de Asociația Elevilor din Constanța (AEC) în procesul cu Consiliul Județean (CJ) Constanța cu privire la asigurarea transportului gratuit pentru elevi. Magistrații au dispus joi, 19 ianuarie, ca recursul (pierdut de AEC) să fie rejudecat.

„Potrivit Legii 226/2020, începând cu noiembrie 2020 elevii au dreptul la gratuitate la serviciile publice de transport. În ianuarie 2021, CJ Constanța a condiționat prin hotărâre această gratuitate de avansarea sumelor de la bugetul de stat”, spun elevii.

Conform articolului 3, alineatul 1, din Hotărârea Consiliului Judeţean Constanţa nr. 20/2021, decontarea cheltuielilor în vederea asigurării gratuității la serviciul de transport rutier judeţean pentru elevii din învăţământul preuniversitar pe tot parcursul anului calendaristic se va face „numai după asigurarea fondurilor necesare de la bugetul de stat, conform art. 84 din Legea 1/2011

În această situație, AEC a acționat în instanță Consiliul Județean și a obținut suspendarea executorie și ulterior definitivă a acestei condiționalități. Ulterior, Tribunalul Constanța a decis în sens contrar, iar AEC a formulat recurs și cerere de sesizare a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Curtea de Apel Constanța a respins atât recursul, cât și cererea de sesizare a ÎCCJ.

Așa s-a ajuns ca AEC să formuleze o contestație în anulare împotriva acestei decizii definitive, care a fost admisă, astfel că recursul se va rejudeca.

Solicităm public președintelui Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, să se desisteze din a mai încălca Legea Educației Naționale (art. 84 alin. 1) care stabilește că elevii au dreptul la transport județean gratuit”, spune Ariana Dudună, președintele AEC.

Asociația solicită Consiliului Județean o întâlnire pentru ca în cel mai scurt timp elevii să aibă transport gratuit.

„Considerăm că toate resursele AEC și CJC trebuie să fie concentrate spre rezolvarea problemei, nu spre generarea de cheltuieli de judecată inutile care vor fi, în cele din urmă, plătite din bugetul județean”, adaugă elevii.

Trebuie amintit faptul că AEC a transmis pe această temă, în septembrie 2021, către Serviciul teritorial Constanţa al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) o plângere penală cu privire la două fapte de abuz în serviciu cu folos patrimonial săvârşite de către preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Mihai Lupu.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite