Procuror: „Dacă nu se face ceva, România va deveni un El Dorado pentru deşeuri“
0Procurorul Teodor Niţă din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa a avertizat autorităţile că, dacă România nu face ceva în privinţa legislaţiei de mediu, atunci va deveni un El Dorado pentru deşeuri.
Procurorul Teodor Niţă a spus că este îngrijorat de ceea ce se întâmplă în Portul Constanţa: „Dacă nu se face ceva, România va deveni un El Dorado pentru deşeuri”, a declarat procurorul Teodor Niţă.
El a precizat că România are o legislaţie de mediu inadecvată şi o administraţie nepricepută. „Din 2016, China şi-a închis porţile, România are o legislaţie inadecvată. Vin în ţară botezate mii de tone”, a afirmat procurorul constănţean.
El crede că, dacă nu se iau măsuri urgente, atunci în România ne va fi teamă să respirăm aerul de pe stradă. "Am văzut vârful aisbergului, dar în condiţiile în care legea nu se actualizează aşa cum ne cere Consiliul Europei, începând cu raportul de evaluare din 2018, vom ajunge foarte curând să ne fie teamă să mai respirăm aerul de pe stradă pentru că în România se pregătesc să vină dacă s-au prins operatorii de deşeuri că se poate din toate zonele atât deşeuri industriale, cât şi deşeuri menajere”, a explicat Teodor Niţă.
El a precizat că au fost încheiate contracte de ardere în fabricile de ciment a două mii de vapoare cu deşeuri menajere. „Au fost cazuri în care s-au încheiat contracte de ardere în cuptoarele fabricilor de ciment a două mii de vapoare cu deşeuri menajere. Domnilor, două mii de vapoare. I-am trimis înapoi, dar nu ştiu cât vom reuşi lucrul acesta fără o legislaţie corespunzătoare. Găuri legislative sunt multe, dureroase şi dacă cineva nu este făcut conştient asupra acestor pericole, cei care avem copii sau nepoţi vom fi responsabili de ceea ce le lăsam după noi şi anume o ţară care foarte curând se va transforma într-una cu peisaje apocalipitice, în care pădurile se ard, se termină, se distrug, se defrişează şi o să apară în locul munţilor împăduriţi, munţi de gunoaie”, a mai afirmat procurorul Teodor Niţă.
La data de 07.06.2021, în urma unor activităţi informativ-operative desfăşurate, de către poliţiştii de frontieră, în cooperare cu lucrători din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Porturi Maritime Constanţa, lucrători vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontiera Constanta Sud, comisari din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Constanta şi reprezentanţi ai Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Constanţa, au descoperit un container, sosit din Belgia, pentru o firmă de pe raza judeţului Ialomiţa care efectua activităţi de import în România.
În fapt, echipa a constatat faptul că marfa din containerul controlat nu corespunde cu datele declarate şi cuprinse în documentele folosite la autoritatea vamală: piese auto cu grad de uzură de 20%.
În acest sens, a fost luată măsura nepermiterii importului pe teritoriul României de către comisarii Gărzii de Mediu Constanţa, deoarece mărfurile sunt deşeuri, piesele având un grad de uzură mai mare decât cel permis. Astfel, acestea nu pot fi puse în libera circulaţie pe teritoriul României şi nici nu pot fi comercializate, punând în pericol viaţa şi sănătatea consumatorilor în cazul folosirii acestora.
În cauză, poliţiştii de frontieră continuă cercetările, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanta învestit în cauză, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor folosirea de acte nereale, încălcarea regimului deşeurilor şi transportul şi tranzitul de substanţe şi preparate periculoase, cu încălcarea prevederilor legale iar bunurile vor fi returnate firmei.
Vă recomandăm să mai citiţi:
Cum a ajuns România groapa de gunoi a Europei. „Scotocim prin deşeurile altora”