Nicuşor Constantinescu, trimis în judecată de DNA pentru prăbuşirea elicopterului SMURD în lacul Siutghiol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Epava elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol la 15 decembrie 2014 Foto Adevărul
Epava elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol la 15 decembrie 2014 Foto Adevărul

Nicuşor Constantinescu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, este trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul prăbuşirii elicopterului SMURD în lacul Siutghiol, de la 15 decembrie 2014. El este acuzat de abuz în serviciu în formă continuată.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Nicuşor Constantinescu, preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Iată ce se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA:

„În cursul anului 2011, în cadrul unui proiect finanţat de Programul Operaţional de Cooperare Transfrontalieră România, Consiliul Judeţean Constanţa, prin inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, a achiziţionat un elicopter în scopul eficientizării activităţii de salvare în cazul situaţiilor de urgenţă din zona de graniţă (judeţul Constanţa, România şi Districtul Dobrich, Bulgaria).

La data de 29 martie 2013, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a atribuit unei societăţi comerciale, în mod nelegal, un contract de achiziţie publică având ca obiect „Servicii de operare elicopter multifuncţional, medicalizat”, „Servicii de transport ocazional” şi „Servicii de reparare şi întreţinere a elicopterelor”, prin încălcarea celor stabilite în caietul de sarcini, în care se prevedea că aparatul de zbor trebuia folosit în cazul acţiunilor de intervenţie în caz de urgenţă, în pofida faptului că SMURD formulase anterior o ofertă privind operarea gratuită, conform scopurilor programului (salvare de vieţi şi intervenţii de urgenţă), a elicopterului respectiv.

La data de 01 iulie 2013, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a pus la dispoziţia persoanei juridice elicopterul achiziţionat din fonduri publice, deşi firma respectivă nu a fost niciodată parte semnatară a Acordului de parteneriat în baza căruia a fost obţinută finanţarea nerambursabilă şi a fost achiziţionat elicopterul. Prin această acţiune, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a schimbat astfel beneficiarii direcţi ai investiţiei, precum şi destinaţia aparatului de zbor respectiv.

Pe această cale, inculpatul a angajat, lichidat, ordonanţat şi plătit, în mod nelegal, în perioada 05.07.2013 – 30.10.2014, din fondurile publice ale Judeţului Constanţa, suma de 1.082.031,62 lei, reprezentând cheltuieli cu serviciile de întreţinere şi operare a elicopterului“.

Până în acest moment, Consiliul Judeţean Constanţa nu a comunicat dacă se constituie parte civilă în procesul penal.

Procurorii DNA precizează că au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa.

În accidentul de pe lacul Siutghiol au murit pilotul Petre Cătuneanu, copilotul Ginel Claudiu Crăcănel, medicul SMURD Laura Vizireanu şi asistenta medicală SMURD Gabriela Camelia Harton.

Pilotul Petre Cătuneanu (47 ani) era din Buzău, iar soţia sa este profesor la Liceul pentru nevăzători din Buzău. Au o fiică, Miruna, studentă la SNSPA.

Copilotul Ginel Claudiu Crăcănel (42 ani) era din Mioveni - Argeş, fiind desemnat recent cetăţean de onoare al oraşului său. Era căsătorit şi avea un copil.

Medicul Laura Vizireanu (39 ani) a fost căsătorită cu comisarul-şef Mircea Vizitiu, fost şef al IPJ Brăila. Cei doi au un băieţel, Andrei, care a serbat recent împlinirea a 9 ani.

Asistenta medicală Gabriela Camelia Harton (38 ani) îşi pierduse în urmă cu 10 ani soţul bolnav de cancer şi era mama unei copile de 12 ani, Alexia. Îşi refăcuse viaţa alături de logodnicul ei Cristian Ciortan, căruia tocmai îi dăduse vestea că vor fi părinţi. În elicopterul morţii, ea comunica prin SMS, cu iubitul aflat la sol, despre sarcina ei.

Cei patru salvatori efectuaseră o misiune medicală la Tulcea, de unde preluaseră o pacientă în vârstă de 79 ani, care simţea înţepături în zona inimii. Bătrâna fusese adusă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Aparatul de zbor plecase apoi să alimenteze cu combustibil la baza militară de la Mihail Kogălniceanu. Deasupra lacului Siutghiol din Mamaia, elicopterul s-a prăbuşit inexplicabil. S-a rupt în două la impactul cu apa, iar coada elicopterului a rămas la suprafaţă.

image
image
nicusor constantinescu

Nicuşor Constantinescu: „Elicopterul avea flotoare, hai să vedem, le mai găseşte în lac?“

„Elicopterul avea flotoare, comandate de mine, avea troliu, adică ham pentru scos victimele din apă, două motoare, zbor pe timp de zi şi de noapte şi câte şi mai câte.

Am refuzat să schimb destinaţia elicopterului, era cumpărat din fonduri europene pentru judeţul Constanţa şi judeţul Dobrici, pentru supraveghere, intervenţie, salvare şi interconectare.

Elicopterul CJC este la standarde mai ridicate decât SMURD, că este luat pentru două ţări, România şi Bulgaria. Să răspundă cine a tăiat flotoarele! Hai să vedem, le găseşte în lacul Siutghiol??“

Ancheta de la Aviaţie va stabili dacă elicopterul avea montate flotoarele cu care fusese prevăzut în dotare.

„Fiind un elicopter pentru misiuni pe uscat, nu pentru largul mării, vom vedea dacă existau montate flotoarele care ar fi permis plutirea elicopterului. Oricum, la impactul puternic avut cu apa... am văzut elicopterul cum arată“, a spus Raed Arafat, fondatorul SMURD.

image

El a evitat să avanseze vreo explicaţie pentru prăbuşirea unui elicopter cu doar 180 ore de zbor la activ, cumpărat cu 5,6 milioane lei. „Vremea era ok, elicopterul aproape nou, pilotul - experimentat... Ce a apărut nu ştim“, a răspuns secretarul de stat la ipoteza unei erori de pilotaj. Elicopterele SMURD au poliţă CASCO, astfel că toate persoanele aflate la bord erau asigurate „cu o sumă importantă“. „Statul se va ocupa pentru un sprijin continuu al familiilor“, a adăugat Arafat.

Raed Arafat: „Destinaţia elicopterului a fost şi a rămas una medicală”
 
Acesta spune că acuzaţiile aduse de preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa sunt nefondate.
 
„Acuzaţia este nefondată. Destinaţia elicopterului nu putea fi schimbată, asta pentru că el a fost cumpărat cu fonduri europene. Singura modificare a fost trecerea lui de la un operator privat la aviaţia Ministerului Afacerilor Interne. Chiar ieri am avut o delegaţie la Consiliul Judeţean Constanţa în care urma să stabilim în ce condiţii va fi folosit elicopterul. Aparatul de zbor avea destinaţie medicală şi a început să facă misiuni medicale conform unui protocol, urma să realizeze inclusiv misiuni transfrontaliere cu Bulgaria. Nu aveam cum să schimbăm ceva parafat printr-un contract”, a declarat, pentru adevarul.ro, medicul Raed Arafat.
 
Potrivit acestuia, elicopterul nu avea dotările necesare pentru a survola marea, însă el putea zbura peste lacuri. „Facem asta în mod frecvent. Din ce mi-au spus piloţii, acele flotoare sunt folosite pentru ieşirea în largul mării, nu pentru lac, prin urmare ele nu erau necesare. Însă am înţeles de la ei că nici măcar atunci când elicopterul se afla în subordinea Consiliului Judeţean Constanţa şi l-am preluat de la operatorul privat acele folotoare nu erau montate”, a conchis medicul.
 
Şi reprezentanţii Inspectoratului General de Aviaţie al MAI din care fac parte şi cei care pilotează elicopterele SMURD au explicat că flotoarele se montează pe un aparat de zbor atunci când misiunea în care pleacă echipajul este una care se va desfăşura pe apă sau deasupra apei.
 
„Flotoarele sunt ca şi cauciucurile de iarnă. Le folosim atunci când este nevoie. Nu stau tot timpul pe elicopter pentru că nu ajută”, au explicat experţii.

Vă mai recomandăm

Nicuşor Constantinescu, în picaj. Are un nou dosar DNA, pentru elicopterul prăbuşit în lacul Siutghiol

FOTO Epava elicopterului SMURD prăbuşit în lacul Siutghiol a fost adusă la mal. Şeful ISU Constanţa, demis

Bătrâna pentru care şi-au dat viaţa cei patru membri ai SMURD din elicopterul prăbuşit la Constanţa. Femeia a fost la câteva minute să moară alături de eroi

Martor al tragediei de pe lacul Siutghiol: „Mi-a atras atenţia zborul în picaj al elicopterului“

Baronul Nicuşor contra părintele SMURD: „Elicopterul avea flotoare. Hai să vedem, le mai găseşte în Siutghiol??“

FOTO Blestemul lacului Siutghiol, cimitirul de epave. Pe fundul apei zac mormane de fiare ale aparatelor de luptă nemţeşti, dar şi ambarcaţiuni noi

Tragedia de pe lacul Siutghiol. Bâlbele din misiunea de salvare a echipajului SMURD, după prăbuşirea elicopterului

Raed Arafat, pe contul său de Facebook, la 8 decembrie: „În scurt timp, operaţiunile de salvare din sud-estul ţării se vor desfăşura mai eficient“

UPDATE Elicopter SMURD prăbuşit. Toţi cei patru membri ai echipajului au murit

VIDEO Tragedia de la Siutghiol. Procurorul general: Ţipetele după ajutor ale victimelor se puteau auzi de pe mal

Flota SMURD şi-a reluat zborurile. Prima urgenţă, tot la Constanţa. „Elicopterul prăbuşit în lacul Siutghiol nu avea probleme tehnice“, a relevat ancheta

Întrebări fără răspuns în cazul elicopterului prăbuşit la Siutghiol. „Este puţin probabil să fi avut o problemă tehnică“

EXCLUSIV Barcagiul ajuns la epavă înaintea autorităţilor: „Am tras de coada elicopterului şi am găsit doctoriţa sub apă“

VIDEO Martor ocular la tragedia de pe Siutghiol: „Omul a strigat vreo 10 minute după ajutor. Se auzea foarte clar“

Zona crepusculară de pe Siutghiol. O oră a durat până când scafandrii au intrat în lac să caute victimele

FOTO VIDEO Doar ei au remuşcări? Tristeţea localnicilor ajunşi la elicopterul prăbuşit înaintea autorităţilor: „Am vrut să facem bine şi uitaţi cât de rău a ieşit“

Ultima fotografie cu elicopterul SMURD înainte de prăbuşire. Aparatul de zbor a fost imortalizat la decolarea de la ora 16.06

Bătrâna pentru care şi-a dat viaţa echipajul SMURD fusese adusă la Constanţa pentru un computer tomograf

Cazul elicopterului SMURD căzut în lacul Siutghiol. Revolta pompierilor: „De ce suntem noi de vină pentru moartea colegilor noştri?“

VIDEO Imaginile care arată sosirea primului echipaj de salvare la locul tragediei de pe lacul Siutghiol

EXCLUSIV Drona care a survolat lacul Siutghiol imediat după prăbuşirea elicopterului, găsită după apelul public. A ajuns în posesia Poliţiei

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite