Scafandrii militari români testează utilizarea elicopterelor pentru a neutraliza minele marine din Marea Neagră

0
Publicat:

Forțele Navale Române au început teste privind utilizarea elicopterelor în procesul de lansare la apă a scafandrilor implicați în acțiuni de neutralizare a minelor marine din Marea Neagră, conform unei declarații făcute marți, de comandorul Fănel Rădulescu, comandantul Centrului de scafandri din Constanța.

Forțele Navale Române au început teste privind utilizarea elicopterelor FOTO Arhivă
Forțele Navale Române au început teste privind utilizarea elicopterelor FOTO Arhivă

Această nouă procedură a fost pusă la încercare de către scafandrii militari români în cadrul unui exercițiu desfășurat în colaborare cu militari din Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Statele Unite ale Americii și Turcia.

Scafandrii au exprimat interesul de a interveni în cel mai scurt timp posibil pentru a asigura libertatea de navigație pe căile maritime comerciale și pentru toate navele aflate în larg, precum și pentru a reduce timpul în care o mină se poate deplasa de la poziția raportată, împiedicând astfel necesitatea unei căutări prelungite.

Pentru a atinge aceste obiective, se încearcă implementarea unei noi tipologii de misiuni pentru scafandrii specializați în neutralizarea dispozitivelor explozibile (EOD - Explosive Ordnance Disposal).

În prezent, în operațiunile de neutralizare a minelor marine, scafandrii militari români utilizează ambarcațiuni rapide și nave specializate.

De la începutul conflictului, scafandrii EOD au reușit să distrugă șase mine marine, care constituiau o amenințare pentru siguranța navigației în apele maritime sub jurisdicția României.

În perioada 19-30 iunie, scafandrii militari români participă la Exercițiul multinațional "Eurasian Partnership MCM DIVE", desfășurat în largul țărmului românesc al Mării Negre și în portul militar Constanța. La acest exercițiu, condus de Centrul 39 Scafandri, participă peste 300 de militari români și 50 de militari străini din Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Statele Unite ale Americii și Turcia.

Exercițiul "EP MCM DIVE 23" este susținut de Nava maritimă de sprijin și intervenție cu scafandri 'Grozavul', Nava rapidă de scafandri 'Venus', două remorchere de radă și port, două ambarcațiuni rapide de tip RHIB, specialiști de la Centrul de Analiză și Evaluare a Datelor pentru lupta anti-mină, de la Centrul de Meteorologie și Oceanografie, două detașamente de scafandri de luptă EOD (Explosive Ordnance Disposal), un detașament de scafandri de mare adâncime, o echipă de poliție militară și un elicopter IAR-330 Puma Naval.

De asemenea, Forțele Aeriene Române contribuie la exercițiu cu un elicopter MEDEVAC de la Baza 57 Aeriană 'Mihail Kogălniceanu', un elicopter IAR-330 și două avioane IAR-99.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite