Cum vor vâna la propriu Forțele Navale Române minele marine cu navele cumpărate din UK | VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform unor surse militare este o problemă de zile până când primul vânător de mine clasa Sandown din cele două achiziționate de România printr-un contract „guvern la guvern” cu Guvernul Regatului Unit al Marii şi Irlandei de Nord va ajunge la Constanța și va intra în exploatarea Forțelor Navale.

Navele au sisteme complexe de distrugere a minelor FOTO LA(Phot) M Hogan
Navele au sisteme complexe de distrugere a minelor FOTO LA(Phot) M Hogan

Navele sunt în uz, dar modernizate, iar MApN  a achitat pentru ele 150 de milioane de euro (fără TVA). În această sumă sunt incluse și suportul logistic iniţial oferit de constructului naval Babcock, dar și Un contract pentru furnizarea și montarea pe nave a unor sistemele autonome de cercetare şi lupă contra minelor (SEAFOX). Acest ultim contract de achiziţie a fost atribuit prin negociere fără publicare prealabilă cu operatorul economic certificat de Marina Regală a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Atlas Electronik UK.

SEAFOX este un sistem complex și se bazează pe două tipuri de drone subacvatice pentru distrugerea minelor. În prima fază este trimisă în cautare o dronă complexă înțesată cu senzori. După găsirea și identificarea unei mine această dronă de căutare este retrasă, iar locul ei este luat de o altă drone de luptă, mult mai puțin complexă care are rolul de a distruge mina prin detonarea acesteia. Aceste sisteme montate de navele din clasa Sandown achiziționate de Forțele Navale Române au costat 24 de milioane de euro (fără TVA).

Reamintim că, în septembrie 2022, o navă românească a fost grav avariată după ce o mină de război a explodat sub ea. Concret, dragorul maritim „Locotenent Dimitrie Nicolescu” (DM-29) care a fost avariat de o mină, la aproximativ 50 de km de Constanţa, în timp ce marinarii încercau să o distrugă, a fost la un pas de tragedie, dar numai profesionalismul echipajului a făcut ca nava să nu aibă soarta crucișătorului rusesc „Moskva”, care zace acum pe fundul Mării Negre.

Momentul în care dragorul 29 ajunge în Portul Constanța remorcat FOTO: navy ro
Momentul în care dragorul 29 ajunge în Portul Constanța remorcat FOTO: navy ro

Un astfel de eveniment în care s-au pus în pericol viețile a 70 de marinari putea fi evitat dacă Forțele Navale ar fi avut drone specializate în distrugerea de astfel de dispozitive explozive pe care le-a achiziționat acum.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite