Video Marile probleme ale Poliției Constanța, ținta ministrului Cătălin Predoiu. „O capcană întinsă de eșalonul doi din MAI“ VIDEO

0
Publicat:

Inspectoratul de Poliție a Județului Constanța, considerat cel mai greu din țară, a fost în ultimele două decenii locul unde și-au rupt gâtul mulți chestori în devenire, demiși instant după incidente reale sau inventate, culminând cu ultimele decapitări, după tragedia de la 2 Mai.

Sedul IPJ Constanța SURSA arhivă
Sedul IPJ Constanța SURSA arhivă

În două decenii, Inspectoratul de Poliție a Județului Constanța a stabilit recordul absolut în materie de demiteri, inspectori șefi interimari, detașări de șefi și schimbări peste noapte. Practic, ofițeri de carieră cu perspective strălucite, trimiși aici să redreseze Poliția, și-au distrus ascensiunea, unii după doar câteva luni.

Istoria neagră a decapitărilor

2001-2005 - Cel mai longeviv inspector șef în funcție, de 20 ani încoace, a fost chestorul Traian Jipa, trimis la Constanța din Brăila, în anul 2001, împreună cu adjuncții săi. Patru ani (2001-2005) a rezistat în funcție înainte că ministrul de Interne, la acea vreme Vasile Blaga, să îi accepte „cererea de pensionare”. Pe atunci, principala problemă a județului Constanța era furtul de produse petroliere ca în codru - direct din conductă sau uneori prin conducte paralele construite de hoți. 

2005 - În 2005, IPJ Constanța a primit un nou șef interimar, nici de această dată constănțean. Comisarul șef Sorin Oprea a fost împuternicit la comanda inspectoratului, pentru câteva luni. Specializat în criminalitate organizată, șeful Direcției de profil din IGPR, Oprea a rămas doar câteva luni pe funcție, până la organizarea unui concurs pentru alegerea unui titular. După aceea a revenit în structurile centrale și a condus ani buni Agenția Națională Antidrog. 

2005 - Funcția de inspector șef a fost ocupată în 2005 prin concurs de comisarul șef Victor Popescu, fost șef BCCO Constanța. Din păcate nu pentru mult timp: doi ani mai târziu (2007), Popescu și-a dat demisia, fără nicio explicație, deși, neoficial, erau cunoscute la malul marii desele conflicte pe care le avea cu Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, stăpânii litoralului la acea dată. 

2007-2008 - Cea mai scurtă domnie i-a revenit chestorului Vasile Bârgoz, trimis din fruntea IPJ Sibiu să domolească situația ardelenește în năbădăiosul județ de la malul marii. A rezistat un an: 2007-2008, până când în mandatul său s-au produs reglări de conturi interlope, soldate cu focuri de armă și răniți. Totul a culminat cu un chestionar făcut de MAI printre polițiști, în care majoritatea s-au plâns de el, dar și cu momentul penibil în care șoferul chestorului a oprit și a fost amendat pentru depășirea limitei legale de viteză, timp în care șeful Poliției constănțene dormea în mașină, lucru pe care Bârgoz l-a recunoscut senin. 

2008-2010 - Comisarul șef de poliție Aurelian Zaheu l-a înlocuit pe Bârgoz, plecat pe un post mai liniștit. Nici Zaheu nu a apucat însă să împlinească doi ani în funcție: în anul 2010 și-a anunțat trecerea în rezervă după ce șefii IGPR au dispus un control de fond la IPJ Constanța, în urmă căruia inspectorul șef urma să fie eliberat din funcție. Totul după ce, până la acea dată, Zaheu fusese foarte apreciat și chiar urma să fie avansat la gradul de chestor, pentru destructurarea unor rețele de hoți care comiteau jafuri armate în județ. 

2010-2011 - Locul lui Zaheu a fost ocupat efemer de comisarul șef George Dorel Popa, fost șef la Doi ș’un sfert, care a stat pe post, în 2010 doar câteva luni. A dispărut brusc, anunțându-se pe surse că a plecat într-o misiune externă, ca să îi facă loc comisarului șef Dumitru Catană. Acesta a plecat din fruntea IPJ Constanța după un an, după ce mai mulți polițiști au fost arestați pentru complicitate cu hoții de mărfuri din trenuri.

2011-2012 - Cariera comisarului șef Valentin Burlacu a fost de asemenea „sacrificată“ pentru această funcție pe care a ocupat-o în anii 2011-2012. A fost detașat brusc pe lângă DNA Constanța după ce l-a denunțat pe fostul primar de Năvodari, Nicolae Matei, că a încercat să îi dea mită. 

2013-2014 - Funcția a fost preluată interimar de comisarul șef Constantin Dancu, fost șef la Rutieră și fost șef al Poliției Municipiu. 

2014-2015 - A urmat chestorul Bogdan Despescu: singurul fost inspector șef al IPJ Constanța care mai face parte din sistem și chiar deține o funcție importantă. A rămas la șefie un an, în 2014-2015, și a plecat fiind numit șef al Poliției Române.  

2015-2016 - Comisarul șef Adrian Rapotan, adjunct al IPJ Constanța în întreaga perioadă tulbure de la Jipa și până atunci, și despre care s-a spus că nu și-a dorit niciodată funcția de șef plin, a fost cel desemnat să ocupe acest post, în locul lui Despescu. A condus IPJ în perioada 2015-2016, apoi s-a pensionat la limita de vârstă. 

2016 - Funcția a fost încredințată din nou comisarului șef Constantin Dancu, în 2016. Acesta a fost nevoit să iasă brusc la pensie când i s-a imputat că, în plină pandemie, în vara eliberată de restricții în aer liber, turiști din stațiunea Mamaia au făcut o horă de mari proporții în piațeta Cazinoului. 

2020-2023 - Din 2020 și până în prezent funcția a fost ocupată de comisarul șef Adrian Glugă, care și-a cerut eliberarea din funcție după scandalul iscat de tragedia de la 2 Mai din ziua de 19 august 2023. 

Pentru prima dată, la conducerea IPJ Constanța a fost împuternicită o femeie: comisarul șef Mădălina Sorina Vlangăr, desemnată pe funcție în ziua de 29 septembrie 2023, din postul de director al Centrului de Cooperare Polițienească Internațională.  

Mădălina Sorina Vlangăr, la instalare în funcție FOTO A.I.
Mădălina Sorina Vlangăr, la instalare în funcție FOTO A.I.

IPJ, proiect-pilot pe țară 

Cu un trecut atât de agitat și culminând cu scandalul care a pus cireașa de pe tort, IPJ Constanța a fost dizolvat și va fi reformat din temelie, începând cu data de 12 octombrie 2023, a anunțat ministrul de interne Cătălin Predoiu.

Deocamdată nu se știe cum va arată această structura unică în țară, însă inspectorul șef Vlangăr a făcut deja o analiză și lucrurile nu sunt roz. 

„Suntem printre ultimele locuri ca număr de polițiști raportat la 10 mii de locuitori. Mai puțini polițiști ca în România mai au unele unele țări nordice, unde nu ies din casă de frig, iar vecinii sunt la 2 kilometri. Constanța, de exemplu are și deficit de aproape 24%, de aproximativ 300 de posturi”, este prima concluzie a analizei făcute asupra problemelor Constanței. 

În ultimele săptămâni, constănțenii au putut răspunde online și la un chestionar, privind gradul de încredere pe care îl au constănțenii în Poliție.

„Îmi pare rău că nu am avut când să fac publice rezultatele sondajului pentru că este relevant. Nu m-a surprins că oamenii sunt nemulțumiți de actul polițienesc, însă m-a surprins că oamenii vor o poliție fermă și lângă ei. Lipsim din comunitate, acolo unde este nevoie de noi și asta pentru mine e un eșec al esenței profesiei noastre”, a afirmat Mădălina Sorina Vlangăr. 

„Fără infuzie de personal și oameni în stradă, eu sunt pesimistă. Poliția este o profesie vocațională. Asta ne lipsește. La Constanța, deficitul este mai sever pentru că nu avem bazin de recrutare pentru polițiști. Aici oferta educațională și cea de muncă sunt mult mai generoase decât în alte județe. Copiii se îndreaptă spre alte școli și profesii iar cei care vin sunt din alte județe și nu fac față cheltuielilor foarte mari cu chiria“, a mai afirmat aceasta. 

Șefa IPJ Constanța este și ea nemulțumită de felul în care merg lucrurile din punct de vedere legislativ și executiv.

„Legislația e foarte greoaie, mai ales Codurile Penale și de Procedură Penală. Uitați-vă la statistici ca să vedeți procentul extraordinar de mare de clasări, nu era la fel când erau vechile Coduri. Birocrația este foarte greoaie. Apoi, noi nu avem încă o lege privind disparițiile. E înfiorător că nu ne-am trezit nici după Caracal. Lipsa acestei legi limitează capacitatea de reacție a poliției și crește riscul pentru persoanele dispărute“, a explicat inspectorul șef. 

Reacția sindicatelor din Poliție

Sindicatele din Poliție îi susțin parțial punctul de vedere, însă sindicaliștii spun că nu au fost consultați cu privire la modul în care va arăta pe viitor IPJ Constanța. 

„Reorganizarea nu se face cu un deficit de peste 20% din personal. Reorganizarea nu se face cu salarizarea dezastruoasă în care ne aflăm acum, adică un salariu minim de 3.480 lei brut pentru un debutant. Reorganizarea nu se face cu 8.000 polițiști pensionabili care, la cel mai mic semn, vor pleca. De aceea vorbim de predictibilitate în salarizare, carieră, pensionare. Ei nu vor eficiență. Vor să reorganizeze ca să vă arare că fac ceva și vor face… nimic”, consideră constănțeanul Vasile Zelcă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC). 

„Apreciem că problemele din cadrul IPJ Constanța sunt întâlnite la fiecare IPJ din țară. Punctual, pe incidentul de la 2 Mai, vina aparține factorilor de conducere care au gestionat deficitar tot ce înseamnă alocare de resurse umane și logistice. Faptul că ministrul Predoiu a precizat că în 45 de zile va reforma IPJ Constanța și va deveni un model pentru reorganizarea celorlalte inspectorate de poliție județe din țară a reprezentat o capcană întinsă de cei din eșalonul doi din MAI. Pentru că este evident că în 45 de zile nu poți să reorganizezi o inspectorat de poliție”, a declarat Cosmin Andreica, lider de sindicat Europol. 

Andreica explică picajul IPJ Constanța prin dezinteresul celor de la conducere.

„Polițiștii care astăzi își desfășoară activitatea în cadrul IPJ Constanța țin locul pentru alți 2-3 colegi care lipsesc, iar rezultatele sunt remarcabile în condițiile în care o mână de oameni au reușit să țină sub control elementul infracțional. Acest lucru însă nu va mai putea continua foarte mult, pentru că dinamica infracționalității nu mai permite să ai structuri fără oameni planificați în serviciu, pe care să îi chemi de acasă din timpul lor liber, doar dacă se întâmplă ceva. De asemenea, și pe zona de siguranță rutieră, este inadmisibil să ai 17 polițiști la Biroul Rutier Constanța, în timp ce la un municipiu reședință de județ mult mai mic din țară, să ai 25 de polițiști. Este clar că cei care au condus IPJ Constanța în ultimii 10 ani au făcut-o fără să-și aducă aportul la consolidarea instituției și fără să contribuie la creșterea siguranței cetățeanului”, conchide liderul de sindicat Cosmin Andreica. 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite