Video Mansarda Arhiepiscopiei Tomisului, în flăcări. O turlă și o parte din acoperiș s-au prăbușit VIDEO
0Un incendiu a izbucnit sâmbătă seara, 15 octombrie, la mansarda sediului Arhiepiscopiei Tomisului, aflat în apropierea Catedralei Sfinții Apostoli Petru și Pavel și a Cazinoului din Constanța.
Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Dobrogea” Constanța au intervenit în jurul orei 22:00 la un incendiu izbucnit în zona Peninsulară, la Palatul Arhiepiscopal, la mansarda clădirii. La aceeași oră, arhiepiscopul Tomisului avea de oficiat o slujbă la Catedrala Arhiepiscopiei.
ISU Constanța a trimis la fața locului peste 60 de pompieri cu șapte autospeciale de stingere cu apă și spumă, cu patru autoscări, un echipaj SMURD, precum și o ambulanță a Serviciului Județean de Ambulanță.
Potrivit reprezentanților pompierilor, incendiul s-a propagat rapid, flăcările manifestându-se violent pe o suprafață de 100 mp, motiv pentru care o turlă, dar și bucăți din acoperiș distruse de flăcări au căzut la pământ.
Ulterior însă, dispozitivul de intervenție a fost suplimentat cu noi forțe și autospeciale din cadrul județelor învecinate: câte un echipaj ASAS și ASPISI, de la Tulcea și Ialomița.
Incendiul a fost lichidat în jurul orei 01.15, dar încă se lucrează pentru îndepărtarea tuturor efectelor negative.
Scurt istoric
Clădirea Palatului Arhiepiscopal din Constanța are aproximativ un secol de existență. A fost construită între anii 1928 - 1932, după planurile arhitectului Ion D. Enescu, dar piatra de temelie a fost pusă în 1925 în prezența patriarhului de atunci, Miron Cristea și a altor personalități ale vremii. Imobilul impresionează prin dimensiuni, având patru nivele, prin forma diversă a ferestrelor și prin stilul neobizantin.
Timp de două decenii, pe timpul comunismului (1957 - 1977), clădirea a găzduit Muzeul de Arheologie, care s-a mutat mai apoi în Piața Ovidiu, apoi Biblioteca Județeană Constanța care a avut aici sediu până în 1998, când Palatul Episcopal și-a reluat destinația inițială.
Arhiepiscopia Tomisului este eparhie în cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei. Este cea mai veche organizare creștină de pe teritoriul României, fiind întemeiată de sfinții apostoli Andrei si Filip.
Potrivit ghidului Arhiepiscopiei, regiunea dintre Dunăre și Mare a fost organizată ca Mitropolie, între secolele IV - VII. Stăpânirea otomană a suprimat însă administrația bisericească de la Tomis.
Activitatea religioasă a fost reluată la revenirea Dobrogei la Patria - Mamă, sub scaunul episcopal de la Galați.
Episcopia Constanței a fost reînființată după Primul Război Mondial și reorganizarea Bisericii Ortodoxe Române, pentru ca mai apoi autoritățile comuniste să o dizolve din nou. După Revoluție, Arhiepiscopia Tomisului a devenit eparhie de sine stătătoare.