Manager la 13 ani. O elevă din Constanţa a implementat un proiect de responsabilitate socială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raluca Aftene a devenit un model pentru colegii ei. FOTO Şcoala Jean Bart
Raluca Aftene a devenit un model pentru colegii ei. FOTO Şcoala Jean Bart

În timp ce alţi copii îşi petrec timpul jucându-se, o fată de 13 ani din Constanţa a demonstrat că poţi să dezvolţi un proiect de colectare selectivă şi să câştigi bani din asta. Raluca Aftene a făcut primii bani pentru şcoala ei.

Iniţiativa elevei este acum lăudată de profesorii de la Şcoala Gimnazială nr 18 "Jean Bart" din Constanţa. Ei spun că Raluca Aftene se poate lăuda cu primul ei proiect de manageriat, iar energia şi creativitatea fetei a devenit molipsitoare pentru toată unitatea de învăţământ. 

Proiectul "Reciclează activ" a fost scris şi apoi derulat sub atenta supraveghere a fetei în ultimele două luni. Peste 200 de elevi, părinţi şi chiar cadre didactice au aderat la ideea fetei şi au reuşit să adune peste 1,4 tone de maculatură. Banii câştigaţi de proiectul Ralucăi vor fi folosiţi pentru a susţine următoarele proiecte ale Şcolii Gimnaziale Jean Bart. 

Dar elevii nu s-au luptat cu maculatura fără să aibă de câştigat din asta. Primele trei clase ale unităţii de învăţământ, care au avut cele mai bune rezultate, au fost premiate cu cărţi donate de tipografia „Infcon” şi Editura „Ex Ponto” Constanţa.

Ideea, spun profesorii, a fost un real succes şi va fi folosită pentru a îi educa pe elevi în programele de reciclare selectivă a gunoiului. 

„Începând din semestrul a II-lea, în şcoala noastră vor fi adunate zilnic absolut toate hârtiile şi depozitate ca deşeuri”, spune Raluca. „Îmi place ceea ce fac; am descoperit cât de importante sunt proiectele şi dacă înţelegi logic cum se gândeşte un proiect, este relativ uşor să-l coordonezi”. Eleva este convinsă că este nevoie să existe o educaţie pentru colectarea selectivă a deşeurilor. 

"Ştiu că în ţările cu o economie dezvoltată situaţia este diferită. În ce mă priveşte, vreau ca în şcoala mea nu doar să nu se mai arunce nici o hârtie, dar să şi înţelegem de ce este important să selectăm deşeurile. Şi să ştiţi că nu sunt singura cu iniţiativă din Consiliul Şcolar al Elevilor: fiecare director de departament pregăteşte un proiect; eu doar am deschis acest drum”, a explicat Raluca. 

Fata este preşedintele Consiliului Şcolar al Elevilor şi este un model pentru colegii ei. Acesta a fost şi motivul pentru care diplomele acordate câştigătorilor au fost semnate de directorul şcolii, dar şi de Raluca. 


Vă mai recomandăm:

FOTO Tinerii cu care Constanţa se mândreşte. Afacerile de succes şi iniţiativele culturale sunt la modă şi în 2015

Ziua Izabellei. Teoria specialiştilor: „Efectul fluture” a făcut din gafa copilei din Constanţa viralul românesc terminat cu o petrecere cu 160.000 de musafiri

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite